Vlastimil Tlustý odhaluje plán na zastavení uprchlíků. A ať nám prý klidně nadávají

06.01.2016 14:17

ROZHOVOR Neohlížejme se na Brusel a chraňme svoje hranice před další vlnou uprchlíků, která už se může dotknout i nás, vyzývá země Visegrádské čtyřky bývalý politik a exministr financí Vlastimil Tlustý. Může se navíc podle něj stát, že ti, co dnes čekají na zázrak v Německu, se mohou vydat k nám – do Česka, Slovenska, Polska, Maďarska. Na kritiku z Bruselu se nemáme ohlížet. „Nějaká kritika euronaivků je ve srovnání s teroristickými činy snesitelná varianta. Je mnohem lepší se nechat kritizovat a předejít nějakým tragédiím, než být naivka a čekat, až se ta katastrofa stane, a pak se divit,“ prohlásil bývalý dlouholetý poslanec ODS.

Vlastimil Tlustý odhaluje plán na zastavení uprchlíků. A ať nám prý klidně nadávají
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Která událost vloni ovlivnila podle vás nejvíce politiku a veřejnost?

Loňský rok byl zlomový. Přistěhovalecká krize přerostla všechny v úvahu připadající varianty, které jsme si uměli představit, takže by se dalo říci, že přistěhovalecká krize vymkla Evropu z kloubů.

A co jsme se prostřednictvím migrační krize dozvěděli o nás a o Evropské unii?

Myslím, že to nejlépe vystihuje slovo nefunkčnost. To, co krize ukázala, je, že Evropská unie není schopná konat. Že umí jen mluvit, ale konat nikoli. A dokonce i mluvit umí jen špatně.

Souhlasíte s prezidentem Milošem Zemanem, že migrační vlna je nějak řízená, že za ní stojí Muslimské bratrstvo, které chce ovládnout celý svět?

V diskusích, které sleduji, jsem zaznamenal takových pět nebo šest hypotéz, které vysvětlují, co se děje. První vysvětluje motivaci utečenců, že část z nich si přichází pro sociální dávky, a je hrubá chyba, že se na ně mohou těšit. Protože pojem sociální pojištění, z kterého se dávky vyplácejí, znamená, že pojištěn je jen ten, kdo do systému platí. To znamená, že ten, kdo do systému sociálního pojištění nikdy nic nezaplatil a neplatí, na žádné pojištění nemá mít nárok, což bohužel v Evropské unii neplatí. Ale kdyby to tak bylo, tak tato hypotéza zanikne. Bylo by velmi zajímavé vidět, na jakou úroveň by spadl zájem přistěhovalců. Pak je druhá základní hypotéza, že migraci někdo organizuje, že za ní stojí někdo zvenčí. Tady se objevuje několik dílčích vysvětlení, za prvé, že za tím stojí některé světové velmoci, které chtějí oslabit Evropskou unii, nepouštěl bych se do specifikování, které by to mohly být, to je úplně jedno. A druhé vysvětlení je, že je to organizováno islamisty, kteří v tom vidí metodu, jak nejprve rozvrátit a pak uchvátit Evropu. Sem patří i názory vyslovované panem prezidentem Zemanem, pak za tím stojí určitě částečně výzvy přicházející zcela nepochopitelně z Německa a zvoucí přistěhovalce, aby přišli. Některé z výzev jsou zjevně motivovány představou, že ti, co přijdou, zachrání evropský pracovní trh. To mi připadá jako neuvěřitelný idealismus, ale je zjevné, že takoví, kteří věří, že ti, co přicházejí, chtějí a budou pracovat, jsou i mezi námi. Já tomu nevěřím. A dodávám: nehádejme se mezi sebou v České republice jen proto, která z těch hypotéz je pravdivá nebo ta nejpravděpodobnější. Já si myslím, že to s těmi hypotézami bývá stejně jako v životě s jinými věcmi – že jich platí několik najednou. A že by se jen na základě nějakého vědeckého výzkumu přiřadila k jednotlivým hypotézám procenta. Podle mne je to jedno, navíc přijít na to je podle mne nemožné, ale ani to není podstatné. Podstatné je odstranit nebezpečí, které z toho vyplývá, alespoň pro část Evropy, pro Českou republiku. Myslím, že by se tomu mohla společně bránit Visegrádská čtyřka, protože vidím na názorech v Polsku, Maďarsku i Slovensku, že jsou k obraně odhodláni. Jedinou nejasností je bohužel Česká republika, protože vyznat se v tom, jak do sebe zapadají názory čtyř hlavních politiků – Sobotky, Babiše, Dienstbiera a Chovance – se nedá, protože reprezentují celé názorové spektrum od jasného vítání přistěhovalců až po jasné odmítání. A nebudu říkat, který je který, na to si musí přijít každý sám. Myslím, že by si to politici měli vyjasnit a spolu s ostatními visegradskými zeměmi se začít bránit. To znamená postavit na hranicích V4 jasnou pohraniční kontrolu s cílem ilegální imigranty zastavit a nepustit je na území těchto zemí.

Řada politiků varuje, že jednotlivé země si s vlnou migrace neporadí, že musí celá Evropská unie postupovat společně. Ale vidíme, že některé evropské země už se snaží samy bránit vstupu nelegálních přistěhovalců, protože Brusel to zatím nedokázal. Myslíte si, že máme šanci spolu s několika dalšími východoevropskými zeměmi tomuto problému čelit?

Podle mne je to možné i individuálně, ale když slyším postoje z V4, tak si myslím, že společně je to samozřejmě efektivnější, protože společná vnější hranice, na které by se pohraniční kontrola odehrávala, je určitě kratší, než kdyby se do toho pustily země na vlastní pěst. Důvod, proč doporučuji bránit se v této formaci, je ten, že názorově je ta formace homogenní, s výjimkou České republiky, a kdyby se chránila společně hranice, je to mnohem snazší, než kdyby se chránil každý sám.

Máte na mysli ochranu hranic s Maďarskem, případně Ukrajinou, nebo i Rakouskem a Německem?

Kdyby se takový projekt začal rodit, tak bych okamžitě přibral i Rakousko, protože jsou tam zjevné signály, že nechtějí zvát další přistěhovalce a že chtějí své hranice chránit, takže by to nemusel být nutně jen projekt V4. Prostě tento projekt by se mohl týkat všech, kteří se stavějí do pozice, která už začíná být čím dál jasnější: nekontrolovatelný příliv ilegálních přistěhovalců není možný, protože to je konec nejen Evropské unie, ale i jednotlivých států. Rozumný politik se k tomu musí postavit, nemůžeme už dlouho čekat, protože po projevu Angely Merkelové proud přistěhovalců nebude slábnout, ale sílit. Je potřeba začít konat rychle, protože je evidentní, že v Bruselu se rychle nedohodnou, proto bych začal tam, kde se rychle dohodnout mohou. Myslím, že jádro, kde by to mohlo začít, jsou země Visegrádské čtyřky.

Takže by země Visegrádu spolu s Rakouskem měly chránit před přistěhovalci i hranici s Německem?

Ano, samozřejmě, protože si myslím, že i v Německu, kde je milion nových imigrantů, se k tomu jednotlivé spolkové země budou stavět různě. Může se tedy stát, že ti, co dnes čekají na zázrak v Německu, se mohou vydat k nám, to znamená do Česka, Slovenska, Polska, Maďarska. A ta hranice musí být před jejich příchodem ochráněna. Dnes není těžké odhadnout, že situace se bude rychle zhoršovat a že k tomu bude docházet. To znamená, že než to někoho napadne, už na hranicích musí kontroly stát.

S tímto nápadem – jednat společně s několika sousedícími zeměmi v EU – přicházíte jako první. Ještě jsem ho od nikoho neslyšela.

To je nápad, který přichází z nouze. Umím si představit, že příliv uprchlíků z Blízkého východu i odjinud bude sílit, protože zprávy, které přicházejí z Řecka a dalších zemí naznačují, že ho úplně ani silné mrazy neutlumily, jak si někdo myslel. Dá se tedy očekávat, že až přestane mrznout, bude ten příval pokračovat, a stačí se podívat na názory, které začínají přicházet z Německa, že nekonečný počet imigrantů nemůže Evropa ani Německo přijmout. Lidí, kteří chtějí do Evropy přijít, je mnohem víc, než je Evropa schopna zvládnout. Ano, my máme zatím obrovskou výhodu, že jich máme relativně málo, ale mohou jich být tisíce. A to je nebezpečné. Protože, jak říkal prezident Zeman, a já si to také myslím, jsou mezi nimi teroristi. Já nechci čekat, až se tady také něco strašného stane, aby pak začala soutěž nápadů, co s tím. Zároveň netvrdím, že můj přístup je jediný možný, těch nápadů může být víc. Sem s nimi, ať se o nich vede polemika, ale hlavně ať se něco dělá. Myslím, že do povolení zimních mrazů musí být hranice zemí, jako je Česká republika, chráněna před přílivem nelegálních přistěhovalců. Podle mne je to nevyhnutelné.

Ale nějakého uzavření hranic mezi členy Evropské unie se mnozí politici bojí a varují před ním, protože říkají, že volný prostor v Evropě je jedna z velkých výhod našeho členství. A teď bychom se o to měli dobrovolně připravit, abychom chránili zemi před imigranty. Myslíte, že je to volba mezi dvěma zly, buď otevřené hranice a spousta přistěhovalců, nebo uzavřené hranice a minimum imigrantů?

Ano, samozřejmě. Ono se to strašně démonizuje, nesmíme si představit, že se znovu obnoví hranice jako v dobách Varšavské smlouvy – já si představuji ochranu hranic v podobě jedoucích aut, z okének vystrčené pasy a pohraniční stráž, která se do aut dívá. Myslím, že není velký problém rozeznat od sebe drážďanského turistu, který se jede podívat do Prahy, tomu pohraničník jen zamává, a potenciální ilegální imigranty. Takhle si představuji kontrolu hranic, to není žádná tragédie. Ostatně moji přátelé, kteří byli v Německu na předvánočních trzích, mi říkali, že jsou kontrolováni čeští turisté jedoucí do Německa. Bože, když to zavedli Němci vůči nám, proč jsme to nezavedli vůči nim? A kdyby nás nějaký euronaivka kritizoval, řekl bych mu, že přece neděláme nic jiného, než co dělají oni.

Už se ukázalo, že se neposuzuje stejně, když některé země v Evropské unii dělají stejné věci. Brusel kritizoval, že některé země nehlídají vnější hranici Schengenu, ale když Maďaři na vnější hranici začali stavět plot, evropským politikům se to nelíbilo.

Nějaká kritika euronaivků je ve srovnání s teroristickými činy snesitelná varianta. Je mnohem lepší se nechat kritizovat a předejít nějakým tragédiím než být naivka a čekat, až se ta katastrofa stane, a pak se divit.

Jak vidíte postoje bývalého i současného prezidenta Václava Klause a Miloše Zemana k imigraci? Oba podobně jako vy poukazují na možná rizika, ale podle některých situaci až příliš dramatizují.

Já jim děkuji za to, že říkají naprosto jasně, že v tom vidí nebezpečí, že Česká republika se nemůže stát rájem islámu, a kdyby se jím stala, tak je to katastrofa pro zdejší obyvatelstvo. Protože to nechceme, tak říkáme, jak to zařídit, aby se to nestalo.

Co říkáte tomu, že někteří politici označují lidi, kteří varují před imigranty a islámem, za xenofoby?

Četl jsem názor jednoho historika, že Česká republika byla tradičně k přistěhovalcům ze všech možných důvodů, třeba i náboženských, od středověku tolerantní a patřila k zemím, kam přistěhovalci odjinud přicházeli. Ono to má celkem jednoduché vysvětlení v událostech jako je husitství nebo Bílá hora atd., proto jsme byli tolerantnější. Ale on uváděl, a to je potřebné říkat i dnes, že vítání byli vždycky ti, kteří předem říkali, že přicházejí s tím, že budou respektovat místní zákony a chtějí se živit prací. Tato dvě kritéria dnešní přistěhovalci většinou nesplňují. Oni naprosto jasně deklarují, že přicházejí se svou kulturou, a říkají, že my ji máme tolerovat. Neříkají ani slovo o tom, že budou respektovat naše zákony, přesně naopak. A z toho, co jsem říkal, myslím, že je platná hypotéza, že v žádném případě nedeklarují, že tady chtějí pracovat a chtějí se živit vlastní prací. Ale i dnes platí, že přijímáme Ukrajince, Vietnamce, kteří tyto dvě podmínky splňují. Respektují většinou zákony a živí se prací. Když ne, posíláme je domů. A stejně to musí být i s dalšími přistěhovalci. Na základě těchto kritérií je ovšem jasné, že většina z těch, kteří do Evropy dnes přicházejí, je pro nás nepřijatelná.

V postoji k migraci jste ocenil i bývalého prezidenta Václava Klause. Vždycky jste říkal, že by se měl vrátit do aktivní politiky; jak vnímáte jeho výrok, že nevylučuje kandidaturu na prezidenta, kdyby Miloš Zeman nekandidoval?

Já jsem po tom vždycky volal a vždycky jsem věřil, že Václav Klaus je osobnost, která přijde na pomoc české politické scéně. To jsem si vždycky myslel a stále si to myslím. Jeho poslední vystoupení mi dělají radost, protože říká jednoduše a přesně to, co je pravda. Myslel bych si, že když někdo nesouhlasí s tím, co druhý říká, že bude klást argumenty, myšlenky a kritiku vůči faktům, myšlenkám. Mne zaráží, že pořád ještě se lidé nevyjadřují k tomu, co říkáte, ale hledají ve vaší historii něco, čím se ostatní snaží přesvědčit: tomu nevěřte, ten je nějaký divný. On tím vlastně mezi řádky říká, že to, co se mu nelíbí, je nenapadnutelné, protože to neumí vyvrátit a ani se o to nepokouší. Tím ukazuje, že si s těmi názory neví rady, asi jsou tedy správné. Myslím, že Václav Klaus počítá s tím, že to tak bude. Ta atmosféra bude asi dlouho umožnovat takový nevěcný a nekorektní způsob politické soutěže. Ale myslím, že se problémy budou tak prohlubovat, že velmi rychle bude přibývat těch, kteří budou říkat: vítáme každého, kdo ví, co se má dělat, protože se s tím také chceme vypořádat, a nevykládejte nám nic o tom, co jste mu mohli vyčíst před dvaceti lety.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…