Vojenský analytik varuje: Tvrdí se, že se nemůže nic stát, přitom zasvěcení vědí o odvrácení teroristických útoků u nás! Stejný šlendrián v Česku jako na Srí Lance?

03.05.2019 4:45

ROZHOVOR „Buď na Srí Lance o útocích věděli a úmyslně nekonali, nebo na Srí Lance vládne podobný šlendrián jak v České republice, který tvrdí, že se nemůže nic stát, ale přitom zasvěcení vědí, že došlo – a ne zásluhou českých tajných služeb a české policie – k odvrácení minimálně dvou až tří pečlivě připravených teroristických útoků v České republice. A nešlo o žádné kácení stromů na koleje,“ varuje vojenský analytik Jaroslav Štefec. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také ohledně vztahů mezi mocnostmi zdůraznil, že přichází nový světový řád. Je jen otázka, jaký bude a zda se podaří zachovat alespoň část toho, co dnes existuje. Chaos se prohlubuje a na mezinárodní smlouvy se „kašle“.

Vojenský analytik varuje: Tvrdí se, že se nemůže nic stát, přitom zasvěcení vědí o odvrácení teroristických útoků u nás! Stejný šlendrián v Česku jako na Srí Lance?
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Výbuch v kostele na Srí Lance.

Jak víte, během Velikonoc došlo k teroristickým útokům na Srí Lance. Už nyní je jasné, že zemřelo přes 250 lidí a další stovky jsou zraněny. Zhoršuje se podle vás bezpečnostní situace ve světě? Jsou křesťané pronásledováni čím dál více?

Samozřejmě, křesťané jsou velmi sledovanou skupinou, i když u nás se to příliš nerozmazává, obecně jsou křesťanské kostely po celém světě. Křesťanství jako náboženství je potíráno. Pamatuji si naposledy, kdy jsem mluvil o tom, že se začal stavět nový kostel někde v Turecku, tak se kolem udělal obrovský humbuk, že v islámských zemích se stavějí nové kostely, ale jinak se od té doby nic nebuduje, žijí z toho, co mají. Křesťané jsou skutečně celosvětově pod čím dál větším tlakem.

V zemích, kde existuje islám a křesťanství, islám získává postupně navrch a má tendenci postupně křesťany vytlačovat a různě ne ani trestat, ale buď vytlačit, nebo podmanit tak, jak je psáno v Koránu, kde je jasně uvedeno, že křesťané ano, mohou být, ale musejí k tomu platit příslušné kontribuce, poplatky a daně. A nesmějí vykonávat křesťanské obřady veřejně.

Mluví se o tom, že Srí Lanka je odvetou za Nový Zéland, měli bychom si podle vás na podobné situace začít zvykat? Jak proti nim bojovat?

Anketa

Podporujete vládu Andreje Babiše? (Hlasování od 1.5.2019)

78%
hlasovalo: 21592 lidí
Za prvé nedomnívám se, že jde o odvetu za to, co se stalo na Novém Zélandu. Osobně si myslím, že je to tvrzení naprosto nesmyslné a že jde o naprosto umělé konstrukce, které jsou dávány do kontextu z toho důvodu, aby se trošku upozadil muslimský terorismus na pozadí, aby se řeklo: podívejte, křesťané, jací jsou to syčáci, tady zahynulo tolik lidí. To není odveta. Za druhé to ukazuje na jinou věc – zdá se, že celá ta akce na Srí Lance byla připravena v zahraničí. Ledacos tomu nasvědčuje včetně toho, že informace, které dostala srílanská vláda, šly ze strany Spojených států a Izraele. Takže ta varování, o nichž se mluví a která budou zřejmě stát místo ministra vnitra a obrany, informace, které dostaly tamní bezpečnostní služby, přišly a vědělo se, že útok je připraven.

Jak právě hodnotíte situaci kolem zpravodajských služeb, které o útocích varovaly s předstihem?

Jsou dvě varianty. Buď věděly a nic úmyslně neudělaly, tak jako svého času nechal vybombardovat britský premiér Winston Churchill Coventry – je to známá akce z druhé světové války –, aby neprozradil, že jsou Britové schopni číst německé kódové zprávy. K něčemu takovému mohlo dojít i tady, protože mezinárodní politika je velmi složitá a řekněme si na rovinu, že některé věci se na nejvyšších úrovních řeší tak, že na několika stovkách mrtvých nezáleží, pokud se dosáhne požadovaného politického cíle.

Čili ta situace se mohla vyvinout směrem, že se vědělo a nekonalo se, anebo skutečně na Srí Lance vládne podobný šlendrián jak v České republice, který tvrdí, že se nemůže nic stát, ale přitom zasvěcení vědí, že došlo – a ne zásluhou českých tajných služeb a české policie – k odvrácení minimálně dvou až tří pečlivě připravených teroristických útoků v České republice. A nešlo o žádné kácení stromů na koleje.

Takže tyto situace skutečně nastávají a my na to připravení nejsme. Čili i když se k nám tyto informace dostaly, nemyslím si, že by česká policie, česká armáda, potažmo české tajné služby byly schopny zareagovat operativně, efektivně a že by skutečně byly schopny podobný útok odvrátit bez pomoci zvenčí – myslím tím přímé pomoci.

Není to nakonec kontraproduktivní, jestliže – pokud tomu tak bylo – chtěli krýt své zdroje a nechali útoky proběhnout – nakonec se stejně ukázalo, že varování přišla, a to v několika fázích v předstihu. Nebylo to nakonec kontraproduktivní a zbytečné?

Tady je samozřejmě otázka, čeho se tím chtělo dosáhnout? Určitě, pokud to proběhlo řízeně a bylo to ponechané volnému průběhu, tak určitě nešlo o vůli srílanské vlády. Obecně se ví, že situace na Srí Lance se postupně vyhrocuje, že tamní islamistické skupiny jsou čím dál agresivnější, takže i když vláda věděla, že se něco chystá, respektive nejužší kruhy především – ne vláda, ta to většinou neví vůbec –, ale že nejužší kruhy tajných služeb, armády a policie věděly, co se chystá. Skutečně mohlo jít vše úplně mimo ministry jak obrany, tak vnitra a ta operace mohla proběhnout s cílem vytvořit těžký tlak proti muslimům, kteří budou odpovídajícím způsobem zatlačováni do pozadí a budou proti nim uplatňovány restrikce. Tam bylo zcela jasné, že parta, která tam funguje, se velmi agresivně snaží vypořádat se jak s místními buddhisty, tak s křesťany a ostatními vírami, které tam existují.

Řeší se situace, co s džihádisty, kteří se chtějí vracet do Evropy. Evropské státy je budou přijímat zpět, pokud jde o jejich občany, ale jak se má podle vás Evropa nebo jednotlivé státy k těmto uprchlíkům zachovat? Mně třeba vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr řekl, že si potlesk zaslouží dánský ministr spravedlnosti, který řekl, že by bylo lepší, kdyby dánští islamisté v řadách islámského státu padli. Upozornil také, že řada států uplatňuje taková opatření, kdy vysílá speciální jednotky, které džihádisty v zahraničí vyhledávají a odstraňují s tím, aby se nemohli vrátit. Prý tak činí například Francouzi či Britové. Co vy na to?

První věc je rozhodně nepřipustit návrat těchto lidí do země. Je to zarámováno do širšího kontextu přistěhovalecké otevřenosti, která se v posledních letech v Evropě naprosto vražedným způsobem projevuje. A souvisí to s tím, že vůbec neexistuje kontrola vlivu těchto lidí v Evropě, pokud se dostanou na naše území. Naprosto na rovinu souhlasím s dánským ministrem, zcela jednoznačně. Takový způsob praktikují nejen Britové a Francouzi, praktikuje to i ruská strana, která v rámci operací, jež probíhaly v Sýrii a svým způsobem i v Iráku, se velmi pečlivě starala o to, aby se do Ruska neměl kdo vrátit, protože nikdo nestojí o to, aby se mu po území pohybovali organizátoři ozbrojených skupin, kteří si navíc na našem území mohou de facto dělat, co chtějí. Protože existují střelnice třeba v současné době v České republice, kde se naprosto otevřeně sjíždějí arabské komunity a učí se zacházet se zbraněmi a střílet.

Ještě mě zajímá, jak hodnotíte setkání, které proběhlo v Rusku, kdy přijel Kim Čong-un? Rusko se snaží ukázat sílu, kolem vyzbrojování panuje čím dál větší napětí. Co tímto setkáním Rusko ukazuje?

Jedná se o velice vstřícné gesto ze strany Ruska vůči Spojeným státům, protože se budou bavit i o jaderných zbraních, respektive o raketovém a jaderném programu, který pobíhá v Severní Koreji. Předpokládám, že padnou nějaké nabídky ze strany Ruska na společné programy kosmického výzkumu, aby se tyto věci daly odvézt od hraní si na vlastním písečku ze strany Severní Koreje a zároveň aby se jasně dalo najevo, že i tady je nějaká zájmová zóna Ruska, respektive Ruské federace a jejích spojenců. Protože nejde jen o Rusko, tyto návštěvy jsou samozřejmě velmi pozorně sledovány a připravovány i v koordinaci například s Čínou a je dost možné, že i se Spojenými státy.

Takže podle mě to není samostatná operace. Myslím, že vše bylo skutečně připraveno poměrně pečlivě a že všechny zúčastněné strany budou s napětím sledovat, co se z toho vyvine, jaké budou kroky Severní Koreje v příštím roce. Do značné míry to souvisí i se smlouvou INF (smlouva o likvidaci raket, pozn. red.), protože Severní Korea má prostředky, které do této smlouvy spadají, také jako jedna ze zemí – smlouvu INF podepsaly pouze Spojené státy a tehdy Sovětský svaz. Vlastně tím, že ostatní země tyto prostředky vesele vyvíjely, a byly to i jaderné velmoci počínaje například Británií, Francií, ale i Severní Koreou, Izraelem, Čínou…, tak tady byly obě velmoci znevýhodněny v celé jedné kategorii zbraní, takže se zřejmě bude hledat cesta k tomu, jak smlouvu INF obnovit, ale na úplně jiné úrovni.

Vy jste řekl, že dost možná je ta schůzka koordinována i ve spolupráci se Spojenými státy? Proč? Co by z toho měly mít?

To je velmi jednoduché, protože minulá schůzka, která byla přerušena nenadále ze strany Donalda Trumpa, měla své konkrétní důvody a ty spočívaly v krocích administrativy, která stále sleduje cíle spíše té původní obamovsko-clintonovské větve vlády než Trumpovy vlády. Takže vlastně k tomu přerušení došlo víceméně uměle a samozřejmě Trump potřebuje konkrétní výsledky z jednání s Kim Čong-unem a předpokládám, že na nejvyšší diplomatické úrovni jsou tyto kroky koordinovány. A určitě se tam jednalo i o potenciálních budoucích krocích a vstupech ze strany Severní Koreje z hlediska ústupku Spojených států. Čili se domnívám, že tyto kroky, které jsou vykládány u nás někdy jako taková podpora jaderného programu Kim Čong-una ze strany Ruska a zase se Rusko démonizuje, tak je to zcela naopak.

Rusko vytváří podmínky pro to, aby v tomto regionu došlo k dohodě. Sice nemusí být otevřená, ale pokud dojde k dohodě Severní Korea – Spojené státy, určitě tam bude za tím do jisté míry stát nejen americká diplomacie, ale i diplomacie čínská, diplomacie jihokorejská a samozřejmě diplomacie ruská. Nemůže jít o jednostrannou dohodu, dohoda se týká celého regionu a region se k tomu přiměřeně chová. Protože Rusko je sousedící zemí se Severní Koreou a určitě nemá zájem, aby tam vznikl ozbrojený konflikt, který by měl tendenci se rozšiřovat.

Zdá se, že nás v rámci vztahů mezi mocnostmi čekají zajímavé věci…

Určitě, protože často se mluví o novém světovém řádu, který každopádně přichází, ale jaký ten světový řád bude, jestli se podaří zachovat alespoň část toho, co dnes existuje, to je otázka. Protože ten chaos kolem nás se prohlubuje, dnes se v podstatě už víceméně kašle na mezinárodní smlouvy včetně Severoatlantické smlouvy, kdy se Spojené státy se svými spojenci, mezi něž patříme i my, dnes chovají, jako kdyby ta smlouva neexistovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…