Veleba: Náklady na výrobu 38 Kč, prodejní cena 35 Kč. Pane Prouzo, řekněte zemědělcům pravdu

11.04.2022 15:24 | Rozhovor

„Česká republika nahradila vlastní výrobu dovozy. A nezodpovědní politici tomu ještě tleskají,“ říká bývalý senátor Jan Veleba. Jasnou výtku směřuje i na premiéra Fialu. V souvislosti s jeho zvolením do čela ODS pak vzpomíná Brežněva či Castra. V rozhovoru na konkrétním případu popsal, kolik „vydělá“ na kilogramu vepřového český zemědělec a doporučil srovnání s následnými cenami v obchodech. Vysvětlil také, co může nastat v souvislosti s dodávkami obilovin na krmné směsi z Ruska a Ukrajiny. Na závěr upozornil na zájem německých zemědělců o půdu v českém pohraničí.

Veleba: Náklady na výrobu 38 Kč, prodejní cena 35 Kč. Pane Prouzo, řekněte zemědělcům pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý senátor Jan Veleba

Stále víc se mluví o tom, že i kvůli válce na Ukrajině budou dál stoupat ceny potravin, ozývají se i obavy kvůli možnému nedostatku některých z nich. Jak to vidíte vy?

Na Ukrajině dál pokračují boje, geopolitická mapa se změní trvale a s ní i obchodní cesty surovin. Mezi nimi zejména suroviny základní, které jsou od úsvitu civilizace hlavní a nenahraditelné, což je chlebové a krmné obilí. Mám na mysli mimo jiné jejich export ze světové obilnice Ruské federace a Ukrajiny do Evropy, kde na nich postavili prudký růst zemědělské produkce, v daném případě vepřového masa. To konkrétně udělali Španělé a my. Jako Česká republika jsme ochotně vyklidili hospodářský prostor a nahradili vlastní výrobu dovozy. Nakonec proč ne, když nezodpovědní politici tomu doposud tleskají a současný premiér, politolog Fiala, se dokonce se zemědělci odmítá vůbec bavit! Tedy s těmi, kteří živí národ a jsou mu z neznámých důvodů politicky nepříjemní, nesympatičtí, čert ví jací ještě.

Jak to myslíte, „odmítá bavit“? Z jakého důvodu?

Je opojen mocí, plně zaměstnán válkou na Ukrajině, zvolen opětovně do čela desetiprocentní ODS sto procenty hlasů delegátů Kongresu ODS (obdobně jako býval volen Fidel Castro či Leonid Brežněv), a tak nějací zemědělci a potravináři z Agrární komory jsou mu zkrátka šuma fuk. Jenom bych v této situaci poznamenal a připomněl staré lidové přísloví o třech slovech: Pýcha předchází pád! Na druhou stranu přezíravost pana premiéra má, vzato pohledem Agrární komory, i svá pozitiva. Komora je po 31. sněmu, který se sešel 3. dubna na brněnském výstavišti a který pan premiér flagrantně ignoroval, v názoru na něj vzácně sjednocena, neboť je jasné, že zemědělství a jeho rozhodující reprezentant Agrární komora ČR ho nezajímají.

A jaká je tedy současná situace v českém zemědělství?

Ano, nechme pana premiéra a pojďme k zemědělství a produkci potravin. Chtěl bych zde na konkrétních a nejnovějších číslech špičkového podniku, jednoho z nejlepších v České republice, který působí v Západočeském kraji, představit cenové drama, na jehož konci bude český spotřebitel. Osobně tuto špičkovou firmu znám a mám k dispozici provozní výsledky v chovu prasat.

Zde jsou: V odchovu selat na jednu prasnici za rok 2021 zde dosáhli absolutní špičku srovnatelnou s nejlepšími chovateli Evropy – 33 selat! Průměrný přírůstek každého z nich ve výkrmu dosahuje rovněž absolutní špičku – 0,86 kilogramu denně, na což spotřebují pouze 2,7 kg krmiva (krmné směsi). To je opravdu evropská úroveň, výsledek práce chovatele, veterinární služby, výzkumu, ale i tradice. V tomto případě, jak se říká – klobouk dolů!

V tržní ekonomice by jeden očekával, že chovatel s takovými výsledky bude zasypán penězi. Zasypán skutečně je, ale ve ztrátě. Osvětlím a nebudu zasypávat čísly, uvedu zde jenom dvě hlavní, které jsem od chovatele – a znovu zdůrazňuji, že špičkového – získal. Jedná se o nejaktuálnější týdenní data, tedy za týden přelomu března a dubna a jsou následující:
Ø náklady na výrobu (přírůstek v živém) 1 kg – 38 Kč
Ø prodej (tržba) za 1 kg v živém – 35 Kč

Tak to jsou čísla z 13. týdne (poslední uzavřený) a tomu odpovídá určitá úroveň maloobchodních cen, kterou neurčuje trh, ale zahraniční obchodní řetězce. A jaká ta úroveň je, to vidí v regálech každý sám – spotřebitelské ceny výrazně rostou a troufám si predikovat, že porostou měsíc po měsíci dál. V návaznosti na nedostatek krmiva, těžce předimenzované produkce vepřového masa, odkud dovážíme, například Španělska, které bude nevyhnutelně svoji výrobu redukovat.

Ještě v únoru letošního roku, který končil prakticky osmým týdnem, ona chovatelská firma měla průměrnou prodejní cenu 23 Kč za kilogram v živém, ale náklad už byl na 33 korunách a na jednom prodaném praseti dělala ztrátu přes 1000 Kč!

To se opravdu neposlouchá snadno… Vidíte jako bývalý prezident Agrární komory nějaké řešení?

Rád bych požádal pana Prouzu, šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu, který si dal v minulém roce tak záležet na pomluvách českých potravin, aby se pochlapil a sdělil nám obyčejným českým spotřebitelům, komu zůstala, omlouvám se, zlodějská marže v kapse. A také bych ho chtěl požádat, aby si připravil vyprávění, až u nás bude občas chybět sortiment vepřového masa na pultech v návaznosti na zastavování chovů ve Španělsku, kde bude chybět obilí z Ukrajiny a Ruské federace. Obilí na výrobu krmných směsí.

Takže nebude zřejmě problém jen u vepřového masa...

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí
Podobný vývoj, vzato v relaci prodejní cena/náklady na 1 kg je u drůbežího masa, tedy u monogastrických zvířat, jejichž základním znakem je jednoduchý žaludek a výživa krmnými směsmi na bázi obilních šrotů. Je jakoby přes kopírák obdobný jako u vepřového masa, těžce ztrátový. Nemám v úmyslu zasypat čtenáře čísly, uvedu pouze, že dotyčná shora uvedená firma vedle prasat produkuje i drůbeží maso, kuřecí brojlery a na nich vykazovala ztrátu 3 Kč na jednom kile hmotnosti. Při průměrné porážkové hmotnosti 2,10 kg to pak na jednom kuřecím brojleru je ztráta cirka 6 Kč!

No a protože se dnes věnuji zemědělské firmě ze západních Čech, tak nelze nezmínit, že se zde v pohraničí velmi rozmáhá zájem sousedních německých farmářů o českou půdu a ten bude mít na naše farmáře velké dopady.

Skutečně? A mají zájem o pronájem, nebo půdu rovnou kupují?

Jako příklad uvedu ověřenou informaci, kdy německý farmář, který má 60 krav a 60 kusů mladého dobytka, nakoupil u nás necelých 60 hektarů půdy a naposled k tomu nyní koupil na Šumavě 4,5 hektaru orné půdy – hektar za 540 tisíc korun!

To jsou přímé nákupy české půdy a vedle nich tu mají němečtí farmáři půdu pronajatou a kukuřici a travní hmotu z ní vozí do svých bioplynových stanic. Pro takové podnikání potřebují postupně půdy víc a víc, pronajímají si ji a platí likvidační nájemné a vytěsňují z ní české hospodáře. V oblasti Klatovska a Domažlicka již sklízí několik set hektarů, zejména kukuřice, pro své bioplynky v Německu. Je nutno mít na zřeteli, že v těchto oblastech, ve vyšších polohách, hospodaří naši chovatelé masného dobytka a ti, pokud budou vytlačeni a neudrží se, jak bude zdejší krajina vypadat? Zahraniční konkurence si vyzobe jenom ty lepší bonity. Sečteno a podtrženo, aplikací současné zemědělské politiky Fialovy vlády rozsáhlým oblastem, které ještě za ministra Josefa Luxe a dalších oplývaly mlékem a dobytkem, zvoní hrana a možná se do hvozdů šumavských ono strdí vrátí – ovšem bez mléka a bez dobytka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…