V čem by Benešová mohla být přínosem? To si nedovedu představit, říká Renata Vesecká

13.07.2013 6:30

ROZHOVOR Neumím si představit, v čem by Marie Benešová mohla být pro resort spravedlnosti přínosem. Jak veřejnosti, tak i politikům a odborníkům je zřejmé, proč byla do funkce jmenována. Tak se pro ParlamentníListy.cz vyjádřila bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která nyní pracuje v advokacii. Také okomentovala kauzu Nagyová.

V čem by Benešová mohla být přínosem? To si nedovedu představit, říká Renata Vesecká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přišla i bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Nepřekročil prezident Miloš Zeman své pravomoce, když jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka?

Domnívám se, že Ústava mu to umožňuje.

Co si myslíte o vládě odborníků premiéra Rusnoka, v níž získala post ministryně spravedlnosti Marie Benešová?

Moje představy o vládě České republiky v současné době jsou poněkud jiné, nejsem však schopna posoudit odbornost jednotlivých ministrů. Neumím si představit, v čem by Marie Benešová mohla být pro resort spravedlnosti přínosem. Domnívám se, že je jak veřejnosti, tak politikům i odborníkům zřejmé, proč byla do této funkce jmenována.

Jak jste přijala omluvu od paní Benešové za justiční mafii, kterou jí donutilo poslat rozhodnutí Vrchního soudu?

Její omluva je mi dnes již lhostejná.

Jak nahlížíte na kauzu Nagyová, jejímž posledním dějstvím je žádost o vydání expremiéra Petra Nečase?

Bez znalosti spisu a důkazů se tato věc těžko posuzuje. Z informací médií lze usuzovat, že by ve věci, pokud by policie postupovala ke všem stejně, mělo být při takovém přístupu k právu jako dosud, stíháno daleko více lidí, včetně bývalého premiéra.

Bývalá pravá ruka exprezidenta Václava Klause Petr Hájek míní, že jde o spiknutí policejní a justiční moci. Co vy na to?

Nejedná se o spiknutí, ale o způsob přístupu k aplikaci trestního práva. Nebezpečnost, kterou jsem vždy kritizovala, spočívá ve vytváření prostoru pro možné zneužití trestního práva k osobnímu zviditelňování nebo ovlivňování společenských poměrů. V tom je současná situace blízká situaci okolo Kubiceho zprávy. Bez osobní odpovědnosti státních zástupců za výsledek řízení není situace řešitelná.

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek chtěl na státních zástupcích některé odpovědi ke kauze. Jiří Dienstbier jej za to kritizoval, že ovlivňuje vyšetřování. Jak se stavíte k těmto třenicím?

Ministr spravedlnosti má kárnou pravomoc nad všemi státními zástupci. V tomto směru může požadovat i informace v konkrétních věcech, aby mohl vyhodnotit, zda nedošlo ke kárnému provinění. Rozhodně nemůže zasahovat do důvodnosti trestního stíhání a do dokazování. Pokud vím, žádné takové závěry zatím Blažek neučinil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…