Vicepremiér: Pětikoalice nevydrží. Zdravotní stav Babiše mladšího? Viděl jsem na vlastní oči

12.10.2021 10:24 | Rozhovor

PL v pondělí večer mluvily s vicepremiérem Karlem Havlíčkem o dopadech sněmovních voleb. Havlíček jako lídr ve Středočeském kraji předčil očekávání a do Parlamentu se odsud dostala víc jak desetina všech poslanců ANO. Zajímalo nás nejen to, ale rovněž pohled na budoucí vládu.

Vicepremiér: Pětikoalice nevydrží. Zdravotní stav Babiše mladšího? Viděl jsem na vlastní oči
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Místopředseda vlády Karel Havlíček

Pane vicepremiére, Váš výsledek ve Středočeském kraji na úrovni čtvrtiny všech hlasů vnímáte jako...

Velmi dobrý…

Jak to vzniklo?

Anketa

Je v pořádku spekulovat o sesazení prezidenta Zemana ze zdravotních důvodů?

hlasovalo: 18001 lidí
Odpovědnost za střední Čechy jsem převzal v srpnu, v posledních krajských volbách jsme měli 18 procent, daleko před námi STAN, ale i ODS. Během dvou měsíců jsme to zvrátili, měřeno přes strany, jsme zvítězili, porazili o parník dvoukoalici s velmi silným Rakušanem a nestačili jsme pouze na SPOLU. Osm mandátů překvapilo všechny. Buďme objektivní, ANO v tomto regionu má co dohánět, více v danou chvíli nešlo.

Ač teprve pár dnů od voleb, zažil jste někde v Evropě nebo zbytku světa podobně vyhrocenou kampaň vůči premiérovi? Co jste si říkal při zahájení kampaně na Ústecku, kde se vynořil premiérův syn s režisérem Klusákem?

Takováhle kampaň proti jednomu člověku nemá v Evropě obdoby. Každá kampaň je tvrdá, ale míra záludnosti vůči Babišovi byla nevídaná. Zneužití nemocného syna ve svaté válce oponenty a části médií bylo největší dno české politiky od listopadu. Horší je to o to, že všichni o jeho diagnóze věděli. Bylo jim úplně jedno, že jeho stav tím akorát zhoršují.

S čím jste se nejčastěji setkával během kontaktní kampaně? Ptali se lidi například na offshory?

Objel jsem celý kraj, setkal se s desítkami tisíc lidí, zpětná vazba výborná. Škoda, že jsem na to neměl více času, musel jsem přitom dělat ministerskou agendu.

A zpětná vazba?

Poznal jsem řadu obcí a městeček, kde jsem byl třeba poprvé, více jsem pochopil rozdílnost regionů. Bývá někdy tendence vše propojovat s hlavním městem, ale starosti lidí v Rožmitále nebo na Rakovnicku jsou úplně jiné než v okrajových částech Prahy. Viděl jsem nespokojenost s dopravní obsluhou kraje, obavu seniorů o příchod tradičních stran, ale i firmy, které zase trápí nedostatek pracovníků, podniky v automobilovém průmyslu, které doplácí na světový nedostatek čipů a mladé lidi, které zajímá bydlení.

Čekal jste takový sešup Pirátů?

Tak velký ne.

Koalice SPOLU představuje změnu, jak sama tvrdí. Přitom řada aspirantů na ministry již ministry byla – Stanjura, Blažek, Fiala, Jurečka. Vnímáte za nimi něco hmatatelného?

Jsou to úplně jiní lidé než my. Musím uznat, že jsou zruční a zkušení v legislativě a v parlamentních debatách. Exekutiva je ale o něčem jiném, to je o manažerském přístupu, schopnosti prosazovat nepříjemné věci, stát v čele, přijímat osobní odpovědnost a pracovat pod tlakem. Tady mám pochyby.

Nikdo ze zmíněné čtveřice není ekonom, což byla pravidelná výtka Andreje Babiše.

Vzhledem k tomu, že pětikoalice bude rarita, která nemusí dlouho vydržet, nemusí být ekonomické škody zase tak velké. V každém případě absence ekonomů ve vládě by byla katastrofa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…