Zaorálek jasně: Nebojíme se, že Rusko chystá útok na NATO. Je absurdní tvrdit, že Rusko obkličujeme

09.09.2014 10:38

ROZHOVOR Země NATO se sice podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) necítí být ohrožené útokem Ruska, přesto pokládají za vhodné vytvoření sil rychlé reakce. Česká vláda, jak uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, má informace o dalším přílivu zbraní a ozbrojenců na Ukrajinu. „Do této chvíle situace nevypadá tak, že by Rusko mělo zájem na uklidnění stavu,“ uvedl ministr zahraničí, který také říká, že Rusko má záměr zabránit pořádání svobodných voleb na Ukrajině s cílem destabilizovat situaci v zemi.

Zaorálek jasně: Nebojíme se, že Rusko chystá útok na NATO. Je absurdní tvrdit, že Rusko obkličujeme
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Jste pro uvalení dalších sankcí na Rusko, i když je uzavřeno příměří?

V této chvíli jsou veškerá rozhodnutí naprosto v rukou premiérů a nejvyšších představitelů států, protože celá procedura se dostala do fáze, kdy právě předsedové vlád, premiéři musí rozhodnout o tom, jaký bude další postup. Posuzování situace na jihovýchodě Ukrajiny bude také důležitý faktor pro rozhodnutí jak dál se sankcemi.

A konkrétně Váš názor?

Je to v rukou představitelů států, oni mají veškeré informace. Je nutné posoudit, zda obě strany vyvíjejí snahu na jihovýchodě Ukrajiny o to, aby se podařilo zastavit konflikt a skončilo násilí.

Uvedl jste v Otázkách Václava Moravce: „Ten cíl, který v současné době Rusko má, je především zabránit volbám, které má Ukrajina před sebou a které by vedly k jejímu svobodnému rozhodování.“ Z čeho tak usuzujete?

Z toho, co se tam děje, protože máme informace o pokračujícím přílivu ozbrojenců a zbraní. Do této chvíle situace nevypadá tak, že by Rusko mělo zájem na uklidnění stavu. Výsledek nadcházejících voleb, které se mají konat, myslím, za měsíc, by mohl vést k tomu, že se Ukrajina semkne v postoji země, která má pocit, že je obklíčená nebo pod velkým tlakem z ruské strany. Zabránit pořádání voleb a vytvořit situaci nestability, která povede k tomu, že neuspěje například stávající reprezentace, to může být zájem Moskvy. My se snažíme působit tak, aby volby proběhly, protože jde o další krok, který by mohl vést ke stabilizaci, vytvoření nové politické reprezentace a uklidnění situace. Podporovali jsme volbu prezidenta Porošenka a pak jsme vždy podporovali to, aby byly parlamentní volby.



Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Jak Vy vnímáte rozhodnutí o umístění sil rychlé reakce NATO na území Polska?

To jsme podepsali. Česká republika se přihlásila k deklaraci členů Severoatlantické aliance, ve které se uvádí, že zřídíme tyto síly rychlé reakce. V případě, že by se cokoli stalo kterémukoli členskému státu, tak bude schopné NATO velmi rychle zasáhnout a poslat mu několik tisíc vojáků, techniku a zabránit případnému napadení země. Jde o zrychlení schopnosti reagovat na jakoukoli krizi, která se stane některému z členů Aliance. Máme několik konfliktů v Evropě, takže podporujeme to, aby se reakční schopnost zvýšila a abychom byli schopní pomoct každému z členů. Už jsme se rozhodli a s prezidentem v čele česká delegace podpořila vytvoření těchto sil, a dokonce český prezident na tiskové konferenci sdělil, že přispějeme do těchto sil kontingentem vojáků a vrtulníky, takže je to docela významný příspěvek republiky. Myslím si, že to bylo jedno z nejvýznamnějších vystoupení prezidenta v radě členských států.

Objevují se ale i názory, že NATO v podstatě obkličuje Rusko a snaží se ho tímto způsobem vyprovokovat k válce…

NATO se necítí být v této chvíli ohroženo, nemyslíme si, že by Rusko chystalo útok na členské státy. Mohu ujistit, že Severoatlantická aliance nemá zájem znejistit Rusko. Je naprostá absurdita tvrdit, že by chtěla Rusko obkličovat. Dokonce ani v této situaci, kdy porušilo základní mezinárodní normy, tak nedošlo na summitu k tomu, že by Rada NATO-Rusko byla zrušena, protože i když je zmražena její činnost, tak komunikační kanál chceme udržet v chodu. Stále vyzýváme Rusko k tomu, aby respektovalo mezinárodní právo, a jsme připraveni vést diplomatické hovory, které by pomohly k urovnání konfliktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…