Vyrovnáme rozpočet a oddlužíme ekonomiku. Pro naše děti

15.09.2021 16:54 | Rozhovor

S ekonomkou a moderátorkou Janou Bobošíkovou, lídrem Volného bloku v Praze o zdražování, astronomickém dluhu a o obnově hospodářské prosperity naší země.

Vyrovnáme rozpočet a oddlužíme ekonomiku. Pro naše děti
Foto: Archiv Jany Bobošíkové
Popisek: Jana Bobošíková

Ministryně Schillerová navrhla státní rozpočet se schodkem 376,6 miliardy korun. Jak si máme takovou sumu představit?

To není suma, ale sekyra! Dluh, který by pokryl celoroční důchody pro více než dva miliony českých seniorů. Nebo na 1 500 kilometrů dálnic. A jednou ho budeme muset splatit. My a naše děti, ne ministryně financí a politici, kteří dluhy nasekali. 

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí

Většina států ale dnes hospodaří s deficitem. Není to nakonec úplně jedno?

Biliony korun přece nedluží stát, ty dlužíme my, občané. A dluh je nyní skoro 250 tisíc korun na hlavu včetně dětí, tedy milion korun na rodinu. Stát žádné vlastní peníze nemá, jen ty naše. Kvůli tomu, že je Babišova vláda vyhazovala, krmila covidový byznys a uplácela úředníky, nebude na důchody, na vzdělání našich dětí nebo třeba na zdravotnictví. Proto to řešit musíme.

Už dnes cítíme důsledky zadlužení – je to zdražení a nedostatek některého zboží. Za stejnou částku si koupíme daleko méně a některé zboží v regálech hledáme marně. Čekáme měsíce na dodání automobilu, stavebního materiálu nebo elektrotechniky. A sledujeme dramatický růst cen, který nás nutí k nahrazování standardního zboží levnějšími výrobky nebo k uskromnění.

Viníte tedy ze zdražení premiéra Babiše a ministryni Schillerovou?

Ti dva nesou hlavní odpovědnost, ale nejsou sami. Zadlužení a zdražení bylo možné jen díky hlasům ANO, ČSSD, KSČM, SPD, ale také z Trikolóry a koalic SPOLU, PirSTAN. Jsem ráda, že poslanci Volného Bloku pro zadlužování ruku nezvedli.

Co s tím chcete dělat?

Do roku 2030 oddlužíme Českou republiku. Jediný správný schodek státního rozpočtu je 0 Kč. Jediný správný státní dluh je 0 Kč.

Jak to chcete provést?

Snížíme počet ministerstev z dosavadních čtrnácti na osm. Zrušíme třetinu úřednických míst. Zrušíme krajské úřady. Zrušíme všechny mimorozpočtové fondy. Zrušíme grantové agentury, které pokřivují poměry v české vědě a výzkumu. Zrušíme Úřad pro ochranu osobních údajů i Ústav pro studium totalitních režimů, o kterém jeho někdejší ředitel tvrdí, že ztratil důvod své existence a studuje „ptákoviny“. Zrušíme Národní rozpočtovou radu, která nebyla schopna bránit zadlužování, a Národní sportovní agenturu, která místo podpory mládežnického sportu řeší jen své skandály. Zrušíme Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře i nově vznikající Nejvyšší stavební úřad. A také vystoupíme ze zbytečných mezinárodních organizací, kam platíme miliardy. Smysl členství třeba v Mezinárodním úřadu pro mořské dno pro občany ČR nevidím.

Pokud je to tak jednoduché, proč to neudělal nikdo před vámi?

Peníze, o kterých mluvíme, šly do kapes lobbistů, oligarchů, neziskovek
a mocenských chobotnic. A ti měli, na rozdíl od pracujících občanů, živnostníků nebo důchodců, v politice vždy mocné přímluvce.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…