Zázrak německých marketérů. Z bruselského aparátčíka udělali bez jakéhokoliv výsledku spasitele. Český předseda německé Alternativy o Schulzovi, Merkelové a strachu po atentátu na fotbalisty

14.04.2017 19:55

ROZHOVOR „Kolem Martina Schulze je umně vytvořená mediální bublina, mezi ním a kancléřkou Merkelovou je zinscenovaný duel, který vyhovuje oběma stranám,“ uvádí v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz Petr Bystroň, předseda bavorské Alternativy pro Německo. „Bezpečnostní situace je špatná, byl spáchán atentát na autobus fotbalistů Borussie Dortmund a bezpečnostní složky varují před dalším atentátem,“ objasňuje.

Zázrak německých marketérů. Z bruselského aparátčíka udělali bez jakéhokoliv výsledku spasitele. Český předseda německé Alternativy o Schulzovi, Merkelové a strachu po atentátu na fotbalisty
Foto: Archiv PB
Popisek: Petr Bystroň, předseda bavorské zemské organizace Alternativy pro Německo

Jak si vysvětlujete popularitu Martina Schulze, respektive že po jeho zvolení předsedou sociální demokracie jim narůstají preference? Sám jste se o něm v minulém rozhovoru pro ParlamentniListy.cz vyjadřoval hodně negativně, že propadl v 11. třídě, že kvůli alkoholismu nedodělal knihkupeckou školu. Něco v tom chlapovi ale asi je, když dokáže přesvědčit poměrně velkou část voličů...

To, čemu říkáte popularita, byla pouze mediálně vytvořená bublina kolem Schulze. Musím uznat, že na to, jak ten kandidát je špatný, tak ta medializace byla velmi úspěšná. Smekám klobouk před marektingovým týmem SPD. Opravdu se jim podařilo vytvořit několik týdnů dojem, že tento aparátčík z Bruselu bude spasitelem sociální demokracie. Nelze podcenit ani fakt, že SPD je svým podílem na mediální skupině Madsack spolumajitelem jedné z největším mediálních skupin v Německu a má tak čas od času ‚trochu‘ možnost ovlivnit veřejné mínění.

Někteří komentátoři jsou však toho názoru, že už při volbách v Sársku tato bublina poněkud splaskla – SPD zůstala daleko za očekáváními...

Já bych byl trochu opatrnější. Je třeba vyčkat, jak se situace bude vyvíjet dál na spolkové úrovni. Ten zinscenovaný duel mezi Schulzem a Merkelovou vyhovuje oběma stranám, budou se snažit jej mediálně živit až do konce voleb.
 
Při posledních volbách v Sársku výrazně uspěla CDU. Znamená to závan naděje pro Angelu Merkelovou, že ještě není odepsaná? Nebo se z těchto specifických voleb nedá mnoho vyvozovat?

V zemských volbách se volí většinou jinak než ve spolkových, velkou roli hrají osobnosti politiků. Nějakou přímou úměru k Merkelové bych zde neodvozoval.

Jak je to s vaší Alternativou pro Německo? Prý jste v nesnázích, v Sársku jste získali 6,2 procenta a máte potíže s krajně pravicovou frakcí ve straně? Jak to vidíte vy?

V Sársku jsme si otestovali, kolik hlasů dostaneme, když uděláme úplně vše špatně. Celá sárská organizace AfD měla být rozpuštěna, náš tamní špičkový kandidát ani pořádně neznal program a vyhýbal se všem diskusím v médiích – a rozpory ve vedení strany na spolkové úrovni nám také na hlasech nepřidaly.

Jaký výsledek ve volbách pro AfD odhadujete?

Výsledek nelze seriózně odhadnout. Pokud se na sjezdu tento měsíc prohloubí rozpory ve vedení strany a nedej bože dokonce odstoupí Frauke Petry, může nás to dostat pod hranici pěti procent. Na druhou stranu, pokud se vše uklidní a vyrukujeme s našim volebním programem, tak jsem si jistý, že uhájíme současnou pozici třetí nejsilnější strany v Německu. No a pokud nám pomohou ještě nějaké nekalkulované externí faktory, můžeme se dostat i nad 15 procent.

A jak si věříte v Bavorsku, kde jste lídrem strany?

V Bavorsku jsme si vybudovali velmi dobrou pozici i přesto, že je to kvůli konkurenci CSU nejtěžší země. Když jsem vedení přebíral, stáli jsme někde mezi dvěma a třemi procenty. Vypracovali jsme se po malých krůčcích na stabilních deset procent. Myslím, že zůstaneme v koridoru osmi až dvanácti procent.

Jak vypadá nyní bezpečnostní situace v Německu? V Evropě, ať už na západě, tak na východě, se množí atentáty páchané radikálními islamisty...

Bezpečnostní situace je špatná, zrovna včera byl spáchán atentát na autobus fotbalistů Borussie Dortmund a bezpečnostní složky varují před dalším atentátem.

Světem otřáslo použití chemických zbraní v Sýrii, po němž následoval americký úder a opětovné ochlazení americko–ruských vztahů. Jak hodnotíte tyto události?

Ten vývoj je znepokojivý. Zdá se, že Trump nebude mít zábrany eskalovat i další konflikty v jiných částech světa.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…