Za totáče...Ivan Vyskočil napřímo o tom, čeho se najíme a nenajíme

11.06.2020 9:24 | Zprávy

POTRAVINOVÁ SOBĚSTAČNOST A SUVERÉNNÍ STÁT Herec Ivan Vyskočil se pozastavuje nad tím, že dovážíme brambory, když jsme dříve bývali bramborová velmoc. „Chceme-li české zemědělství oživit, musí mít také zemědělci jistotu odbytu pro své výrobky,“ tvrdí v rozhovoru o potravinové soběstačnosti Ivan Vyskočil.

Za totáče...Ivan Vyskočil napřímo o tom, čeho se najíme a nenajíme
Foto: Repro Youtube
Popisek: Herec Ivan Vyskočil

V parlamentu se nyní živě diskutuje o povinném poměru českých potravin v obchodech. Proč by měl dávat český zákazník přednost českým potravinám?

Jsem přesvědčen, že nařízení o procentním podílu českých potravin je potřebná a záslužná věc. O potravinové nesoběstačnosti zemědělci hovoří již dlouhou dobu a upozorňují na nebezpečí, které toto s sebou přináší. Nyní se to naplno projevilo při koronavirové krizi, kdy přestal fungovat trh s ochrannými prostředky. 

V souvislosti s debatami na téma potravinové soběstačnosti souhlasíte více s názory, že vše lze koupit a tedy i potraviny, a nebo s tím, že bychom si měli sami vyrobit maximum a nebyli závislí na dovozu?

Ceny dovážených potravin letěly strmě vzhůru. Přitom se jednalo o potraviny, zejména zeleninu, která se u nás běžně pěstovala, a kterou vůbec není třeba dovážet. Dokonce například brambory. Kdysi, a to ještě za opovrhovaného totáče, jsme bývali bramborová velmoc. Chceme-li české zemědělství oživit, musí mít také zemědělci jistotu odbytu pro své výrobky. 

Co říkáte na to, že ve výrobě vepřového masa nejsme zdaleka soběstační, maso dovážíme z celého světa, přitom do zahraničí vyvážíme krmivo?

Vyvážet obilí jako krmivo a dovážet draze maso je něco, co si dřívější hospodář neuměl představit ani ve špatných snech. Snížení chovu hospodářských zvířat s sebou nese nedostatek přirozeného hnojiva do půdy a další nedostatky.

Jedním z největších problémů současnosti je nedostatek vody v krajině a hlavně špatné hospodaření se zemědělskou půdou. Vnímáte to tak? 

Voda, přirozená bioflóra v půdě atd. Zemědělská půda zastavěná sklady a fotoelektrárnami? Tak toho se doopravdy nenajíme. 

Kritici povinného poměru českých potravin v českých obchodech argumentují hlavně tím, že se zmenší pestrost nabídky potravin v obchodech. Souhlasíte s tím?

Kdo chce, tak jistě najde v obchodech nějaké potraviny z dovozu, ale v základních potravinách musíme být co nejvíce soběstační! 

Materiál je publikován pod patronací prezidenta Agrární komory ČR Ing. Zdeňka Jandejska, CSc.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Richter

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…