Zástupce soukromníků Baránek: Rusové jsou největší lháři na světě, naši politici se chovají jako Švejci. Zeman si nejspíš v Moskvě odskočí políbit Vladimíra Iljiče

27.03.2015 15:40

ROZHOVOR. Zakladatel Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek má strach z ostudy, kterou v příštích dnech způsobí demonstranti při průjezdu konvoje amerických vojáků přes naše území. Českou zahraniční politiku považuje za stejně falešnou jako v dobách prezidenta Edvarda Beneše, ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova označil za největší lháře. „Ale ono to na část veřejnosti funguje,“ dodává v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Rudolf Baránek.

Zástupce soukromníků Baránek: Rusové jsou největší lháři na světě, naši politici se chovají jako Švejci. Zeman si nejspíš v Moskvě odskočí políbit Vladimíra Iljiče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rudolf Baránek

Anketa

Je Andrej Babiš nebezpečím pro českou demokracii?

62%
38%
hlasovalo: 14368 lidí

Soukromníci se ostře staví proti zavedení elektronické evidence tržeb, ale Svaz průmyslu a dopravy ČR, kterého se to nijak netýká, i Hospodářská komora toto opatření podporují, protože podle nich zamezí daňovým únikům. Jak si to vysvětlujete?

Oni se zaklínají tripartitou, kterou jsem před lety spoluzakládal.  Byl jsem prvním představitelem podnikatelů v čele tripartity, tehdy jsme ovšem měli se zástupci velkého průmyslu Štěpánem Popovičem, který byl prezidentem Svazu průmyslu, ale i se zástupci Svazu zemědělců a družstev takové vztahy, že se nestalo, abychom se vzájemně před vládou a odbory napadli. Vždycky jsme se společně dohodli, jak budeme postupovat. Když jsme navzájem s něčím nesouhlasili,  nikdy se nestalo, aby Popovič řekl těm malým je nutno naložit, a dokonce to podporoval. Ani já jsem nikdy nenapadl nějaké dohody velkého průmyslu s vládou. 

To, co se děje dneska, jasně dokazuje, že zaměstnavatelské svazy jsou v obrovské krizi, že to jsou mnohdy už jen značky s minimem členů nebo bez nich. Funguje jen Svaz průmyslu a dopravy, stává se nátlakovým a jeho prezident Jaroslav Hanák si už několik let osvojuje právo mluvit za všechny. To, co řekl o registračních pokladnách, je vrchol drzosti a zhůvěřilosti.  Prostě nemůže mluvit za malé podnikatele, tvrdit, že jim to nevadí, že je dobré, když se registrační pokladny zavedou a že to přinese pětadvacet miliard do státního rozpočtu. Kromě toho, že je to tvrzení hloupé a drzé a svědčí o nafoukanosti, jako znalec prostředí si kladu otázku, co jim za to politici slíbili?

Opět jde o dva jezy na Labi u Děčína, které chtěli s Jiřím Paroubkem, když byl premiérem, vyměnit za zvýšení odvodů na sociální a zdravotní  u živnostníků? Co to bude dneska? Možná nějaké dotace nebo státní zakázky. Hanák hraje s šéfem odborů Josefem Středulou čtyřhru, protože odbory se vždycky s velkým průmyslem dokáží dohodnout. Hra o jezy u Děčína byla hra odborů a průmyslu s vládou: my podpoříme zvýšení sociálních a zdravotních odvodů živnostníků, jak chcete, a vy nám zato dáte peníze na dostavbu jezů na Labi. Tam se hrají tyto hry.

Myslíte si, že existují nějaké dohody mezi Ministerstvem financí a zástupci velkého průmyslu a odborů na zavádění různých opatření proti živnostníkům? Je trochu zvláštní, že veškeré kroky, které mají  přinést peníze do státní pokladny, jsou směrovány na malé podnikatele, i když kvůli sídlům větších firem v daňových rájích nebo při podvodech s DPH dochází k velkým daňovým únikům. A třeba zvýšení daní právnických osob nebo zavedení sektorových daní pro banky, telekomunikace nebo energetiku, které by chtěli sociální demokraté, se ministr financí Andrej Babiš brání. Nesouvisí to s tím, že sám je majitelem obrovského koncernu Agrofert?

Já bych neházel na Babiše, že to dělá kvůli svým firmám. Všem to tak vyhovuje. Sobotka se bude bavit jen s velkými firmami, takže mu to vyhovuje, a Babišovi to vyhovuje dvakrát. Jako ministrovi financí i jako majiteli Agrofertu, ale nevidím v tom Agrofert jako hlavní důvod. Ale my nechceme být jako představitelé velkých firem a ukazovat na velké podnikatele, my pouze budeme za každou cenu hájit ty malé a střední. Ale je k zamyšlení, proč podobné kroky nejdou směrem k těm velkým.

Obracíte se i na zákonodárce, abyste je přesvědčili, že zavedení elektronické evidence tržeb zatíží podnikatele, může podle vás vést i k likvidaci některých restaurací a obchodů, a tudíž i ke zvýšení nezaměstnanosti?

ODS a TOP 09 nás podporují, ale já říkám, že to dělají hlavně proto, aby si odčinily – hlavně TOP 09 – své protiživnostenské hříchy v době jejich vládnutí. U ODS to nevidím jako přetvářku. Bylo by velmi špatné, kdyby Baránek nebo Danda ( Bedřich Danda – předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků, místopředseda Strany soukromníků a exnáměstek ministra průmyslu a obchodu – pozn. red.) neměli kontakty v poslaneckých klubech. Jednáme s některými poslanci ČSSD, o nichž víme, že mají doma živnostnici, jednáme s některými lidmi z ANO, nikoli ovšem s  fanatiky, kteří odhlasují cokoli.

A s jakým úspěchem?

Zatím netlačíme, diskutujeme, mnozí už řekli, že se jim to nelíbí, prohlásili, že nezvednou ruku za cokoli. Potvrzují, že se o tomto opatření bavili a že je považují za špatně připravené.  Nejednáme s komunisty, není o čem, ani s Úsvitem. Příští týden budu mít jednání také s jedním z lidovců.

Můžete jednotlivé poslance přesvědčit, ale nebojíte se, že pak dostanou vládní poslanci příkaz z vedení stran, že musí zavedení elektronické evidence tržeb, které je obsaženo i ve vládním prohlášení, podpořit?

Bojíme se. Ale co s tím chcete dělat?

Teď se v médiích hodně skloňuje téma kolem průjezdu konvoje amerických jednotek Českou republikou. Jak se díváte na připravované demonstrace a protesty?

Čím dál tím více a častěji stydím za to, že jsem občan České republiky. Přitom jsem velký patriot, nikdy mne nenapadlo emigrovat. Všimněte si, že když konvoj odjížděl z tří pobaltských zemí, lidé jim mávali, a jediné, co po nich chtěli vědět, bylo to, jestli jsou připraveni se okamžitě vrátit, kdyby bylo zle. To je jediné, co je zajímá. Pak jedou do Polska, země, která má téměř čtyřicet milionů obyvatel, tam jim mávají nebo si jich nevšímají, vládne tam pohoda. Jedou sem a já mám strach z té ostudy.

Jsem přesvědčen, že uvnitř NATO a Evropské unie si o nás nemyslí nic dobrého. Proč by si to měli myslet, když jen v tyto dny se děje to, že prezident Miloš Zeman se pojede do Moskvy fotit s  nějakým Kim Čong-unem a Putinem a dalšími takovými zevlouny z nedemokratických režimů, věřím, že si odskočí i políbit Vladimíra Iljiče. Do toho se premiér Sobotka vrátí z Bruselu a celý září, že patří mezi ty, kteří zabránili už teď prodloužení sankcí proti Rusku. Co si lidé v Evropě mají o nás myslet? Ne každý z vysokých představitelů EU a NATO četl Švejka, protože chování našich vrcholných politiků je jako ze Švejka. Podle mne jsme už teď v Evropě považováni za Kašpárky. A to, že sem teď jede pár amerických vojáků v pár autech, to je jen symbolika. Ale oni nás také zkoušejí, co jsme zač.

Kdo za těmi protesty proti průjezdu konvoje NATO podle Vás stojí?

Uvědomme si, že jestli tady budou někteří demonstranti na ty americké kluky plivat a lehat si před auta na silnici, kdo to bude. Budou to bolševici, kteří byli celou dobu totality rádi,  že tu byli Rusové, kšeftovali s nimi s levným benzínem, zvali tankisty na besedy s pionýry. Po revoluci, když jsme sovětská vojska odsunovali, byli bolševici ještě tak vyděšení, že si netroufli říkat, že nechtějí, aby odešli. Jediný důvod byl ten, že ještě měli strach. A teď nám budou tito lidé a jejich děti dělat ostudu. Myslím, že je to pro nás velká zkouška. Opakujeme chyby, které dělal Edvard Beneš, když dojednával všechno s Francouzi, Angličany a zezadu i se Stalinem. Hrál to na všechny strany a všichni ho v tom pak nechali.

Ve čtyřicátém třetím jel do Moskvy a opět domluvil vývoj po válce s Moskvou, i když ho Angličané během války drželi a dělali mu pomyšlení. Naše politika je pořád stejně falešná. Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek jako třetí muž v zahraniční politice říká, že jsou lepší diplomatická jednání než válka. Dobře. Ale neříká jednu věc, že od osmašedesátého jsou Rusové největší lháři na světě. Jsou to podvodníci. Je jedno, jestli je to Lavrov ( ruský ministr zahraničí – pozn. red.), Gromyko, nebo mužik, který přijel v osmašedesátém roce v tanku. A ti největší lháři je vždycky zastupovali: Brežněv, Gromyko, a teď je to Lavrov a Putin. Podívejte se na tu demagogii, to je vysílání pro zvláštní školy. Ale ono to na část veřejnosti funguje.

Myslíte si, že i u nás úspěšně působí ruská propaganda, jak varuje Bezpečnostní informační služba i mnozí politici?

Na mě nepůsobí, já se o to nestarám. Pro mě jsou to lotři.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…