Z fabrik jde vzkaz. Pozadí debaty ČT. Petr Holec odhaluje

10.01.2023 8:34 | Rozhovor

KONTEXT PETRA HOLCE „‘Pec Danuši nedá‘, napsal mi jeden ze zástupců těžkého průmyslu,“ uvádí komentátor Petr Holec na konto doporučení odstoupivšího kandidáta Josefa Středuly, aby jeho příznivci volili v prezidentských volbách Danuši Nerudovou. Pokud jde o výsledek procesu kolem Čapího hnízda, Andreje Babiše dle Holce „neskutečně nabije“. A prezidentská debata na ČT? Čas vyjít na Letnou, soudí Holec.

Z fabrik jde vzkaz. Pozadí debaty ČT. Petr Holec odhaluje
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Petr Holec

Městský soud v Praze zprostil expremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Co to znamená politicky?

Nemyslím si, že to výrazně ovlivní volbu prezidenta, stejně jako to neovlivnilo všechny předchozí volby, v nichž to Babiše opakovaně a s překvapivě přesným načasováním trefovalo. Expremiéra ANO to ale určitě osobně nabije a motivuje, protože mu soud dal svým způsobem za pravdu v tom, že šlo o původně politicky motivovaný proces. Ukazuje to ale jinou věc. Celá antibabišovská fronta Babiše sama dávno odsoudila i bez soudu, protože si s ním prostě neví rady politicky.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Byla strašidelná ironie, když chvilkaři za účasti opobloku a národní umělecké fronty, která dá vždycky každému, organizovali demonstrace za nezávislost justice, zatímco neuměli přijmout, když žalobce Šaroch před časem v kauze Čapí hnízdo zrušil Babišovo trestní stíhání a sebral jim tím argument z náměstí, že je zločinec. A když vloni na podzim začal soud, přitáhli tam tu svoji trestaneckou klec, čímž jen ukázali, že si českou justici představují jako tu ruskou. Co jiného ale taky čekat od někoho, kdo začne samozvaně „řídit“ demokracii a ještě na tu svoji totalitu vybírá peníze od lidí?

A podobně se teď chovají i další velcí „demokraté“, jimž v hlavě kvůli Babišovi taky pořád straší totalita. Třeba hlavní komentátor TV Barrandov Miroslav Kalousek na Twitteru napsal, že verdikt soudu o Babišovi „nic nemění na jeho hanebném chování“ ani na tom, „že takový člověk se nesmí stát prezidentem ČR“. A stejně totalitně se chová i twitterová pěst ODS Ondřej Šimíček, který teď kritizuje státní zastupitelství, když soud nedopadl podle jeho politických potřeb. I on tím říká, že Babiše prostě bylo potřeba odsoudit, tečka.

U Šimíčka ještě víc děsí to, že je na rozdíl od chemika Kalouska právník. Antibabišovská fronta si pro sebe drze uzurpovala slovo „demokraté“, trestní stíhání Babiše i soud s ním ale ukazuje, že se právě ona chová nedemokraticky. Na druhou stranu je potřeba ocenit soudce Šotta, že i pod takovým mediálním a politicko-společenským tlakem vládních médií a totalitních tendencí Fialovy vlády vynesl takový rozsudek. Jen doufejme, že ho z vnitra záhy nepozvou na „obousměrný dialog“, aby ke svému chování podal vysvětlení.

Babiše „odsoudili“ i v prezidentské debatě v České televizi, kde si moderátor Martin Řezníček dal opravdu hodně záležet na opakování toho, že je nepřítomný expremiér obžalovaný a že pro něj žalobce žádá podmínku a peněžitý trest.

Ta debata byla ostudou veřejnoprávní televize a možná přišel čas vyjít na Letnou kvůli přehodnocení placení koncesionářských poplatků. Nevíte, nechystají teď něco chvilkaři? Protože korunka ke korunce každý měsíc, jak říká premiér Fiala... Řezníček hned na začátku odpálil takového antibabiše, že musel zděsit i antibabišovskou frontu. Rozjel totiž takové bomby, že to muselo mít na mnohé diváky stejný efekt, jako když ve filmu od Tarantina gauner řeže policajtovi ucho a tancuje u toho rock´n´roll. Taky vás to nebolí a tajně úplně nesympatizujete s obětí.

Okatá kriminalizace Babiše a ostrakizace kandidáta SPD Jaroslava Bašty i obecně provládní agitace ale nebyly jedinými hříchy superdebaty, na níž byla „super“ snad jen častá infantilita připomínající reality show. Jeden z šéfů komerční televize mi napsal, že i proslulá „Matylda“ s upgradem by tu debatu odřídila líp než Řezníček, a má svatou pravdu. Tohle fakt nebyl prezidentský materiál. Na druhou stranu to byl aspoň „den D“ Danuše Nerudové, který slibuje na billboardech. Bývalá rektorka by udělala líp, kdyby za sebe do televize poslala svého malého syna, kterého ze sebe nechává moudře mluvit ve videích. Její vystoupení je zralé na konec kandidatury, jestli nechce být úplně k smíchu.

Ten nakonec ještě v debatě oznámil Josef Středula, který své voliče veřejně „dal“ právě Nerudové. Má to nějaký význam?

Řekněme, že Středula dal Nerudové voliče, které téměř nemá, takže je to taková prázdná krabička od hodinek. A spíš od primek, než rolexek. Středula jako by vůbec chtěl trumfnout parodii celé té debaty - a že se mu to fakt povedlo! Z výzkumů přece vyplývá, že těch pár voličů, co by mu náhodou i hodilo hlas, má jako svou druhou volbu Babiše, právě s ním má největší překryv. Jenže Nerudová je antibabiš. Právě ona je tak zoufalá z toho, že si ji Babiš nevšímá a nechodí do televize, že natáčí komentovaná videa jeho videí. Proto když dal Středula „své“ voliče Nerudové, nejspíš je dal Babišovi, jejímu úhlavnímu nepříteli.

Je to i logické: Středula za sebou táhne lidi z fabrik a průmyslu, kteří případně jezdí demonstrovat proti neschopnosti Fialovy vlády; Nerudová je prezidentská kandidátka políbená hodnotově Fialou a oblíbená mezi voliči vlády. „Pec Danuši nedá,“ napsal mi jeden ze zástupců těžkého průmyslu. A to ani kdyby jim ty cenné brněnské doktoráty sama přivezla gratis.

Bída Středulovy volební kampaně je pro mě zatím asi největší překvapení. Ostřílený odborářský boss, jemuž by navíc měla socioekonomicky přát doba, jako by nikdy ani pořádně nekandidoval. Ale je pravda, že se sám zle střelil do nohy už pražskou zářijovou demonstrací, kam skoro nikdo nepřijel ani za „motivační“ pětistovku. Možná proto Středulu už brzy čeká kampaň k tomu, aby zůstal šéfem odborů. Tohle je totiž fakt debakl, ve vládě bude pro smích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Holec jako vždy., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVencaVida , 10.01.2023 9:02:26
Excelent.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…