Vítěz ankety Zlatý Biatec: Tvrdí se, že dějiny jsou dějinami válek. Nesmysl

22.03.2021 10:35

ROZHOVOR Prestižní slovenská organizace Neoficiální ekonomické fórum (NEF) - Hospodářský klub a na ni vázaný Mezinárodní mírový výbor (MMV) každoročně uděluje za příkladné angažmá v zájmu mírového života a pokroku, světově uznávané prestižní vyznamenání: „Zlatý biatec“. Předlohou pro toto ocenění byla keltská mince, která se našla v okolí Bratislavy. Jeho nositeli se za dobu udělování staly výrazné osobnosti mezinárodní scény.

Vítěz ankety Zlatý Biatec: Tvrdí se, že dějiny jsou dějinami válek. Nesmysl
Foto: Archiv FČ
Popisek: Vysokoškolský pedagog a encyklopedista Felix Černoch

Za rok 2020 získal toto ocenění Doc. PhDr, Felix Černoch, CSc., vysokoškolský pedagog, encyklopedista. Mimo jiné vydal v loňském roce Lapidární cizoslovníček, jehož databáze zahrnuje 50.000 jednopojmových hesel. V současné době aspiruje na konstituování teorie míru (Paxologie), jakožto protiváhy nauky o válce. Jeho celoživotní dílo charakterizuje asi nejvýstižněji zařazení do Oxfordské encyklopedie z roku 2015.
 
Kdybychom chtěli osvětlit „Paxologii“, jako pokus o vymezení vědního a studijního oboru, bylo by to zřejmě nejsnazší etymologicky neboli objasněním původu slov a slovních spojení: pax = mír a klid (z latiny), Pax = římská bohyně míru, Pax dei = boží mír, Pax vobiscum = mír s vámi / pokoj vám. 
 
Když si v naší rozporuplné a rozbouřené době položíme otázku, co je to mír, můžeme si slovy Všeobecné encyklopedie odpovědět: „ Mír je stav pokoje, klidu, ticha, blahodárné situace, legality a uznání závazků, smluv, vstřícnosti a pochopení mezi lidmi, národy a státy.“ Podívám-li se na mír prizmatem o něm řečeného, znamená podle Cicera „svobodu, založenou na uznání práv každého“. Naproti tomu se traduje také jiná starořímská pravda: „Kdo touží po míru, ať připravuje válku.“ (Vegetius)
 
Pane docente, jaký je váš pohled na obsah těchto dvou tvrzení?
 
Tvrdí se, že dějiny jsou dějinami válek. Nesmysl. Jsou přece nutně i historií míru, který jim předcházel či po nich následoval. Setrvat u oné okřídlené fráze, zakotvené v odborných knihách i školních textech, považuji za obhajobu války jako nezvratného jevu. Ale ta zde přece nebyla odjakživa, takže ani věčně nemůže být. Nikoliv proto, že vše co má začátek, musí mít i konec. Zejména v současné vývojové etapě lidské společnosti, kdy v důsledku hypertrofie prostředků vedení válek se jejich funkce stává zpochybnitelnou. Proto mír nemá přijatelnou alternativu.
 

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí
 
Jak je mi známo, jste editorem české části významného encyklopedického projektu Dějiny sebevědomí, jehož autorem je Petr Kršák.
 
Ano. Patří mu za myšlenku i její ztvárnění po zásluze vděk, čest i sláva. Jen újmou formativních dopadů na posilu vlasteneckého cítění a národní hrdosti zůstává, že se otálí s emisí fakticky dokončeného veledíla.
 
Jste mimo jiné také dlouholetým předsedou Spolku přátel sběratelů ex libris. Koho vlastně sdružuje a čím se v současnosti zabývá?
 
Steré díky za vděčně krásnou otázku. Již proto, že jsme nejstarším v našich zemích. Byl totiž založen a státem uznán 16. Listopadu 1918, tedy ještě před návratem prezidenta Masaryka. Daleko podstatnějším však zůstává, že jde o 103. rok existence nikdy nepřerušené. Po celou tu dobu se sice soustřeďujeme prioritně na výtvarný obor exlibris neboli vlastnickou knižní značku, ale ten v moderní době výrazněji překračujeme směrem k tzv. komorní čili drobné grafice vůbec. Členskou základnu – mimochodem nejpočetnější na světě v rámci nadnárodního sdružení FISAE - tvoří tak vedle jejích tvůrců a sběratelů rovněž příznivci tohoto uměleckého zaměření.
 
Autor: František Mareš
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…