V Sobotkovi není nic lidského, vřelého, o charismatu ani nemluvím. ČSSD je pro mě už těžko volitelná, udeřil český režisér

24.06.2017 5:15

ROZHOVOR „Premiér Sobotka mne vždycky unavoval svou velmi neosobní rétorikou. Mluvil jako velmi nudná kniha, jakoby napsaná ‚kolektivem autorů‘. Není v něm nic osobního, vřelého, lidského, o charismatu ani nemluvím...,“ spustil režisér Václav Dvořák, když se jej ParlamentníListy.cz otázaly na dění posledních dní v ČSSD. Prý v sociální demokracii nevidí nikoho, kdo by naslouchal voličům a zjišťoval, co lidi potřebují a co cítí. „Lidé, kteří to dělali, jsou už pryč. Pryč jsou i výrazné osobnosti... O Zaorálkovi škoda mluvit. Když se náhodou dopustí i nějaké té myšlenky, tak ji bezpečně zažvaní do zapomnění! A Chovanec? Kdo mi dá záruku, že on a vedení ČSSD po volbách v otázce migrace neotočí jako už tolikrát?“ táže se.

V Sobotkovi není nic lidského, vřelého, o charismatu ani nemluvím. ČSSD je pro mě už těžko volitelná, udeřil český režisér
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Jak se vám pozdává fakt, že premiér Bohuslav Sobotka se kvůli klesajícím preferencím strany vzdal předsednictví ČSSD a místo něj teď vede stranu ministr vnitra Milan Chovanec a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek je volebním lídrem? Rozumíte této rošádě?

Premiér Sobotka mne vždycky unavoval svou velmi neosobní rétorikou. Mluvil jako kniha, ale kniha velmi nudná, jakoby napsaná „kolektivem autorů“. Není v něm nic osobního, vřelého, lidského, o charismatu ani nemluvím. Funkci asi dobře zúřadoval, a jak se ukazuje, zbavil se účinně a beze zbytku jakékoli konkurence uvnitř strany. Pak to dopadá tak, že v sociální demokracii nevidím nikoho, kdo by naslouchal voličům, zjišťoval, co lidi potřebují a co cítí. Lidé, kteří to v sociální demokracii dělali, jsou už pryč. Pryč jsou i výrazné osobnosti. Vyštípaní, nepochopení, disgustovaní odešli.

A navíc ty nesplněné sliby. Například tzv. církevní restituce. S těmi neudělali nic, i když většina společnosti byla proti a určitě by ocenila, kdyby se sociální demokraté dali s církvemi do křížku. Ale Sobotka udělal pravý opak. Přizval do vlády lidovce, od kterých se samozřejmě očekávalo, že diskuse o majetku, který byl církvím pravicí darován, zablokují. Tady se ukázalo lpění na tzv. bohumínském usnesení jako velká hloupost, která zákonitě žene sociální demokraty doprava. Teď na to doplácejí, a mimochodem, dobře jim tak!

Co se týká evropské politiky, Sobotka opět nechápe zájmy české společnosti. Bere stále Evropskou unii jako prospěšnou nadnárodní autoritu a dlouho si asi ani nepřipouštěl, že v určitém okamžiku se EU stala naším nepřítelem ohrožujícím naši suverenitu, prosperitu a bezpečnost. To samé NATO. Atlantisté nás tlačí do zvyšování rozpočtu na zbrojení, do nesmyslných sankcí, které poškozují naše hospodářství, do ničím neodůvodnitelné agrese proti Rusku, do účasti na budování předpolí příští totální jaderné války – a česká sociální demokracie se na tom aktivně podílí. To přece není politika strany, která se hlásí k levici, byť umírněné.

Anketa

Kam Zaorálek ve volbách vytáhne ČSSD?

4%
2%
10%
51%
33%
hlasovalo: 9744 lidí

Mluvím o Sobotkovi, ale to vedení, které si kolem sebe vybudoval, ti Zaorálkové a Dienstbierové a další v čele ČSSD, ti jsou úplně stejní. Mají vést stranu pro dolních deset milionů, lidi zaměstnané, drobné podnikatele a řemeslníky, ale poslušně praktikují politiku, kterou jim diktují nadnárodní velkokapitál, korporace, imperiální supervelmoc za oceánem. Pro mne je tahle strana už těžko volitelná. A pak ty předvolební sliby – a po volbách vlezou do koalice, aby se mohli vymluvit na partnery, kteří jim jejich sliby nedovolí realizovat. To je bezcharakterní, hloupá politika.

„Zbavili jsme se balvanu na cestě,“ okomentoval Sobotkův konec pro ParlamentníListy.cz prezident Miloš Zeman. Kdyby prý měl nyní už exšéfa ČSSD oznámkovat, dostal by za pět. Dá se k tomu něco poznamenat?

V porovnání s předchozími pravicovými vládami bych rozhodně pětku nedával. Topolánek a Nečas a ty jejich povedené vládní kamarily, to bylo přece pro zaměstnané lidi podstatně horší. To bylo nepokryté dření lidí z kůže.

Podle čísel preferencí to nevypadá na to, že by se levici v tomto státě nějak významně dařilo. Všechno mete před sebe Andrej Babiš a jeho hnutí ANO, které je stále na čele „pelotonu“. Čím je to podle vás způsobeno?

Část voličů po ČSSD přebírají komunisté, většinu pod svá křídla uchvátí Babiš, ale myslím si, že většina tradičních voličů sociální demokracie k volbám prostě nepůjde. Když mluvíme o levici, ona totiž na dnešní politické scéně žádná autentická akceschopná levicová strana není. Je to spojeno s obecnou krizí levice, protože u nás i v evropském zahraničí strany, které se hlásí k levici, mají ve svém repertoáru hodně naivních blbin, které se u nás praktikovaly v různých podobách například v pedesátých letech. Hodně lidí u nás má zkušenost s „reálným socialismem“.

Česká levice musí vycházet z této zkušenosti, věcně, pragmaticky, ale přitom obohacena o cenné zkušenosti z praktického vládnutí a hospodaření za minulého režimu. Sociální demokracie se přidala k proudu nenávistných kritiků minulého režimu, usnášela různá tzv. bohumínská usnesení, či jak se ty ideologické hlouposti jmenují, akceptovala téměř bez mrknutí oka neokonzervativní kapitalismus, který byl české veřejnosti uměle naroubován, a teď, když jsme se propadli do stavu koloniální společnosti bez perspektivy, tak neví, co dál. Místo zásadní systémové změny nabízí jen nereálné volební sliby.


Režisér Václav Dvořák. (FOTO: Hans Štembera)

Jak na vás působí momentální dva „šéfové“ ČSSD Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek? Chovanec, který je tvrdým odpůrcem kvót na přerozdělování imigrantů, totiž leckdy dostává od lidí nálepku jako „ten zelinář“, a Zaorálek zase podle mnohých prý působí jako dr. Cvach. Myslíte si, že oba dokážou pozvednout čísla skomírajících stranických preferencí?

To, že Chovanec začínal jako zelinář, by mi nevadilo. Horší to je s jeho plzeňským rychlokurzem práv. To je skvrna, která hovoří o charakteru. To samé ony aktivity kolem zničení rodící se frakce, odkud si odnesl přezdívku „zrádce zrádců“. Prostě podivný charakter. Postavit se migrační vlně, kterou do Evropy pozvala Merkelová, jež jako typická sociální inženýrka chce nyní nalákané přistěhovalce po Evropě „přerozdělovat“ do členských států, to je nutnost. V tom s Chovancem souhlasím a má mou podporu. Ale kdo mi dá záruku, že Chovanec a vedení ČSSD po volbách neotočí jako už tolikrát?

O Zaorálkovi škoda mluvit. Podporoval nástup fašismu na kyjevském „majdanu“, podporuje zločinnou organizaci NATO v její přípravě na světovou válku, horuje pro sankce – prostě vzorná loutka amerických neokonů. Na Zaorálkovi je vidět, že ČSSD dnes žádnou levicovou stranou není. Když se Zaorálek náhodou dopustí i nějaké té myšlenky, tak ji bezpečně zažvaní do zapomnění.

Dost bych se divil, kdyby tihle dva dokázali zvýšit volební preference. To nejsou nové tváře, nový vítr, nové myšlenky, nová koncepce. Sociální demokracie dojíždí i na to, že uvnitř sebe sama nepřála frakcím, ve kterých by mohli vyrůst alternativní politici s jiným myšlením, s jinou koncepcí.

Pražská centrála ČSSD odmítla návrat Jiřího Paroubka do strany. „ČSSD by neměla přijímat lidi, kteří na ni opakovaně útočili,“ poznamenal k tomu nedávno Bohuslav Sobotka. Přece jen – nedopouští se strana další hlouposti?

Paroubek by pro socdem nebyl žádným přínosem. Spíš naopak. Podívejte se, jak chtěl zprivatizovat národní socialisty! Ti se mu soudně postavili a vyhráli. Pak založil LEV21 a s tou se nedostal ani do parlamentu. Prostě Paroubek už nemá potenciál. Odtud pomoc sociální demokracii v těžké chvíli nepřijde.

„Skvělý začátek, měl skoro všechno a nemá nic,“ uvedl exministr Vlastimil Tlustý k odchodu premiéra z pozice předsedy ČSSD. Podle mnohých tady v tom přesně uhodil hřebíček na hlavičku... Přece jen – nebyl odchod Sobotky zcela zbytečný?

Když tohle říká jeden z ódeesáků, kteří kredit své strany prohospodařili o hodně dřív, a dokonce tak, že se od nich i sám „otec zakladatel“ odvrátil, tak to je velmi úsměvné. Sobotka měl odejít dříve. ČSSD si na propad založila už hodně dávno. Bohužel Sobotkovo vedení zařídilo, že jejich strana dnes postrádá lidi se samostatným koncepčním myšlením, kteří by se navíc nebáli.

„Myslím si, že je tu velká skupina lidí, kteří pracují jako OSVČ a nejsou z národohospodářského hlediska efektivně využití. My máme tolik OSVČ, jako mají typicky agrární země na jihu Evropy, a nikdo neví, jaký je jejich přínos pro tvorbu HDP,“ řekl na sjezdu odborového svazu Kovo minulý čtvrtek předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Straníci mu teď doporučili, aby raději mlčel. Nemá ale nakonec Štěch alespoň v něčem pravdu?

Pominu-li švarcsystém, ve kterém jsou typičtí zaměstnanci nuceni pracovat na živnostenský list, a tím sebe okrást o placenou dovolenou a o spoluúčast zaměstnavatele na sociálním a zdravotním pojištění, tak Štěch pravdu nemá. Je pravda, že OSVČ mají možnost si snižovat daňový základ, často až do té pověstné nuly, na druhé straně je to vyváženo mnoha existenčními riziky, takže jim není co závidět. Kdyby se páni z vedení sociální demokracie raději zaměřili na firmy utíkající do daňových rájů či jinak vyvádějící peníze z našeho daňového systému, udělali by líp, protože tam mizí desítky, možná stovky miliard! Co si vezmou na živnostnících, na řemeslnících? Jen je naštvou. Přitom to jsou přirození spojenci ČSSD, a ona se jich „díky“ Štěchovi takhle hloupě zbaví.

Kdo se podle vás zapsal výrazně do historie ČSSD? Je to Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Stanislav Gross, Jiří Paroubek, či Bohuslav Sobotka?

Určitě Miloš Zeman a Jiří Paroubek, i když oba dva podezírám z toho, že svým přesvědčením a názory moc sociální demokraté nebyli. Spíš tu stranu využili. Ale uměli komunikovat a přesvědčit lidi a nakonec přivedli i voliče. A to je v politice nejdůležitější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…