Vy ty fleky nemáte na definitivu, varuje evropské elity bývalý voják, který bojoval s teroristy. Evropa se od nich nenechá poslat do kytek

24.06.2016 17:46

ROZHOVOR Konečně snad v Bruselu pochopí, že své fleky nemají nadosmrti, a začnou řešit pro obyčejné lidi důležitější věci, než je zakřivenost okurek. Jinak se tenhle hliněný moloch podle bývalého elitního českého vojáka a policisty Lumíra Němce, který v Sýrii cvičil kurdské bojovníky proti silám ISIL, rozpadne. Podle Němce je to poslední varování pro Evropskou unii – jinak ji čeká rozpad. Bez ohledu na to, že porážka Islámského státu (ISIL) je rok od zahájení invaze muslimských běženců do Evropy na dohled.

Vy ty fleky nemáte na definitivu, varuje evropské elity bývalý voják, který bojoval s teroristy. Evropa se od nich nenechá poslat do kytek
Foto: Archiv LN
Popisek: Lumír Němec

Anketa

Bez ohledu na to, co si vy osobně přejete: Vystoupí dnes Britové z EU?

65%
hlasovalo: 6333 lidí

Britové si dnes odhlasovali odchod z Evropské unie. Co tomu říkáte a neobáváte se třeba jako bývalý voják, který spolu s britskou armádou bojoval v Afghánistánu proti teroristům z Tálibánu, že bude narušena vojenská spolupráce právě v boji proti muslimským fanatikům?

Jsem rád, že si Velká Británie odhlasovala odchod z molocha made in Evropská unie, protože konečně – snad – politikům v Bruselu spadla brada a snad si teď uvědomí, že své teplé fleky nemají, jak se u policie říká, „na definitivu“. Takže by tito údajní zástupci lidu mohli konečně začít řešit jiné problémy než pomazánkové máslo a zakřivenost okurek. Buďto se totiž hliněný moloch přeorganizuje, nebo půjde do kytek, a to už brzy. Takže je to pro Evropskou unii takový zdvižený prst. Nemáte to navždy!

A jak se Brexit dotkne vojenské spolupráce proti světovému muslimskému terorismu?

Neobávám se, že by se tím nějak významně narušila spolupráce na poli boje proti terorismu. Proč také, vždyť Britové jsou součástí NATO a z toho nikdo vystoupit nechce. Jediné, co si část Britů přeje, je přestat být součástí panoptika s názvem EU a přestat poslouchat nesmyslné příkazy z Bruselu, jako byly narovnání okurek nebo výše zmiňovaný zákon o zbraních. I když pokud se týká zbraní, tak ty jsou v Británii zakázány už dávno. A tak, jak ukazuje vražda poslankyně Coxové provedená střelnou zbraní, to k úplnému bezpečí rozhodně nevede.

V těchto dnech si připomínáme první výročí zahájení migrační přistěhovalecké vlny do Evropy. I když se letos díky politickému sbližování EU a Turecka změnil hlavní proud muslimských uprchlíků trochu více na západ, přes Maltu a Itálii, myslíte si, že je v dohledu porážka Islámského státu? Podotýkám vojenská, ne politická.

Je naprosto evidentní, že pozice Islámského státu se v průběhu posledních měsíců změnila, již neprovádí ofenzivní operace, naopak je vytlačován z dobitých území. Kurdská ofenziva v Iráku a Sýrii oslabila pozice Islámského státu a i nadále se Kurdům s podporou koaličních sil daří islamisty tlačit zpět. Také zapojení Ruska do války v Sýrii zamíchalo kartami a přinutilo spojence více podporovat kurdské jednotky, a to nejenom v Iráku, ale i v Sýrii, a tím výrazněji přispět k porážce ISIS. V současné době se Kurdové snaží o uzavření zásobovacího koridoru podél řeky Eufrat. Tímto koridorem proudí zásobovací kolony z Turecka přímo do centra Islámského státu, města Rakka. Jakmile se jim toto podaří, půjde o další významný úspěch, který přispěje k porážce ISIS. Jestli nedojde k nějaké výrazné změně, tak si myslím, že vojenská porážka Islámského státu je na dohled, i když cesta k ní rozhodně nebude jednoduchá.

Jste známý mimo jiné tím, že cvičíte kurdské bojovníky proti Islámskému státu. Jak jste se ke Kurdům vůbec dostal a v jakém stadiu je dnes vaše spolupráce v boji proti světovému terorismu?

Ke Kurdům jsem dostal během pražské návštěvy velitelky kurdských sil YPJ Nessrin Abdally v loňském roce. Setkání zprostředkovala kurdská novinářka rádia Svobodná Evropa. Původně jsem jim chtěl nabídnout pomoc při organizování materiální podpory. Oni projevili zájem o pomoc při výcviku a organizování jejich ozbrojených sborů. Já jsem souhlasil a na podzim loňského roku jsem vyrazil do Sýrie. V současné době jsme stále v kontaktu a domlouváme dlouhodobější spolupráci na území syrského Kurdistánu Rojava.

Zdá se, že si Evropská unie prosadí i přes odpor některých členských zemí a názory bezpečnostních expertů zákaz poloautomatických zbraní. Co na to říkáte? Co by měla česká vláda v takovém případě udělat? Hodně lidí z mého okolí se navíc netají tím, že než by měli své zbraně státu odevzdat – navíc zadarmo, vyvlastněním, bez sebemenší náhrady – tak je raději „ztratí“.

Česká vláda by měla projevit více rozhodnosti a zdravého rozumu. Určitě by se měla postavit proti tomuto nesmyslnému diktátu z Bruselu a nepodřídit se těmto nařízením. Každému je jasné, že žádný terorista si zbraň nepořídí legální cestou. Proč také, když na černém trhu je zbraní dost a získat je není až takový problém? Naopak násilným odzbrojením obyvatel docílí toho, že na černém trhu bude ještě větší množství zbraní, mnoho držitelů zbraní se proti tomuto vyvlastnění zbraní postaví a své zbraně odmítne odevzdat. Takže dnes máme zbraně pod kontrolou, ale zítra je již mít pod kontrolou nemusíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…