Zbili mě, pak nahlášená bomba, další den bílý prášek. Nepřítel Kremlu novinář Pasko pro PL o útocích v Rusku, Trumpovi, Putinovi, Zemanovi a také miliardách od Bakaly

30.12.2016 13:10

ROZHOVOR Když se začnou zvedat ceny ropy, Putin si myslí, že drží Boha za bradu a může si dělat úplně všechno. I tak hodnotí ruský novinář Grigorij Pasko, který kvůli své práci seděl za mřížemi, dění ve své zemi a uplynulý rok ve světě. Také líčí, co si v Rusku všechno prožívá se svou organizací na podporu investigativních novinářů.

Zbili mě, pak nahlášená bomba, další den bílý prášek. Nepřítel Kremlu novinář Pasko pro PL o útocích v Rusku, Trumpovi, Putinovi, Zemanovi a také miliardách od Bakaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruský novinář Grigorij Pasko

Donald Trump vyhrál prezidentské volby v USA. Co vy na to?

Je třeba si položit otázku, v čem jsou zajímavé volby v USA? Nikdy není dopředu jasné, kdo zvítězí. To znamená, že demokratický systém tamních voleb je smysluplný. Také je vidět, že i tak složitý systém voleb funguje. U nás ještě prezidentská kampaň nezačala a už všichni víme, že v roce 2018 jako vždycky zvítězí Vladimir Putin. U nás je takový vtip. Ptají se Medveděva, co je zač? On na to, já jsem prezident. Oni na něj, aha, ty pracuješ u samotného Putina jako prezident, tak to jsi asi hodně důležitý člověk.

Trumpovým ministrem zahraničí se s největší pravděpodobností stane Rex Tillerson, šéf ropné společnosti ExxonMobil. Tento člověk má spousta kšeftů v Rusku. Nemyslíte si, že se v tomto kontextu začne zahraniční politika USA přibližovat Rusku?

Myslím si, že se z nich nikdy přátelé nestanou. Trump je klasické dítě Ameriky. Stal se Trumpem a milonářem díky tomu, že vyrostl v demokratickém a kapitalistickém sytému USA. Vybírá si lidi, kteří mu jsou blízcí, které zná, a u nichž jsou dobré vztahy s Ruskem. To ale nic nenaznačuje o jeho globální a velké politice USA ohledně Ruska. Pravda, u něho by mohly být určité zájmy, ale to neznamená, že by to mohlo znamenat vstřícnější politiku k Rusku. Dobré vztahy mohou být mezi dvěma lidmi, dvěma společnostmi, ale ne u dvou silných států.

Jak jsem pochopil o životě v USA, tak když řekneš svůj názor, je to jen tvůj názor. Nicméně to neznamená, že bude toto mínění potvrzeno kongresem. A tak dále. Jde o systém neustálé kontroly. Všichni se navzájem kontrolují. Je tam nezávislý kongres, soud a tak. A proto si nemyslím, že se Putin bude líbat s Trumpem. Prostě si to nedokážu představit.

Když přišel Brexit, spousta lidí předpokládala, že Putin v Kremlu slaví. Souhlasíte s nimi?

Ano, pro něj jsou výhodní lídři, kteří v různých státech Evropy přicházejí s volbami k moci. Miluje je a možná i financuje. Například ve Francii Marine Le Penovou a tak dále. Nicméně existují procesy, které jsou nezávislé od tužeb Putina. Nicméně se mu hodí.

A co prezident Miloš Zeman?

Má velmi dobré vztahy s Putinem. A proč? Pro Zemana hlasovali hlavně lidé z vesnic a malých měst. Některé věci v tuzemské ekonomice jsou velmi těsně svázány s Ruskem ještě z dob Sovětského svazu. Přetrhat je by znamenalo oslabit ekonomickou pozici Česka. Takže Zeman může být pod tlakem určitých ekonomických struktur a navíc je zde silná komunistická minulost. Mnohokrát jsem říkal, že Putinovi se v životě daří. Podařilo se mu ovlivňovat ceny ropy. Po roce 2000 ceny ropy začaly růst od patnácti do sto dvaceti dolarů za barel. Myslel si, že drží Boha za bradu a může si dělat úplně všechno. Ostatně před týdnem se mu zase zadařilo. Už se řešilo zmrazení dobývání ropy, ale cena barelu ropy vzrostla na padesát dolarů. Kdyby byl ještě chytrým člověkem a přemýšlel o Rusku a ne o Sýrii či Donbase, ekonomika a společenská situace by se v Rusku zlepšovaly.

Bývalý prezident společnosti Rossijskije železnyje dorogi Vladimir Jakunin působil v KGB a dnes zve různé politiky na konferenci na Rhodu. Jezdí tam často Zeman, byl tam Václav Klaus. Co si myslíte o tomto podnikateli?

Nikdy jsem se s ním nesetkal. Nicméně se psalo, že jej Putin sesadil z vedení společnosti Rossijskije železnyje dorogi a opustil, což je podle mě hloupost. On ty své nikdy neopustí. Opustit někoho znamená obvinit ho a posadit do vězení. Opustil tedy třeba gubernátora Kirovské oblasti Nikitu Bělycha, gubernátora Republiky Komi Vjačeslava Gaizera, gubernátora Sachalinu Alexandra Chorošavina. Jakunina pouze na šachové desce posunul do strany. Vždyť plní funkce, které tajně vede Federální služba bezpečnosti. Jde o tajnou diplomacii, kterou Putin zbožňuje. Nic dobrého pro mír a Rusko v této diplomacii nevidím.

A ruského ministra pro ekonomický rozvoj Alexeje Uljukajeva údajně zatčeného při přebírání úplatku Putin také opustil?

On zašel do kabinetu a pustil si pusu na špacír, co se týče vztahu k Igoru Sečinovi. To je opravdu blízký přítel Putina a prezident ropné společnosti Rosněft. Ropa a plyn jsou pro Putina strategicky důležité suroviny, takže kolem nich slídí velmi pozorně. To je jeho hospodářství. Kdo se míchá do jeho lidí, může se dostat za mříže. Oni ho mohou milovat, přátelit se s ním, ale jakmile vyjádří nesouhlas s kroky jeho blízkých, jsou v nebezpečí.

Někteří politologové předpokládají, že v Rusku během zhruba pěti let nastane revoluce, protože obyčejní lidé už nebudou mít co jíst. Prý v ruských nemocnicích chybí léky a tak dále.  Souhlasíte?

Nesouhlasím. V nemocnicích léky jsou, protože v bohatých letech se to všechno nakoupilo. Pravda, že hovořím hlavně o velkých městech. Nyní se kvůli politice a sankcím dostáváme do situace, že nebude dost kvalitních léků. Nicméně pořád budou domácí a špatné. Rusko nebylo nikdy státem s dobrým zdravotnictvím. Neví, co je to dobrá zdravotní péče, stejně jako neví, co je to demokracie. Jak by tedy bylo možné udělat revoluci, když ruští lidé nevědí, co by chtěli. Neznají demokracii, nevědí, co od ní očekávat.

Za Borise Jelcina v Rusku demokracie nebyla?

No dobrá. Jakási slabá demokracie za něj dva roky byla. Byla to ruská demokracie. Byly plné obchody, ale to se odvíjelo od růstu cen ropy. V prvním funkčním období Jelcina byly přijaty přijatelné zákony, které potom byly změněny. První vlna demokratických zákonů začala fungovat od roku 1994. Nicméně Putin je začal potichounku a tajně měnit tím, že do nich vnášel různé úpravy, které jejich význam pozměnily. Tak byly upraveny všechny zákony přijaté za Jelcina.

Kdyby Putinova politika byla rozumná a lidé by chápali, že chtějí žít lidsky, tak by se o žádné revoluci nemluvilo. Nicméně národ pochopil, že ten, kdo se stane nadbytečným a nechtěným, půjde rovnou do vězení. Za nic. U ruských soudů je takový pojem - profylaktika. Lidé se včas dostávají do vězení, aby později nedělali problémy či revoluci.

Kolik je dnes v rámci zmíněné "profylaktiky" lidí v ruských vězeních?

Nevím to přesně, ale politických vězňů je v Rusku určitě přes třicet možná více.

Nicméně za Jelcina byly v Rusku posíleny prezidentské pravomoce nebo ne?

Ano, to je pravda. Taky Jelcina vůbec nechválím.

Obraťme list. Co se děje s vaším Fondem na podporu investigativní žurnalistiky, který jste přesunul z Ruska do Česka?

Jde o mezinárodní organizaci, která je nyní zaregistrovaná v Praze. Pořádá semináře a školení pro investigativní novináře Ruské federace už pěknou řádku let. Veškerá naše práce je v souladu s ruskými zákony. V roce 2009 nás ještě nikdo nesledoval. Před dvěma roky to začalo a před rokem jsme byli označeni za cizí agenty. Mocná Federální služba bezpečnosti (FSB), nástupce KGB, se totiž snaží investigativní novinařině v Rusku házet klacky pod nohy. V různých městech a novinách proti nám psali anonymní články. Ostatně v Rusku dle zákona nelze publikovat anonymní články, takže tím i porušovali zákon.

V Barnaulu mě v září zbili. Potom nám na jiném semináři bylo vyhrožováno bombou, takže to policie vyšetřovala. Šedesát lidí, mezi nimi i ženy s dětmi, kteří bydleli v hotelu, kde se seminář pořádal, v noci vyhnali do minus dvaceti stupňů Celsia. Další den se na recepci objevil rozsypaný bílý prášek. Také přijeli policisté. Prostě hrůza. V podstatě celé ty dny, co seminář probíhal, jsem na policejní stanici odpovídal na otázky: "Proč se do všeho takto mícháte? Proč je vám třeba podobných provokací? Kdo vyhrožoval bombou?" Vždy jsem říkal, zeptejte se FSB. Je jasné, že to všechno byla jejich práce. Oni nenávidí investigativní novinařinu a jsou to vrazi Ruska. Nechtějí, aby byli v Rusku novináři, kteří sledují korupci. FSB ji totiž kryje tam, kde je to pro ni výhodné.

Nebojí se toho, že by jednoho dne mohli investigativní novináři psát o korupci nejbližších přátel Vladimira Putina či dokonce o korupci v samotné Federální službě bezpečnosti?

Určitě. Igora Sečina, Genadije Timčenka, Arkadije Rotenberga, Sergeje Roldugina až by se došlo k Putinovi. No a kvůli tomu se pořád píší články proti našemu Fondu na podporu investigativní žurnalistiky. Jeden z nich byl o tom, že čeští miliardáři financují Paska, aby zaranžoval v Rusku revoluci.

A kdo vás podle toho článku v Česku financuje?

Dopředu je třeba říct, že z Česka nám velmi malými prostředky přispělo několik orgnizací a to pouze v případě, že šlo o místně propojené projekty. Například organizace Člověk v tísni, s níž jsme spolupracovali na jednom projektu. Šlo o několik seminářů. Nicméně k českým miliardám jsme se nikdy ani nepřiblížili. V článku však byl přímo seznam miliardářů. Mezi nimi například Zdeněk Bakala. A já bych se těch lidí chtěl zeptat, kde ty miliardy jsou? Právě třeba Bakaly.

Kdo tedy vaši činnost financuje?

Mohu říct, že nikdo z USA. Právě to by mohlo totiž Putinovi a FSB zavdat příčinu k tomu, aby nás úplně potřeli. Proto jsme to neriskovali. Jsme financováni z různých, ale velmi skromných, zdrojů. Když byl Fond na podporu investigativní žurnalistiky ještě ruskou organizací, byli jsme financováni z Evropy i z USA. Jakmile z nás udělali cizí agenty, většinu finanční pomoci ze zahraničí jsme odmítli. I když jako ruská organizace neexistujeme už více než rok, přesto nás sledují. Ostatně označení "cizí agent" má z doby Stalina v Rusku opravdu až samoodsuzující význam. Prostí lidé ho chápou tak, že takto označované lidi je třeba ihned zbít až zabít. A to se mi stalo v Barnaule. Myslím si, že mě tam zbili lidé, které řídila FSB. Policie je nenašla. Přitom i se mnou u toho byli čtyři svědci. Stalo se to naproti městskému úřadu, takže to zachytily i kamery a nic. Dokážete si představit, že by se to stalo v Česku? Já ne.

Sleduje vaší činnost FSB i v Česku?

Nemyslím si, že by mě v Praze sledovali, byť je tady opravdu hodně ruských agentů. Podle mě je ale zajímá, co dělám, protože jich je hodně a potřebují si svou výplatu zasloužit. Velmi rád bych, abychom s českými novináři spolupracovali na rozvíjení investigativní novinařiny v Evropě i v Rusku. Také bych chtěl jasně říct, že pan Bakala, bohužel, nefinancuje naši organizaci.

Pozor ale na jednu věc. Celkem často spolu děláme rozhovory pro ParlamentníListy.cz, takže si vás mohla některá tuzemská mainstreamová média zařadit do škatulky nespolehlivý či nedůvěryhodný. ParlamentníListy.cz mají totiž nezasloužený cejch proputinovsky propagandistického média...

Už jsem toho zažil tolik, že se podobných věcí nebojím. Nicméně bych chtěl jasně konstatovat, že články napsané proti mě a naší organizaci byly anonymní. Jako novinář pracuji čtyřicet let a za tu dobu člověk získá nesmírně zkušeností. Navíc je za mnou velký kapitál, který se jmenuje reputace. V životě novináře je to podle mě nejdůležitější. Vždy jsem se pod svou práci podepsal. A ostatně každý si se mnou může pohovořit stejně, jako vy. Nikdy jsem nikoho neodmítl. Pravda, s propagandisty se moc nepářu.

Novinář Grigorij Michajlovič Pasko

Narodil se roku 1962 na Ukrajině. V roce 1983 ukončil studium na fakultě žurnalistiky Lvovské vysoké vojensko-politické školy. Tehdy pracoval už v novinách Bojová hlídka. V roce 2004 ukončil i studia na právnické fakultě Ruské státní university společenských věd. V roce 1997 byl na základě informace, že mu na zájezdu v Japonsku byly zabaveny údajně tajné dokumenty, zatčen. Odborné posudky ukázaly, že o státní tajemství nešlo. Skutečnou příčinou totiž byly články na ekologická témata. Psal hodně o atomovém odpadu, kterým představitelé armády znečišťují moře. Amnesty International ho označila za vězně svědomí. Byl odsouzen na rok, ale díky amnestii jej propustili z vazby. V roce 2000 byl však rozsudek anulován a Pasko byl uznán vinným z vlastizrady ve formě špionáže. Byl odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody. V nápravném zařízení strávil víc než půl roku, celkem ve vězení zhruba tři roky. V letech 2003 až 2009 byl šéfredaktorem časopisů Ekologie a právo, Orel a hlava, Město pěti moří a dalších. V roce 2011 založil Fond na podporu investigativní žurnalistiky a stal se jeho ředitelem. Jako expert se zúčastnil několika soudů v Evropě, kde svědčil o bezpráví v Rusku. Skoro ve všech případech nebyly pronásledované osoby do Ruska vydány. Jelikož se jeho organizace v Rusku stala "cizím špionem", převedl ji do Česka. Je laureátem mnoha mezinárodních cen a členem všemožných novinářských a spisovatelských svazů Ruska. Trvale zatím bydlí v Moskvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…