Vláda připravila tisíce mladých lidí o možnost pořídit si bydlení. Okamura o průšvihu Bartoše, který mezi jinými zapadl

07.05.2022 20:35 | Rozhovor

„Za předražené energie nese odpovědnost Fialova vláda,“ říká kategoricky Tomio Okamura. Opozice podle něj navrhuje desítky řešení, jak lidem pomoci, ale vláda ji odmítá poslouchat, aniž by sama dokázala nabídnout něco jiného.

Vláda připravila tisíce mladých lidí o možnost pořídit si bydlení. Okamura o průšvihu Bartoše, který mezi jinými zapadl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Během mimořádné schůze Poslanecké sněmovny prošel vládní návrh zákona na snížení plateb veřejného zdravotního pojištění za tzv. státní pojištěnce (děti, studenti, senioři, zdravotně postižení) od 1. července letošního roku. Teď se bude probírat ve výborech. Vy jste se proti tomuto návrhu ostře vymezovali už před jednáním...

Vláda Petra Fialy (ODS) bere 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám a tím zhorší dostupnost zdravotní péče pro naše občany. To je pro SPD absolutně nepřijatelné. Při projednávání tohoto zákona jsme ve Sněmovně strávili dva dny, jednu noc a udělali jsme maximum možného pro to, abychom hájili občany České republiky, protože jsme proti tomu, aby se zhoršovala dostupnost zdravotní péče. Vláda bere peníze zdravotním pojišťovnám za tzv. státní pojištěnce – to znamená za české děti, studenty, seniory, zdravotně postižené. A vláda to bere navzdory tomu, že v současné době je náš zdravotní systém zahlcen navíc o statisíce migrantů z Ukrajiny, jejichž zdravotní péče je rovněž financována z tohoto veřejného pojištění, tedy z peněz českých daňových poplatníků.

Kvůli Fialově vládě dojde k dalšímu zhoršení dostupnosti zdravotní péče, dojde také ke zhoršení kvality, k horší dostupnosti už tak dlouhodobě odkládaných zdravotních výkonů. Píše mi to řada občanů i teď jenom během toho jednoho dne, že se odkládají výkony z různých důvodů.

Proto jsme dali návrh na zamítnutí, ale náš návrh bohužel neprošel, protože proti nám stojí přesila vládní koalice ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů. A je potřeba si říci, že jakékoli problémy českých občanů, co se týče zdravotnictví, zhoršování dostupnosti, nedostupnosti, kvality zdravotní péče, plně padají na triko nebo plně padají na plnou odpovědnost pětikoaliční vlády premiéra Petra Fialy z ODS. Hnutí SPD bude nadále z opozice bojovat za zlepšování zdravotní péče pro naše občany.

Ale je nutné, aby padla současná vláda a aby hnutí SPD ve volbách posílilo. Aspoň malým pozitivem je, že díky našemu tlaku se nestačil probrat vládní návrh zákona o zavedení korespondenční volby.

Na druhou stranu vláda pak říká, že kvůli tomu nemůže schvalovat důležité věci. A občany nyní velmi pálí třeba drahé energie…

Vláda to nechce řešit, a když jsme to chtěli diskutovat a prosadit návrhy SPD ve sněmovně, jako je snížení DPH či zastropování cen energií, základních potravin a pohonných hmot, tak program schůze vládní poslanci svojí většinou zamítli. Fialova vláda doslova a do písmene škodí peněženkám našich občanům. Je potřeba zdůraznit, že cena zemního plynu pro české občany je minimálně třikrát vyšší, než by mohla reálně být. To je přece šílené! Za předražené energie nese odpovědnost Fialova vláda. My navrhujeme desítky řešení, ale vláda s námi odmítá mluvit, aniž by navrhli nějakou alternativu.

Na úrovni EU probíhají v současné době diskuse o odstoupení všech členských států od dodávek ruského zemního plynu a ropy z důvodu konfliktu na Ukrajině. Z pohledu zájmů České republiky a jejích občanů jde o nezodpovědný hazard s naší budoucností, jelikož podle energetických expertů nelze dodávky ruského zemního plynu i ropy v dohledné době adekvátně nahradit bez toho, aniž by došlo k dramatickému zvýšení cen, čímž dojde k dalšímu enormnímu nárůstu životních nákladů našich občanů a provozních nákladů našeho průmyslu a k výraznému snížení životní úrovně a kvality života našich obyvatel.

Současná vláda by se namísto těchto nebezpečných představ měla věnovat zajištění dostatku plynu a zároveň svými regulačními nástroji také snížení jeho ceny pro naše domácnosti a firmy. Zásadní problém je v tomto ohledu v tom, že jednak jsou naše zásoby plynu na nízké úrovni, a také, že Česká republika nakupuje silně předražený plyn na burze, navíc prostřednictvím překupníků v Německu, namísto toho, aby měla zajištěné přímé dvoustranné dlouhodobé kontrakty s přímým producentem a dodavatelem, tedy s Ruskem. Touto cestou jdou například Slovensko, Maďarsko a Rakousko.

Náklady českých občanů za dodávky zemního plynu jsou tak minimálně třikrát vyšší (dle některých propočtů až pětinásobně vyšší), než by mohly reálně být! I to je vina a zodpovědnost Fialovy vlády, která příčiny vysokých cen plynu a energií a jejich dopady vůbec neřeší! Korunu všemu nasadil tento týden ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který označil SPD za proruskou stranu proto, že chceme, aby vláda nasmlouvala po vzoru Rakouska plyn napřímo, aby ho naši občané měli levnější.

Tato vláda nemá důvěru občanů, a měla by proto podat demisi, protože přivádí svými kroky naše občany a firmy do energetické chudoby a do existenčních problémů. Také bych chtěl zmínit, že nekompetentní asociální vláda Petra Fialy prohlubuje krizi v oblasti bydlení. Připravila mladé rodiny o dostupné bydlení.

Jak konkrétně, prosím?

Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Ivana Bartoše (Piráti) totiž předčasně, po třech měsících účinnosti, zastavilo program „Vlastní bydlení“ určený na pomoc mladým rodinám při pořízení bydlení. Zdůvodnilo to tím, že ve Státním fondu na podporu investic (SFPI), ze kterého jsou tyto půjčky na bydlení financovány, došly peníze. Je to další ukázka diletantství a asociálnosti současné vlády. Vláda Petra Fialy (ODS) totiž do tohoto programu uvolnila pouhých 700 milionů korun. Poslankyně SPD Marie Pošarová v rámci projednávání státního rozpočtu navrhla navýšení objemu těchto prostředků na jednu miliardu korun z položky určené na finanční dary do zahraničí, ale vládní poslanci to svým hlasováním odmítli.

Tímto způsobem vládní koalice připravila tisíce našich mladých rodin o možnost pořídit si vlastní bydlení. Dlouhodobý nedostatek bytů a jejich rostoucí cenová nedostupnost je způsobena i tím, že Fialova vládní koalice prosadila odklad o jeden rok účinnosti nového stavebního zákona, který byl prosazen vloni i hlasy SPD a který by mj. urychlil stavební řízení a zvýšil nabídku bytů na trhu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Alespoň v něčem se v tomto týdnu celá sněmovna shodla. Zrušila stav pandemické pohotovosti…

Konečně! Nejvíce znepokojivé je, že pandemický zákon byl schválen v legislativní nouzi bez možnosti řádného projednání, před kterým by došlo k demokratické diskusi. SPD jako jediná strana ve Sněmovně nikdy nepodpořila pandemický zákon a opakovaně jsme navrhovali zrušit pandemickou pohotovost.

Nemilým faktem je to, kam se posunula ODS. Od původního ochránce svobody směrem k pandemickému zákonu, k totální kontrole občanů, ke korespondenčnímu hlasování, k otevřené cenzuře.

Ale na jiné návrhy nedošlo. Poslanci vládní koalice odmítli minulý týden ve Sněmovně projednat návrh SPD na zvýšení příspěvku na mobilitu pro zdravotně postižené občany, jste z toho zklamán?

Nejenom toto. Vládní koalice společně s hnutím ANO odmítly i náš návrh zákona o referendu. Je zcela evidentní, že Fialova vláda odmítá demokracii a vážné problémy zdravotně postižených lidí ignoruje a nepomáhá jim.

Poslanecký klub hnutí SPD navrhuje zvýšit příspěvek na mobilitu ze současných 550 korun na 825 korun měsíčně. Tento příspěvek se nezvyšoval již téměř pět let a je dokonce nižší než před rokem 2012, kdy se měnila jeho zákonná podoba. Pro mnohé zdravotně postižené občany se tak doprava, která je pro ně životní nutností, při současných vysokých cenách pohonných hmot a jízdného stává prakticky nedostupnou službou. To se musí urychleně změnit.

Zatímco Fialova vláda zdravotně postiženým občanům v rozpočtu peníze ubírá a škrtá, hnutí SPD za jejich oprávněné zájmy dlouhodobě důsledně bojuje! Chceme také zvýšit slevu na poplatníka a slevu na dítě, čímž bychom systémově pomohli všem pracujícím lidem v souvislosti se zdražováním. Jednorázová pártisícová dávka zdražování lidem nevyřeší.

Hovořili jsme o korespondenční volbě. Ale vláda Petra Fialy také prosazuje další změnu Ústavy-  ta vládě umožní vysílat české vojáky na cizí území a umožnit pobyt cizích vojsk na českém území bez souhlasu Parlamentu. Souhlasíte s tím, aby získala toto významné právo sama?

Hnutí SPD je proti tomu. Pro hnutí SPD je nepřijatelné, aby do zahraničí byli bez kontroly volených zástupců lidu vysílání naši vojáci, anebo aby na našem území byli umísťování vojáci cizích armád, bez toho, aby to bylo projednáno v Poslanecké sněmovně. Rozhodnutí o vysílání armády do zahraničí či o pobytu cizích vojsk na našem území musí být učiněno výhradně na základě souhlasu Parlamentu České republiky.

Když jsme u tématu bezpečnosti, po republice se množí problémy s romskými uprchlíky z Ukrajiny. Zde asi bude třeba speciální přístup...

Odmítáme, aby někdo případně zneužíval migrační vlnu k parazitování. Odmítáme, aby nepřizpůsobiví žili na úkor českých občanů. Vláda situaci nechce řešit a ministr vnitra Rakušan (STAN), místo aby tyto nepřizpůsobivé migranty vyhostil, tak jim ještě hledá a rozdává ubytování po naší republice! Naši občané ve vybraných místech to pochopitelně odmítají. Jelikož jde většinou o migranty, kteří mají i maďarské občanství, jasně se nabízí jejich deportace.

A problémy eskalují i s romskými dětmi v Bílině v Ústeckém kraji, takže tam musí učitele i děti hlídat bezpečnostní služba! Kdyby se nepřizpůsobivým rodičům sebraly sociální dávky, jejich chování by se jistě zlepšilo... Hnutí SPD již v Poslanecké sněmovně podalo návrh zákona na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, ale Fialova vládní koalice nám ho minulý měsíc zamítla... Vláda podporuje nepřizpůsobivé na úkor našich občanů. To je pro mě nepřijatelné.

Podle návrhu, který schválil Evropský parlament, by se ve volbách do Evropského parlamentu vytvořil jeden celounijní volební obvod. Stejně tak chce EU posílit i roli takzvaných evropských stran a upozadit strany národní a prosazuje povinné genderové kvóty pro ženy na kandidátkách. Nová pravidla by přitom měla platit již v eurovolbách 2024. Co na tento pokus o razantní volební inženýrství říkáte?

Evropská unie plánuje další krok k federalizaci a k vytvoření jednoho superstátu, což znamená zánik samostatné České republiky. Musíme se postavit proti centralismu a diktátu Bruselu. Vše mají v rukou občané ve volbách – pakliže bude vítězit současná vládní koalice či hnutí ANO, tak to znamená postupný zánik naší republiky. Pakliže bude vítězit SPD, zachováme si naší samostatnost a suverenitu. Čím dříve z EU odejdeme, tím lépe!

V těchto dnech si připomínámé už sedmdesáté sedmé výročí konce druhé světové války. Co bychom si při tomto výročí měli uvědomit právě letos?

Nesmíme zapomenout, že suverenita našeho státu byla v celých našich dějinách vykoupena miliony mrtvých a těmto padlým vděčíme za svou svobodu a nezávislost. Stejně tak, jako nám suverénní stát předali naši předkové, měli bychom ho předat i my našim potomkům. Také musíme poděkovat vojákům všech cizích států, kteří se podíleli na osvobození naší země. A nesmíme přitom popírat historická fakta.

A osmého května je také Den matek. Takže přeji všem mamkám a maminkám hodně štěstí, zdraví a trpělivost s jejich nedospělými i dospělými dětmi. Zaslouží si poděkování, květinu, pohlazení či něco dobrého na zub. (úsměv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …