Věřím, že české firmy vždy měly svoji kvalitu a tradici, říká Ing. Václav Valter

01.07.2016 10:50 | Zprávy

ROZHOVOR Řada osobností přiznává, že umístění v soutěži MANAŽER ROKU vnese do profesního pohledu jiný úhel, širší souvislosti, inspiraci ze zkušeností a názorů ostatních. Jak zhodnotil ocenění v prestižním žebříčku Ing. Václav Valter, předseda představenstva KOVODRUŽSTVO, v.d. Strážov, poduďte sami.

Věřím, že české firmy vždy měly svoji kvalitu a tradici, říká  Ing. Václav Valter
Foto: Archiv
Popisek: Ing. Václav Valter, předseda představenstva KOVODRUŽSTVO, v.d. Strážov

Soutěž MANAŽER ROKU je jedním z měřítek úspěšnosti šéfů a firem na trhu. Vy jste letos získal dva stupínky k další slávě: Stal jste se Manažerem odvětví a uspěl jste v TOP 10. Jaké myšlenky vám běžely hlavou, když jste ocenění přebíral?

Na začátku finále jsem pozorně sledoval prezentace všech 70 finalistů a říkal jsem si, že s Českou republikou to není tak špatné, když má tolik kvalitních a zkušených manažerů z různých oborů podnikání. Sám pro sebe jsem si tipoval, kdo získá hlavní ocenění a kdo se umístí v TOP 10. O to více jsem byl překvapen, když jsem při vyhlášení slyšel své jméno. Především mne velice příjemně zaskočilo umístění v TOP 10. V první chvíli mi blesklo hlavou, že toto ocenění je odměna za moji dlouholetou každodenní práci, ale hned na to mi bylo jasné, že je to zároveň i velký závazek tento úspěch zopakovat.

Jste český kapitál a loni Kovodružstvo oslavilo 70. narozeniny.  Myslíte si, že naše firmy mají šanci na přežití, že nemusí časem hledat zahraničního investora?

Věřím, že české firmy vždy měly svoji kvalitu a tradici, a když ne všem, tak většině se určitě podaří přežít bez zahraničního kapitálu. Naše firma měla v minulosti již dvě nabídky na vstup zahraničního vlastníka. Vždy jsme odmítli a šli vlastní cestou. A vidíte, bylo to dobré rozhodnutí. 

V čele Kovodružstva stojíte už hezkou řádku let – jak se za tu dobu proměnilo družstevní podnikání? A v čem jsou jeho výhody?

V čele Kovodružstva jsem již od roku 1993 a musím přiznat, že jsem z počátku nevěřil, že družstevní podnikání, které je založené na společném vlastnictví a společném rozhodování, může dobře fungovat v rozvinuté tržní ekonomice. Postupem času jsem zjistil, že to je stejné jako v jiných obchodních společnostech. Konečně všechna výrobní družstva v ČR jsou toho důkazem. Myslím, že družstevní podnikání se za ta léta téměř nezměnilo, funguje stále na stejných principech a doufám, že fungovat bude i dále.

Jakou výhodu mají dnes menší firmy?

Malé a střední podniky mají obrovskou výhodu, a tou je flexibilita. Dokážou se okamžitě přizpůsobit požadavkům trhu ať už s vlastním know-how, nebo spoluprácí se silnějším partnerem. A to je asi jediná logická cesta, jak uspět.  

Výrobní program sestává například z radiálních ventilátorů, vzduchotechniky, průmyslových filtrů, dodáváte sušárny obilí, průmyslové chladiče pro elektrárny, umíte se přizpůsobit zakázkové výrobě z oceli. Kde hledáte příležitosti k uplatnění?

V součastné době stavíme naše úspěchy především na spolupráci s dlouholetými a trvalými zákazníky. Samozřejmě pro své aktivity využíváme reklamu a prezentaci na veletrzích, ale vždy platí, že osobní kontakt je osobní kontakt.

Družstvo je známé také sortimentem zahradního nářadí, jako jsou motyky, hrábě, a spousty jiných pomocníků pro zahrádkáře. Je taková výroba rentabilní? Nebo slouží spíše pro radost a image?

Po roce 1989 jsme byli největšími výrobci zahradního nářadí v ČR, tato výroba tvořila více než 50 % našeho obratu. Po roce 2003 začalo evropský trh zaplavovat levné zahradní nářadí z Asie a my jsme byli nuceni zredukovat tento program  a zaměřit se na specializovanou výrobu s větší přidanou hodnotou, která se jen tak snadno z Asie nedoveze.

Uspěli jste v Operačním programu podnikání a inovace, pořídili moderní technologii CNC řezací zařízení pro dělení plechů. Bylo to složité?

Obdrželi jsme evropskou dotaci z projektu „Technologie„ a se zpracováním žádosti nám velmi pomohl Svaz českých a moravských výrobních družstev. Byla to pro nás jediná možnost, jak získat dotaci na pořízení nového stroje, neboť tento program je určen pouze pro regiony s vysokou mírou nezaměstnanosti. Ale na konci dotačního období zbyly v tomto programu peníze, proto byla účinnost tohoto projektu rozšířena na další regiony, tedy i na náš. Složitější to tedy bylo, tak trochu adrenalin, ale povedlo se a nám to dalo další příležitosti.

(rix)

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Masaryk nezakládal republiku, aby tu vládli nejbohatší.“ Do Senátu kandiduje skladník

21:20 „Masaryk nezakládal republiku, aby tu vládli nejbohatší.“ Do Senátu kandiduje skladník

„Skladník do Senátu“, s tímto heslem kandiduje za Sociální demokracii do Senátu Lukáš Nozar z Mladob…