Vybavenost letovisek na Krymu je žalostná! Jan Cemper k show Babiše na TV Nova a k oslavám 17. listopadu

19.11.2018 13:44

ROZHOVOR Aktivista, publicista a spolupořadatel letošních vzpomínkových akcí k 17. listopadu Jan Cemper se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil ke kauze premiéra Andreje Babiše. „Vyhazovat jejich květiny bylo špatné,“ řekl na adresu incidentu na Národní třídě, kde aktivista Otakar Van Gemund vyhodil květiny od Babiše, Zemana a Okamury do odpadkového koše. „Rozlišoval bych, jestli byl někdo řadovým členem KSČ, aparátčíkem, nebo donášel StB,“ uvedl na adresu rozdílného přijetí Andreje Babiše a Milana Štěcha veřejností při zmiňovaných oslavách.

Vybavenost letovisek na Krymu je žalostná! Jan Cemper k show Babiše na TV Nova a k oslavám 17. listopadu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jan Cemper, organizátor protestu proti Miloši Zemanovi a KSČM

Myslíte si, že vyhození květin od Andreje Babiše, Miloše Zemana a Tomia Okamury do koše je přiměřenou formou protestu?

Dobrý den, zdravím čtenáře ParlamentníchListů.cz. Nemyslím si. Bylo to zbytečné gesto. Že pan Andrej Babiš se musel na Národní třídu připlížit v noci, svědčí samo o sobě. To samé Tomio Okamura. Miloš Zeman se raději nedostavil vůbec. Vyhazovat jejich květiny bylo však špatně. Zneuctívat památníky a památky není dobrý způsob boje za demokracii.

Došlo 17. listopadu k monopolizaci vzpomínek na sametovou revoluci jedním názorovým proudem?

Nedošlo. Nikdo nikomu nebránil udělat 17. listopadu nějakou akci v Praze. To, že druhý názorový proud se rozhodl vyklidit Prahu, bylo jen jejich rozhodnutí. Dokonce jsem slyšel od nich, že se v Praze chystá nějaký Majdan nebo bůhvíco. Nic takového se nestalo. Na Staroměstské náměstí přišlo nějakých 50 000 lidí proti Andreji Babišovi, jinak se den nesl v duchu oslav. Vlastně. Teď mi dochází, že se v Praze uskutečnila demonstrace na podporu Andreje Babiše. Účastnilo se jí 40 lidí. Úctyhodný počin. Prý jich bylo tak málo, protože voliči ANO jsou na polích. Hlavní organizátor na závěr zvolal: „Nejsem demokrat a nikdy nebudu!“ Jo a vlastně teď si vzpomínám, že se konala i megademonstrace proti Zdeňku Bakalovi. Té se zúčastnilo 50 lidí. Fantastické. Jo a vlastně Zdeněk Chytra a Jana Hrušková se dostávali na Václavské náměstí. Moderátor Jindřich Šídlo si z nich prý ustavičně dělal legraci, ale nějak se to nesetkalo s pochopením. No nic, tak třeba příště.

Zatímco premiér Babiš se o půlnoci, kdy na Národní třídě kladl věnec, dočkal pískotu a nadávek od kolemjdoucích, na témže místě o několik hodin později lidé tleskali končícímu předsedovi Senátu Milanu Štěchovi. Ten byl ale v letech 1979–1989 rovněž členem normalizační KSČ. Čím si vysvětlujete takový rozdíl v přijetí obou politiků?

Tak myslím si, že potlesk pro Milana Štěcha bylo gesto na podporu Senátu, na který je poslední dobou hodně útočeno. Já na Národní třídě byl jen během průvodu Milion chvilek pro demokracii, takže těžko říci. Ale asi bych rozlišoval, jestli někdo byl řadovým členem KSČ, aparátčíkem, nebo donášel StB.

Považujete za správné, že Andrej Babiš přišel 17. listopadu uctít památku sametové revoluce? A proč přišel o půlnoci? Považujete jeho tvrzení, že tak učinil kvůli časnému rannímu odletu za nemocným synem, za věrohodné?

Nepovažuji. Za synem mohl odletět později. Bál se lidí. Nicméně uctít památku může každý. Nemělo by mu být v tom bráněno.

Domníváte se, že pokřikování na neoblíbené politiky během pietních aktů je přiměřenou formou protestu, nebo jde už o narušení samotné piety?

Myslím si, že je to hlavně zbytečné. Sdělit názor lze i kultivovanější formou.

„On je ale přesvědčený, že na ten výlet do Ruska jel nedobrovolně, přitom si tam ve finále našel přítelkyni,“ řekl včera pro TV Nova Andrej Babiš o svém synovi. Věříte tomu, že jde o projev nemoci Babiše mladšího, nebo je za tím něco jiného?

Já si myslím, že je velmi zvláštní, že někdo jede na „výlet“ na okupovaný Krym, zrovna v době, kdy má být vyslechnut v trestní kauze. Já si myslím, že každý si o tom udělá svůj obrázek vlastní.

Anketa

Co soudíte o Miroslavu Kalouskovi?

hlasovalo: 43933 lidí

K osobě Protopopova a jeho manželky řekl Babiš toto: „Když byl můj syn medikovaný a měl se vrátit do života, hledali jsme někoho, kdo se bude o něj starat. Nabídl se její manžel a já jsem mu byl vděčný.“ Lékařku Protopopovou označil za zastánkyni léčby ve volnějším režimu, kdy pacient není zavřen v ústavu. Věříte tomu, že se Andrej Babiš s Protopopovými seznámil díky určité souhře okolností?

To je úplně jedno. Pokud byl Andrej Babiš mladší tak vážně nemocný, jak tvrdí jeho otec, tak měl být pod dohledem lékařů. Protopopov si sám přiznal, že syna nechal na Krymu samotného. Takže jsou tu dvě varianty. Buďto tak vážně nemocný nebyl ani v tu dobu a jeho otec ho potřeboval jen „uklidit“, anebo byl vážně nemocný a takový výlet byl absolutní nezodpovědností. A to se nebavíme o bezpečnostních rizicích pro Českou republiku toho údajného výletu.

„Byl na výletě. Byl spokojenej, byl na Krymu, tam bylo teplo,“ uvedl Babiš. „Pan Protopopov je Rus, nemá víza do Evropy,“ odůvodnil Andrej Babiš, proč jel jeho syn s panem Protopopovem na Krym, a ne někam do západní Evropy. Považujete toto odůvodnění za uvěřitelné?

Vybavenost letovisek na Krymu je žalostná. V městě, kde byl, je hodně narkomanů, kvete tam prostituce. Mimochodem. Andrej Babiš na svém profilu minulý týden publikoval spokojené fotografie jeho syna z Krymu. Ty fotky byly z jeho Facebooku staženy. Ty fotografie, které nesly známky fotomontáže. Na jedné bylo podivné bílé místo, které do zbytku fotografie nezapadalo. Na druhé fotografii svítilo slunce ze dvou stran. Možná mě vaši čtenáři opraví, ale já měl za to, že i na Krymu svítí slunce vždy jen z jedné strany a nemají tam druhé slunce. Asi se pletu.

Myslíte, že chtěl premiér svého syna uklidit před všetečnými otázkami novinářů a vyšetřovatelů?

To je otázka spíše na vyšetřovatele. Každopádně si myslím, že to, že ještě nebyl vyslechnut, je zvláštní, pokud se v minulosti nacházel často i v České republice. Vyšetřovaní celé kauzy se nějak zvláštně protahuje.

Andrej Babiš tvrdí, že novináři Slonková s Kubíkem ukradli kód od domu ve Švýcarsku, kde Andrej Babiš mladší žije se svou matkou. Rovněž oba reportéry obvinil ze lží a řekl, že syna natáčeli potají, bez jeho vědomí. Jak se stavíte k těmto výrokům?

Celý rozhovor byl natočen na chodbě bytového domu. Ze záběru není nijak zřejmé, že by Andreji Babiši mladšímu vadilo, že se s ním novináři baví. Ani jeho matce. Andrej Babiš mladší pak ještě dál s novináři komunikoval e-maily. Kdyby mu to vadilo, tak s nimi nekomunikuje.

„Moje rodina si koupila firmu, která se následně ucházela o dotaci, protože moje starší dcera, která má ráda koně, měla přítelkyni, která také měla koně, přišla s tím projektem a následně se rodina rozhodla, že to bude rodinná firma, já jsem nic nepřepisoval. Já jsem nikdy nebyl majitel,“ vysvětloval včera Babiš to, jak jeho rodina zahájila projekt Čapí hnízdo. On sám prý nic nevlastnil. Přijde vám příběh o dceři, která má ráda koně, uvěřitelný?

Není. Myslím si, že vyšetřovatelé mají dostatek důkazů, že Čapí hnízdo vlastnil Agrofert, pak byl převeden na rodinu Andreje Babiše, aby projekt získal dotaci, a pak byl zpět vrácen do rukou Agrofertu.

Podle mnohých byl včera moderátor Rey Koranteng slabý, nezvládal vedení rozhovoru a Andrej Babiš toho obratně využil k tomu, aby lidem prodal svou verzi příběhu. Souhlasíte s tímto pohledem? Jak mohl včerejší rozhovor zapůsobit na mínění veřejnosti?

Myslím si, že drtivá většina lidí si udělala už svůj názor. Nijak moc to neovlivní. Příznivce Andreje Babiše to možná utvrdilo ve svém názoru. Ostatní vědí, co tomu předcházelo. I tomu včerejšímu prohlášení jeho matky. Osobně si myslím, že ANO touto kauzou ztratilo tak 5–10 % svých voličů. Proto také to lpění na funkci. Babiš ví, že kdyby byly nové volby, už by jeho hnutí nebylo tak suverénní.

Mimochodem. Velice by mě zajímal názor voličů SPD na slova Andreje Babiše „nikdy neodstoupím“. Základem jejich programu je, pokud se nepletu, přímá odvolatelnost politiků.

Jako jeden z organizátorů té velké sobotní demonstrace a jako jeden z organizátorů demonstrace tento pátek chci Andreji Babišovi vzkázat, že „boj za demokracii nikdy nevzdáme, nikdy, ať si to pan Babiš zapamatuje, nikdy!“. A pokud neodejde, nebo mu nebude vyslovena nedůvěra, bude poražen v řádných demokratických volbách. Samozřejmě nechceme žádnou revoluci, žádné násilí. Naštěstí, díky Senátu, tu nelze měnit ústavu a nejpozději za tři roky tato slova a tyto činy Andreji Babišovi spočítají se vším všudy. Věřím tomu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…