Vždy budeme prosazovat správná řešení, říká kandidátka na primátorku Liberce Věnceslava Drábková z SPD

24.09.2018 15:02

ROZHOVOR „Bude mi ctí získat důvěru občanů a mít možnost napomoci změně, kterou naše město skutečně potřebuje. Proto kandiduji za hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), které ve svém celostátním programu navrhuje provést zásadní politické změny – přímou demokracii, odvolatelnost politiků a jejich případnou trestní a hmotnou odpovědnost,“ říká ke své kandidatuře na libereckou primátorku Drábková z SPD.

Vždy budeme prosazovat správná řešení, říká kandidátka na primátorku Liberce Věnceslava Drábková z SPD
Foto: Archiv VD
Popisek: Věnceslava Drábková, kandidátka na primátorku Liberce

Jste lídrem SPD pro komunální volby v Liberci.  Je to pro vás vrchol politické kariéry? 
 
Do politiky jsem vstoupila před třemi lety. Mým cílem je být politicky aktivní a pomoci tak změnit názor našich spoluobčanů na politiky. Jsem přesvědčena, že politika potřebuje nové tváře a také, že se politika dá dělat čistě a lze skutečně prosazovat zájmy nás obyčejných lidí. Bude mi ctí získat důvěru občanů a mít možnost napomoci změně, kterou naše město skutečně potřebuje. Proto kandiduji za hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), které ve svém celostátním programu navrhuje provést zásadní politické změny – přímou demokracii, odvolatelnost politiků a jejich případnou trestní a hmotnou odpovědnost. SPD má i další cíle, jako je zvýšení starobních důchodů, podpory rodin s dětmi a podobně. Mým cílem je tyto problémy, jako lídr kandidátky v Liberci, pomoci vyřešit na úrovni samosprávy.
 
Jaká jsou hlavní témata, se kterými jdete do komunálních voleb v Liberci? A jakým způsobem je plánujete prosadit?
 

Anketa

Přijměte 50 sirotků ze Sýrie, předloží ve Sněmovně TOP 09. Jak byste hlasovali vy?

3%
96%
hlasovalo: 14059 lidí
Na tuto otázku jsem již částečně odpověděla. Náš volební slogan „Liberec – bezpečné město pro slušné lidi“ přesně vystihuje naše cíle. Chceme podpořit úlohu tradičních rodinných hodnot a prosazovat zájmy občanů. SPD považuje za zásadní podpořit pracující občany, rodiny s dětmi, živnostníky i seniory a zároveň omezit byrokracii. Chceme zajistit větší bezpečnost občanů, prosperitu a spravedlnost pro všechny na úrovni samosprávy. Tyto cíle bychom chtěli naplnit v rámci programového prohlášení koalice, která by na základě volebního výsledku v Liberci mohla vzniknout s účastí SPD.
 
Jaké jsou podle vás největší problémy města Liberec, které chcete řešit?
 
Liberec je hezké město, které se díky dědictví architektury řadí mezi nejkrásnější krajská města naší vlasti. Naše radnice je jedním z mnoha příkladů. Na druhou stranu zde najdeme také vybydlené domy, zarostlé parky, mnohahektarová rumiště jako pomníky smělých developerských plánů. V poslední době bohužel Liberec postrádá jasnou koncepci zvyšování životní úrovně a svého trvalého rozvoje. Liberec je bohužel jedno z nejzadluženějších měst v České republice. Stagnuje, nerozvíjí se, roste počet sociálně vyloučených lokalit, není dlouhodobě schválen územní plán, Libercem se nedá bez problémů projet, chybějí parkovací místa, je zde nedostatek školek a podobně. 
 
 
Jak byste chtěla zamezit zneužívání sociálních dávek? Nezdá se vám, že na určité skupiny lidí zbytek populace doplácí?
 
Do očí se nám smějí nepřizpůsobiví občané, kteří parazitují na štědrém a špatně uchopeném sociálním systému. Na převážně neadresné sociální dávky se dnes vydává ročně ze státního rozpočtu astronomických více než 140 miliard korun a například dávku v hmotné nouzi dnes dostane v podstatě každý, kdo o ni zažádá. Pro hnutí SPD je nepřijatelné, aby nepřizpůsobiví občané trvale parazitovali na práci slušných a pracujících občanů našeho státu. Odmítáme sociální podporu práceschopných lidí, kteří dlouhodobě nepracují a tolerují neomluvené hodiny svých dětí v rámci školní docházky. Podpora pracujících rodin s dětmi je zásadní pro další budoucnost naší země. 
 
Jste promovaný pedagog s letitými zkušenostmi. Jaký je váš osobní názor na inkluzi ve školství?
 
Inkluze ve školství, která se v současné době prosazuje, je z mého pohledu nereálná. Pokud chceme zachovat úroveň vzdělání našich dětí, je prakticky nemožné spojit inkluzivní vzdělání s kvalitními standardy běžného vzdělání. Je samozřejmě důležité inkluzivní děti zařazovat do společnosti, ale toto by rozhodně nemělo být realizováno na úkor úrovně vzdělání ostatních dětí. SPD si klade za cíl zvýšit úroveň školství – podpořit a rozvíjet vzdělání dětí, udržet a motivovat kvalitní pedagogy, na kterých náš vzdělávací systém stojí. Rádi bychom se také zaměřili na větší propojenost školství s praxí, která je nedílnou a důležitou součástí kvalitního vzdělání.
 
Jaký očekáváte volební výsledek v komunálních volbách? Zajímá mne váš odhad, co se týče výsledku celého SPD i vašeho osobního výsledku. 
 
Hnutí SPD kandiduje v komunálních volbách poprvé, a proto jakékoliv překročení pětiprocentní hranice budeme považovat za úspěch. V Liberci však předpokládám výsledek mnohem vyšší. Záleží na tom, jaká bude volební účast a kolik procent hlasů celkově propadne. Byla bych ráda, kdyby každý z občanů šel k volbám a vyjádřil tak svůj politický názor. Rozvoj našeho města máme ve svých rukou! Podpořme jej.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…