Zapomínáme na obyčejné lidi, co řeší, jak uživit rodinu, přiznává žena, co se stydí za svou ODS

01.06.2013 19:08

ROZHOVOR Místostarostka Jáchymova Ingeborg Štiková (ODS) si sice nemůže stěžovat na koalici ODS a TOP 09, ale jinak není s politickou situací u nás vůbec spokojena a má velké výhrady k některým pravicovým politikům. Přiznává, že se někdy za svoji stranu stydí a zvažovala dokonce, zda z ní nemá vystoupit.

Zapomínáme na obyčejné lidi, co řeší, jak uživit rodinu, přiznává žena, co se stydí za svou ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sjezd ODS

Jak jako členka koalice ODS a TOP O9  vnímáte hádky svých kolegů  na pražském magistrátu? Děje se něco podobného u vás v Jáchymově?
Hádky na pražském magistrátu vnímám již jako předvolební boj, kdy si TOPka připravuje cestičku. U nás v Jáchymově taková situace naštěstí není, ale asi jen proto, že komunální politika je o lidech a ne tolik o politických stranách.

V souvislosti s rozpadem pražské koalice se vedení ODS obává, že se po volbách spojí TOP 09 s ČSSD.  Co si o tom myslíte?
Takové spojení  je skutečně možné. Pokud bude na politické scéně pan Kalousek, který se dokáže spojit s kýmkoli, nelze o tom pochybovat.

Podle Vás je tedy příčinou rozbrojů mezi ODS a TOP 09 ministr Kalousek?
Ano, já jsem o tom přesvědčená, a proto také mě neuspokojila odpověď pana premiéra Nečase na otázku, proč jsme přepustili nejdůležitější ministerstva (financí a zdravotnictví) TOPce. Prý proto, aby sami občané viděli, co dokáže TOPka řídit a jak. Bohužel, pak se špatné kroky  svedou na ODS, protože předseda vlády je členem ODS.

Stydíte se někdy za to, že jste z ODS? Co říkáte lidem ve vašem okolí, kteří jsou naštvaní na současnou politickou situaci?
Bohužel se někdy stydím a musím přiznat, že téměř rok jsem bojovala s myšlenkou vzdát se členství v ODS. Ale vyhrála skutečnost, že jsem od samého začátku pravicový volič a navíc, já se za svoji práci stydět nemusím. Zda přesvědčíme voliče, aby nás dále volili, tak to nevím. Začínám vidět velký problém v tom, že už i při oslovování případných kandidátů na kandidátku do komunálních voleb dostávám odpověď - s vámi ano, ale ne s ODS.

ODS nyní prezentuje své priority - chce pomáhat živnostníkům, snižovat výdaje ve státní správě, apod. Je to skutečně to nejdůležitější, co má ODS teď slibovat lidem?
Neměli bychom se zaměřovat opět pouze na jeden okruh voličů - zapomínáme na „obyčejné“ lidi, kteří mají hlavní starost, jak uživit rodinu. Měli bychom všechny naše kroky dobře a srozumitelně vysvětlovat (viz například důchodová reforma). Konečně zlepšit systém veřejně prospěšných prací, dát šanci mladým absolventům, že po škole budou mít kam jít do zaměstnání, důchodcům jistotu, aby nemuseli pracovat tzv. do smrti a mladí mohli nastoupit na jejich místa. Pokud budeme mít v ODS lidi, jako je například pan ministr Kuba nebo Jiří Pospíšil, kteří si dokáží svoji práci obhájit, a pokud udělají chybu, přiznat ji. Pokud poukážeme na starosty a místostarosty a vyzdvihneme jejich výsledky, můžeme počítat s podporou pravicových voličů. A v neposlední řadě nesmí vedení ODS zapomínat na členskou základnu - vyjet do terénu a vysvětlovat své kroky členům - ti jsou totiž hlavním článkem, který má kontakt s voliči.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…