Zaorálku, Brouku Pytlíku, vyděláváme na Váš plat! Producent Lichtenberg: Tihle dostanou dotace dvakrát. Zavání to...

20.04.2020 14:34

ROZHOVOR „Soukromý sektor v kultuře přináší ročně do státního rozpočtu cca 55 miliard korun. A z nich je placen i Zaorálkův plat i jeho rozhazovačné dotace. Pokud se s pomocí státu nepodaří nastartovat právě soukromý sektor v kultuře, nebudou prostředky na kulturu žádnou", řekl nám divadelní producent Oldřich Lichtenberg.

Zaorálku, Brouku Pytlíku, vyděláváme na Váš plat! Producent Lichtenberg: Tihle dostanou dotace dvakrát. Zavání to...
Foto: Archiv O. Lichtenberg
Popisek: Divadelní producent Oldřich Lichtenberg

Poslední dny čeří kulturní vody váš spor s ministrem kultury Zaorálkem o dotace do kultury zasažené koronavirem, kterého jste dokonce vyzval k rezignaci. Můžete vysvětlit, proč jste přistoupil k takto radikálnímu kroku?
 
Již od začátku března se snažím, stejně tak jako kolegové z jiných nedotovaných divadel, ale i letních festivalů či uměleckých agentur a dalších a dalších nedotovaných osob a organizací, aby ministr Zaorálek vzal na vědomí, že zde ze dne na den zůstala spousta subjektů bez jakýchkoli příjmů a přitom náklady jim zůstaly. Chtěli jsme, aby se pan ministr seznámil s naší situací a vyslechl naše argumenty. Nikoli to, aby nám okamžitě kompenzoval naše tržby či dokonce zisky. Ale snažíme se marně. Já mám osobní dojem, že pan Zaorálek a jeho nejbližší poradci soukromou kulturou pohrdají a absolutně je nezajímá.
 
 
Jádrem problému je vládní dotace do kultury ve výši jedné miliardy a 70 milionů korun. Vám vadí, že jste si nic neurvali?

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí
 
To jádrem problému není, jen jeho vyvrcholením. Nám zejména vadí, že ministerstvo kultury připravilo do vlády materiál, který vůbec nezohledňuje celou oblast kultury včetně té soukromé. Jak by také mohl, když si pan ministr nevyžádal žádné informace. Stále máme dojem, že kultura je jedna a že do divadel či na koncerty se nechodí podle toho, kdo je pořádá. Navíc celé to navrhované rozdělení této mimořádné dotace zavání, a to velmi silně, protekcionismem. Odpovím otázkou, nepřipadá Vám podivné, že tyto dotace jsou určeny těm, kteří již dotaci na konkrétní akci dostali? Takže peníze dostanou dvakrát, navíc s tím, že akci samozřejmě nemusí uskutečnit. A další obrovské prostředky dostávají příspěvkové organizace zřizované ministerstvem kultury, jako např. Národní divadlo, které beztak hospodaří s takřka miliardovým rozpočtem, přičemž příjem ze vstupného tvoří jen jeho malou část, kdežto u nás takřka 100 procent.
 
Myslíme si, že na místě by bylo spíše vyhlášení úsporných opatření a z těchto úspor pomoci nedotovaným subjektům. Ale tohle je skutečně živelné protekcionářské plýtvání veřejnými prostředky. Navíc na náš segment nepasují prakticky žádné z vypsaných programů ostatními rezorty. Pan ministr navíc, přestože ho k tomu neustále vyzýváme, nezveřejnil, kam mimořádné dotace jdou. Ať si veřejnost udělá obrázek sama. A stále se ohání podporou kulturních subjektů. Všichni ti, co tak mediálně učinili, jsou zároveň příjemci těchto dotací.
 
Postupujete v tlaku na ministerstvo kultury koordinovaně?
 
Bohužel ne, byť podstata našich problémů je stejná. Ale jsem rád, že jsem svým prohlášením alespoň začal veřejnou diskuzi, protože mám dojem, že jinak by nás resort kultury hodilo přes palubu úplně. A pěkně v tichosti. Jen na pražská soukromá divadla jsou navázány tisíce osob – herců, techniků, osvětlovačů, kostymérek apod. A ti, s výjimkou pomoci OSVČ, jsou úplně v katastrofální situaci. A přestože jsme na tom obdobně, snažíme se jim pomáhat, protože od Ministerstva kultury se ani nám, ani jim žádné pomoci nedostalo. Na rozdíl od jiných.
 

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí
 
Pan ministr Zaorálek však tvrdí, že o vaší situaci jedná s jinými rezorty a že jakožto podnikatelé patříte spíše do rezortu průmyslu.
 
On pan Zaorálek toho už říkal dost, ale tohle je už opravdu vrchol. Včetně toho, že nedávno prohlásil, že ministerstvo kultury je určené pouze pro ty, kteří nevytvářejí zisk. Oni si v těchto organizacích nevyplácejí mzdy, honoráře či jiné odměny? To pro ně není zisk?  Ne nadarmo se mu v české politice říká Brouk Pytlík, protože má názor na jakýkoli problém v jakékoli oblasti. My od ministerstva nepožadujeme žádné pravidelné dotace, vždy jsme si uměli pomoci sami. Ale teď jsme (resp. za několik měsíců budeme) v situaci, kdy už naše rezervy stačit nebudou. A právě tady očekáváme pomoc státu prostřednictvím ministerstva kultury.
 
Divadlo Broadway je na českém divadelním trhu skoro dvacet let a zažilo lepší i horší sezóny a vždy si pomohlo samo. Ale teď nastala zcela mimořádná situace, kterou nikdo z nás nemohl ovlivnit  A hodit to na ministerstvo průmyslu? Už se těším, jak budeme chodit na tripartity. Možná bychom tento Zaorálkův nápad mohli nabídnout i na New Yorské Broadway či londýnském West Endu. Nebo budeme muset realizovat jen inscenace typu Jak se kalila ocel. Ale teď vážně. Soukromý sektor v kultuře (mám-li správné informace) přináší ročně do státního rozpočtu přibližně 55 miliard korun. A z nich je placen i Zaorálkův plat i jeho rozhazovačné dotace. Pokud se s pomocí státu nepodaří nastartovat právě soukromý sektor v kultuře, nebudou prostředky na kulturu žádnou. A mimochodem, 19.4. jsme zveřejnili zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, který kritizuje Ministerstvo kultury za dotační programy. A stejně tak není ministerstvem dodržován v této oblasti ani jeho vlastní etický kodex.
 
Podle „jízdního řádu“ zveřejněného vládou mohou divadla otevřít podle stanovených podmínek 8. června. Pomůže vám to?
 
My jsme zcela jiný charakter divadla. Máme 805 míst a typy představení, že když nemáme zhruba 80 procent vyprodanost, proděláváme. Takže se upínáme k září a doufáme, že od tohoto období budeme moci hrát. Ale je otázkou, zda lidé budou mít chuť do divadla přijít, zda se nebudou bát se sdružovat v uzavřených prostorách a v neposlední řadě, zda-li budou mít dostatek prostředků na vstupenky. Uvidíme.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…