Vyhození Klause ml.: Nesouhlasím! opakuje poslankyně ODS. A sahá k vážným slovům

02.04.2019 11:11

ROZHOVOR „Jsem zastánce svobodného slova za všech okolností, dokonce i u opozice, natož ve vlastní straně. Opakovaně jsem řekla, že s vyloučením nesouhlasím,“ sdělila poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková (ODS) k vyloučení Václava Klause mladšího ze strany. Ten je podle ní sice tvrdým, ale zato pracovitým kolegou. Je prý jasný, stručný a výstižný.

Vyhození Klause ml.: Nesouhlasím! opakuje poslankyně ODS. A sahá k vážným slovům
Foto: Archiv Zuzany Majerové Zahradníkové
Popisek: Zuzana Majerová Zahradníková je kandidátka ODS č. 3 v Olomouckém kraji

ODS se rozhodla vyloučit Václava Klause mladšího kvůli tomu, že dlouhodobě nerespektuje hodnoty a zásady strany. Byl jeho poslední výrok i poslední kapkou pro vás? Vidíte to stejně? 

Opakovaně jsem řekla, že s vyloučením nesouhlasím. Strana, která má v názvu demokratická, by měla vždy hledat shodu v tom nejmenším možném společném jmenovateli. A troufám si říct, že těch společných postojů bylo určitě více než méně. Jsem zastánce svobodného slova za všech okolností, dokonce i u opozice, natož ve vlastní straně.

Anketa

Kdo dělá nejlépe zahraniční politiku?

hlasovalo: 12527 lidí

Někteří bývalí kolegové Václava Klause mladšího z ODS mluví o tom, že je s ním prakticky nemožné vyjít, chová se individualisticky, nekolegiálně a nelze se na něj spolehnout. Podle nich je proto takřka nemožné, aby Klaus mladší vytvořil vlastní životaschopnou stranu. Jaké zkušenosti máte s jeho osobou vy sama?

Václava Klause mladšího si vážím. Je tvrdý chlap a sama se s ním mnohokrát dohaduji, občas oba nejdeme pro ostřejší slovo daleko, ale je to parťák, pracant a kolega, se kterým se mi ve školském výboru výborně pracuje. Je jasný, stručný a výstižný.

Jak se díváte na názorové odlišnosti v politických stranách obecně? Kde je jakási hranice, kam lze zajít?

Sebevědomá strana takové hranice nezná. Bojí se jen zakřiknutí rádobystraníci. Pravičák je zvyklý rvát se den co den, toho naopak názorová odlišnost musí nutně posouvat dále.

„Kdyby ve vládě místo nás byla ODS nebo SPD, tak se dělá pravicová politika v neprospěch lidí,“ řekla ministryně Jana Maláčová na sjezdu ČSSD. Domníváte se, že by v takovém případě byla sociální politika slabší? A třeba nevýhodnější pro Čechy, jak tvrdí místopředsedkyně ČSSD?

Ne. Kdyby byla u moci pravice, pak by se dělala politika pro lidi, nikoli pro slabé či naopak silné. Ale to levičáci nikdy nepochopí, ať už sedí v kterékoli straně.

Co říkáte na pražské tramvaje s vlajkami NATO a na pravidelná hlášení v metru k 20. výročí od uplynutí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance? Je to přes čáru? Dá se to srovnávat s komunistickým režimem, když zaznívá, že jen červenou barvu vystřídala modrá?

Když jsem ty fangličky viděla, byla jsem hrdá, že jsem Olomoučák a ne Pražák. Zbytečná a teatrální gesta namísto střídmosti.

Premiér Andrej Babiš se vrátil z návštěvy USA. Přinesla jeho cesta něco České republice? O jak velký úspěch se jedná? A jak vnímáte neobvyklou návštěvu CIA?

Premiér dělal jen svoji práci. Na tom není nic ani k pochvale, ani k pomluvě. Je úkolem předsedy vlády jednat s představiteli ostatních států. Takže nafukovat celé setkání je zbytečné. A naopak je shazovat, to není smysluplné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…