Zbavme se mýtů a předsudků. Poslankyně KSČM se vyjádřila k Prague Pride i adopci dětí homosexuály

16.08.2014 14:06

ROZHOVOR Na vlnu netolerance upozorňuje poslankyně Soňa Marková (KSČM). Sama podporuje návrh zákona, který řeší osvojení dětí homosexuály. Marková také reagovala na názory člena senátorského klubu ČSSD Pavla Lebedy, který tvrdí, že homosexualita je proti přírodě. „Tyto názory patří do středověku, a ne do současné společnosti. Za chvíli bychom mohli také považovat homosexualitu za nemoc a vést znovu čarodějnické procesy," uvedla také v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Zbavme se mýtů a předsudků. Poslankyně KSČM se vyjádřila k Prague Pride i adopci dětí homosexuály
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Anketa

Podporujete adopce dětí homosexuálními páry?

18%
82%
hlasovalo: 3563 lidí

Dnes se v ulicích Prahy koná pochod Prague Pride. Jak Vy vnímáte takové setkání?

Nemám s tím žádný problém. Není to jen akce, která probíhá v Praze a v Evropě je populární. Pokud se vše děje v pohodě, nevyskytuje se agrese, alkoholismus nebo drogy, tak má každý právo vyjádřit své pocity nebo upozornit na některé věci, které se druhým nelíbí a které by se daly řešit pro větší spokojenost lidí.

V Parlamentu se bude probírat možnost osvojení dětí homosexuály. Týkat se bude zatím případů, kdy má jeden z partnerů dítě z předchozího heterosexuálního vztahu. Jak budete Vy hlasovat?

Já jsem se připojila k navrhovanému zákonu svým podpisem a můj názor je jednoznačně kladný. Je potřeba problematiku otevřít a nastartovat společenskou diskuzi a o těchto tématech hovořit. Po dlouhých debatách a bojích o registrované partnerství diskuze na tato témata utichla, ale má své místo v naší společnosti.

Objevují se ale i názory, že v kolektivu se dětem adoptovaným homosexuálním párem budou ostatní posmívat a šikanovat je…

Myslím si, že to je věc, která by se mohla stát, ale děje se to už dnes. Dětský kolektiv může jakoukoli odlišnost nebo zvláštnost vnímat negativně. Je na učitelích a také na společnosti, abychom se snažili vychovávat děti k toleranci k jakýmkoli odlišnostem. Tolerance nám v naší společnosti hodně chybí.

Myslíte si, že je vhodné, aby homosexuálové vychovávali děti z dětských domovů?

To je otázka na delší diskuzi. Zákon, který je nyní předkládán, řeší situaci dětí, které už jeden z partnerů má a stejně v těchto svazcích žijí. Podle mých informací jde asi o sedm set dětí. Co se týká dalšího osvojování dětí v homosexuálních svazcích, je na místě, abychom o této věci vedli diskuzi, aby byli vyslechnuti odborníci na tato témata a abychom jim popřáli sluchu. Pokud mám hovořit sama za sebe, nemám problém ani s adopcí dětí homosexuálních párů, ale je to můj osobní názor. Zatím řeší zákon jen situaci, když už jeden partner má dítě z předchozího svazku. Teď je nutné zajistit to, aby, pokud se biologickému rodiči něco stane, děti nemusely odcházet do nějakých ústavů nebo zařízení pěstounské péče, když už s tím druhým člověkem mají vytvořený vztah a ve svazku mají zázemí.

Člen senátorského klubu ČSSD Pavel Lebeda, původní profesí lékař, míní, že homosexualita a chování gayů je proti přírodě a biologii. Odmítá adopci dětí homosexuály i s ohledem na vyšší promiskuitu gayů a šíření pohlavních nemocí. „Mužští homosexuálové, tedy gayové, se v podstatě zasloužili o epidemii AIDS ve většině států,“ uvedl také v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz. Co Vy na to?

Považuji to za netoleranci a dokonce bych řekla, že tyto názory patří do středověku, a ne do současné společnosti. Za chvíli bychom mohli také považovat homosexualitu za nemoc a vést znovu čarodějnické procesy. To je asi ve stejné rovině.

Co se musí stát, aby se tolerance vůči homosexuálům zvýšila?

Každý z nás bychom se měli zbavit mýtů a předsudků. Je důležité, aby se o těchto věcech více hovořilo a aby se i sami homosexuálové snažili vysvětlovat. Měli bychom je brát jako běžnou součást společnosti, přijmout, že existuje určitá část lidí, která má jinou sexuální orientaci než heterosexuální. Je důležité, abychom se více s jejich názory a životem seznamovali. Takových lidí žije kolem nás spousta a o mnohých to ani nevíme. Často jsou běžně zařazeni do společnosti, jsou velmi úspěšní a neliší se od dalších lidí jen proto, že mají jinou sexuální orientaci. Myslím si, že negativní reakce na homosexuály vyplývají z vlny netolerance, která se v posledních letech rozšířila v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…