Vylovené migranty zpět na africké pobřeží. Tvrdě a nekompromisně. Mluví předseda Vandas, jehož názor prý nesmíte slyšet

03.08.2017 16:14

ROZHOVOR „Já pořád nerozumím tomu, proč se například vylovení migranti z moře vozí na italské pobřeží. Vždyť to jsou týdně tisíce lidí! A my je máme živit, starat se o ně, a dokonce si je přerozdělovat, jak požaduje Brusel? Proč není na moři vytyčená hranice, kterou budou střežit vojenské lodě a letadla? A pokud by takové plavidlo s migranty chtělo i přes varování překročit linii, bude potopeno. A vylovené migranty odvézt zpět na africké pobřeží,“ říká pro ParlamentníListy.cz Tomáš Vandas.

Vylovené migranty zpět na africké pobřeží. Tvrdě a nekompromisně. Mluví předseda Vandas, jehož názor prý nesmíte slyšet
Foto: Tomáš Vandas
Popisek: Předseda DSSS Tomáš Vandas

V posledních dnech byla dosti sledovanou událostí smrt české turistky v Egyptě, která byla pobodána. Jak si vysvětlujete, že bylo nejdřív oznámeno, že má pouze lehká zranění a během pár dnů je ve vážném stavu a den poté zemře?
 
Předně musím vyjádřit soustrast pozůstalým. Jde o tragickou událost, která ukazuje, jak nebezpečný je islámský fanatismus a vraždění ve jménu Alláha, a také, jak rizikové je přijímat imigranty na evropský kontinent, protože to je líheň teroristů, kteří nás nenávidí. Ta rychlá změna stavu od „lehkého zranění“ až po úmrtí ukazuje, že něco bylo špatně.
 
Nemohlo se podle vás jednat o zanedbání péče v egyptské nemocnici? Měli jsme dostatečné informace o celém incidentu, neměli jsme se starat dříve o zraněnou Češku?
 
To podezření na zanedbání lékařské péče je velmi silné. Tady však podle mě padá vina i na náš stát. Proč okamžitě nevyslal do Egypta lékařské specialisty, aby zjistili skutečný stav? Proč v případě jejich souhlasu nebyl proveden okamžitý transport zraněné ženy domů? Staráme se o kdejaké parazity a svoloč, ale na vlastní občany, když potřebují pomoc, kašleme. Je to smutné.
 
 
Jak by se měl podle vás zachovat náš stát v souvislosti se smrtí české turistky v Egyptě? Jde nyní opravdu jen o případné finanční odškodnění?
 
Jak už jsem uvedl, stát měl okamžitě konat, a ne se spoléhat na zprávy od egyptské strany. Žádné finanční odškodnění, jakkoli by mělo být samozřejmostí, nemůže navrátit lidský život. 
 
Je ještě podle vás vůbec bezpečné jezdit na dovolenou do Egypta a podobných zemí? Chápete české turisty, kteří tam odjíždějí?
 
Víte, já osobně, byť nemám žádné oprávnění dávat nějaká doporučení, bych například do Egypta, Tuniska či Turecka dnes nejel. Prodejci zájezdů konají v zájmu svých zisků, a tak budou dokola tvrdit, že byla opět přijata další bezpečnostní opatření, že se nic takového už nemůže opakovat. Pak se něco podobného přihodí a budeme se zase divit, jak je to možné. Já myslím, že je na světě mnoho míst, která jsou cenově dostupná a je tam opravdu jistota bezpečí. A to nemluvím o tom, jak krásná místa máme u nás doma, které stojí za to poznávat.
 

Tomáš Vandas

  • DSSS
  • předseda DSSS
  • mimo zastupitelskou funkci
 
Dnes se často mluví o tom, že islámský stát je již skoro poražen, nemluví se ale o tom, co bude po „konečné“ porážce. Můžeme vůbec porazit islámský stát? 
 
Ti, co dnes tvrdí, že je tzv. Islámský stát poražen, lžou. Je to nesmysl. Předně bychom se měli zabývat otázkou, kdo IS vlastně vytvořil. Zda to náhodou nebyli američtí poradci, americké zbraně, peníze a touha mocensky ovládnout Sýrii a další země s tzv. diktátorskými režimy. Takže, abych odpověděl na vaši otázku. Islámský stát porazit nemůžeme, protože nelze přesně definovat, co to IS vlastně je, ale můžeme porazit teroristy. Já mám však někdy pocit, že západní evropské země ani tu vůli nemají, že jim to tak nějak vyhovuje. Podívejte se na situaci v Sýrii. Než vstoupila do konfliktu ruská armáda, byl prezident Asad na pokraji porážky. Rázem se však vše otočilo a dnes stojí před vítězstvím. Takže jen opravdu chtít.
 
Pokud se tak stane, myslíte si, že to bude mít vliv na terorismus ve světě?
 
Terorismus, jak už dlouho říkám, nelze oddělit od imigrace, která je řízená a organizovaná. Pokud se bude skutečně zasahovat proti imigrantům, bude to znamenat i porážku teroristů. Já pořád nerozumím tomu, proč se například vylovení migranti z moře vozí na italské pobřeží. Vždyť to jsou týdně tisíce lidí! A my je máme živit, starat se o ně, a dokonce si je přerozdělovat, jak požaduje Brusel? Proč není na moři vytyčená hranice, kterou budou střežit vojenské lodě a letadla? A pokud by takové plavidlo s migranty chtělo i přes varování překročit linii, bude potopeno. A vylovené migranty odvézt zpět na africké pobřeží. Naše reakce musí být tvrdá a nekompromisní. Evropě jde o přežití, a to bez nějaké nadsázky. 
 
Blížící se podzimní volby mají jasného favorita, Babišovo hnutí ANO. Proč má u voličů podle vás tak velkou podporu?
 
Pan Babiš sází na to, že lidé mají krátkou paměť. On neustále říká, že není politikem, že jde proti těm zkorumpovaným standardním stranám, že mu jde o naši zemi atd. Navíc mu velmi pomohlo, že pár měsíců před volbami odešel z vlády a už vlastně nikdo z občanů ho nespojuje s vládnutím současné koalice. Stačí se však pořádně podívat na to, co prosadilo hnutí ANO, jaké zákony, namířené proti drobným podnikatelům a omezující svobodu podnikání. Jak třeba hlasovali europoslanci hnutí ANO v Evropském parlamentu, kdy podpořili zavedení imigračních kvót. A navíc, pan Babiš každou chvíli mluví jinak a mění zásadně svoje názory. Před pár lety vítal imigranty jako levnou pracovní sílu a chválil Evropskou unii. Dnes je proti. Není jistě náhodou, že jeho firmy také dostávají ty největší státní zakázky. Takže žádný lidumil, kterému jde o naší zemi. Jde mu pouze o moc a o rozšíření svého podnikatelského impéria. Obávám se, že až na to lidé přijdou, bude pozdě.
 
Očekáváte v této souvislosti před volbami ještě nějaká politická překvapení?
 

Anketa

Miliardář Dědek slibuje Gazdíkovu STANu peníze i pomoc s lákáním osobností na kandidátky. Kam Starosty ve volbách vytáhne?

5%
0%
3%
0%
hlasovalo: 10299 lidí
Přál bych si, aby byla překvapením dělnická strana. Ale současně vím, že naše pozice je nesmírně těžká. Neseme si cejch extremistů, který nám přidělila polistopadová vládnoucí garnitura. Nicméně jsem rád, že nejenže lidé pomalu poznávají, že to je lež, ale také to, že dochází na naše slova, a dokonce naše programové body přebírají a kopírují i další politické strany. Kdo jako první varoval před imigrantskou vlnou tsunami? A kdo byl za tato slova odsouzen? Já. Už tehdy jsme měli pravdu.
 
Stát jakoby se snažil naštvat malé živnostníky nejrůznějšími zákazy a příkazy. Mezi ně patří elektronická evidence tržeb, nyní dopadne i na drobné živnostníky. Co si o tom myslíte?
 
Elektronická evidence tržeb, tak jak byla přijata, je likvidační vůči drobným podnikatelům a živnostníkům. Vláda, místo toho, aby se snažila lidi motivovat k podnikání, je od toho odrazuje nesmyslnými zákazy a byrokracií. Víte, připadá mi, že v poslední době se s těmi nařízeními, zákazy všeho druhu, doslova roztrhl pytel. Brusel chrlí direktivní nesmysly a my, jak ovce, to přijímáme. Už několikrát jsem v diskusi s občany slyšel slova pamětníků: zlatí komunisti. I to o něčem svědčí a je to smutné vysvědčení pro polistopadový režim. Musíme si však nechat toto líbit? Nemusíme. Stačí ty zkorumpované podvodníky vyházet a umístit je tam, kam patří: za mříže. I proto apeluji na občany, aby šli k volbám a konečně zvolili skutečnou radikální změnu.
 
Dalším zákazem, který se stává doslova konečnou pro mnohé hospodské, je zákaz kouření. Teď v létě si chodí kuřáci zakouřit před hospodu, v zimě se ven už nikomu nebude chtít. Připadá vám normální, aby soukromý majitel restaurace musel poslouchat takové příkazy? Nemělo by záležet jen na něm, zda se v jeho hospodě bude kouřit, anebo nebude?
 
Je paradoxní, že já, celoživotní nekuřák, jsem bytostně proti tzv. protikuřáckému zákonu. Zejména proto, co je zmíněno v otázce. Podle mého názoru nemůže stát nařizovat majiteli hospody nebo baru, aby se v jeho provozovně nekouřilo. To by mělo být pouze a jedině na rozhodnutí majitele. Stejně tak je na mně, na zákazníkovi, jestli se rozhodnu pro kuřáckou, či nekuřáckou restauraci. Je to nesmyslný zákon a likvidační zejména pro menší venkovské hospody, kam si lidé přišli večer popovídat k pivu a cigaretě. Přestaňme už konečně lidem nařizovat co smějí a co ne, nechme je normálně svobodně žít. Upřímně, to, co dnes sledujeme, to je plíživá totalita.
 
V Senátu již leží petice podepsaná více než dvaceti tisíci občany proti tomuto zákonu zakazujícímu kouření. Má šanci na úspěch?
 
Přál bych si to. Spíše si však myslím, že před volbami se budou někteří politici k této petici tvářit vstřícně, aby po volbách na ní zapomněli. Vždyť to známe i z jiných případů. Petice je hezká věc, ale důležité je, koho si zvolíme do Parlamentu. A s touto sebrankou naděje na změnu prostě není.
 
Režisér Vít Klusák uvedl další ze svých projektů, a to dokumentární snímek Svět podle Daliborka, který měl zachycovat autentický život neonacisty, kterému se v životě příliš nedaří... Jenže hlavní protagonista teď tvrdí, že vše, co bylo ve filmu, vznikalo na popud režiséra a on jen hrál roli, která mu byla určena, co si o tom myslíte?
 
Víte, pseudoumělci typu pana Klusáka žijí jen z takových nesmyslných projektů, které jsou financovány z pochybných grantů. Ten dokument o jakémsi neonacistovi je toho důkazem. Přiznám se, že jsem ho neviděl, ale z určitých informačních fragmentů si lze udělat obrázek. Autentický ani náhodou, nikdo by přeci ze sebe nedělal takto veřejně hlupáka. Je to spíš hraný paskvil, který lze zařadit do nepovedené grotesky. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…