Zdechovský pálí do Junckerovy komise: Řeší práva transgender osob na to mít děti. A nám zatím hrozí vymírání a sucho. A na bezpečnost má jít méně peněz!

24.06.2017 18:51

ROZHOVOR "Je to unáhlené. Z jedné strany je to vyprovokované ministrem Chovancem. Na druhé straně Komise měla počkat na verdikt Evropského soudu. Tohle se Junckerovi a jeho administrativě příliš nepovedlo," říká o zahájení soudního řízení proti Česku kvůli kvótám v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz eurosposlanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Evropská unie podle něj potřebuje zásadní reformu a měla by se věnovat více zásadním problémům - v situaci, kdy evropská civilizace vymírá a hrozí nám sucho - nikoliv marginálním.

Zdechovský pálí do Junckerovy komise: Řeší práva transgender osob na to mít děti. A nám zatím hrozí vymírání a sucho. A na bezpečnost má jít méně peněz!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Našel jsem si, že jste o minulém víkendu navštívil myslivce. Jejich organizace se nedávno postavila proti evropské směrnici o zbraních. Na myslivecké zbraně se nevztahuje, ale asi mají obavy, že časem k tomu může dojít. Bavili jste se o tom?
 
Ano. Bavili jsme se o tom. Na myslivecké zbraně se tato směrnice vůbec nevztahuje. Pro současné držitele zbraní v České republice se vůbec nic nemění. Samotní myslivci, se kterými jsem se bavil, nevnímají omezení vůbec negativně. Říkali, že různí zbraňoví lobbisté situaci zbytečně nafukují.
 
V Česku velkou pozornost vyvolalo zahájení soudního řízení proti nám za nepřijímání migrantů na základě kvót. Co si o tom myslíte?
 
Je to unáhlené. Z jedné strany je to vyprovokované ministrem Chovancem. Mohl dát nabídku přijmout pět lidí a pokračovat v nějakém dialogu. Většina těch lidí se stejně buď vrátí, nebo se chtějí přesunout po čase někam jinam. Bylo to zbytečně vyhrocené stanovisko. Na druhé straně Komise měla počkat na verdikt Evropského soudu, který by měl padnout v červenci nebo v srpnu. Proti kvótám podaly žalobu Slovensko a Maďarsko. Mohly se tyto věci vyřešit v klidu. Je to zbytečná tenze v Evropské unii, kterou si nikdo nepřál. Tohle se Junckerovi a jeho administrativě příliš nepovedlo. Pokud chtěli ukázat sílu, tak ji měli nasměrovat na Řecko, když nechalo proudit lidi do Evropy bez jakékoliv registrace. Měli dát pokutu či zahájit soudní řízení s Řeckem. Což neudělali. Nebo Německo s dálničními poplatky. Kdy je chtělo udělat vyšší pro všechny a Němcům je pak vracet. To bylo obrovsky diskriminační. Tady Evropská komise také mohla zahájit soudní řízení a nezahájila ho. To jsou přesně situace, kdy je třeba Evropskou komisi tvrdě kritizovat a říkat, že dvojí metr není přípustný.
 
Důvěra v EU je u nás otřesena. Tyhle kroky jsou medvědí službou Evropské komise a nahrávají odpůrcům EU...
 
Přesně tak. Naprosto souhlasím.
 
 
Přivítal jste zvolení Emmanuela Macrona prezidentem Francie. Proč?
 
Potřebujeme totiž zásadní reformu Evropské unie. Macron ve své kampani několikrát naznačil, kde by se Evropská unie měla změnit. Měla by zvýšit boj proti podvodům. To je zásadní krok, abychom neposílali peníze do italské či řecké mafie. Ale abychom se zaměřili na podporu mladých nezaměstnaných, aby ve Španělsku nebyla 35procentní nezaměstnanost mladých. Aby chodili do práce, byli motivováni něco dělat. Pořád zbytečně EU dává hodně peněz na oblast zemědělství, kde díky moderním technologiím jich není už potřeba tolik. Chybí peníze na bezpečnost. V současném návrhu rozpočtu se snižují peníze na bezpečnost.
 
Tak to je opravdu zvláštní přístup....
 
Je potřeba to opravdu tvrdě kritizovat a pomoci k tomu, aby svůj návrh přehodnotili a udělali návrh rozpočtu jinak strukturovaný.
 
Jak jste říkal o tom, že evropské peníze se dostávají k mafii, k tomu opravdu dochází?
 
Ano. Už proběhlo v Itálii, na Sicílii mnoho soudů. Říkal nám to i nejvyšší sicilský prokurátor, když jsme tam byli na kontrolní misi. Jak v roce 2014 a 2015 nebylo mnoho věcí kontrolováno, hodně lidí lhalo v číslech, v servisu, který dodávají. Nebyla tam výběrová řízení pro některé služby. Na tom zmatku participovaly stovky lidí. Měly by se zabavit takto získané peníze a tyto lidi dostat do vězení.
 
Také máte na svém blogu na toto téma otázku: Co s katastrofální rozpočtovou neodpovědností? Ptám se tedy i já? Tím myslíte asi hlavně Řecko?
 
Nejenom Řecko. Je to Itálie, Španělsko, Portugalsko. Týká se to samozřejmě i Francie. Nemůže mít tolik mandatorních výdajů, když na to stát nemá. Dnes mohou ve Francii odboráři cokoliv zablokovat. Podívejte, kolik je tam stávek. Řada firem v současné době uvažuje o odchodu z Francie. Ve Francii není možné pořádně spustit výrobu. Mají řadu sociálních výhod, kdy chodí do důchodu, kolik dní mají nárok na dovolenou. Je to neudržitelné. Pokud má být Francie a všechny jižní státy konkurenceschopné, musí totálně změnit a reformovat svůj politický systém. Situace v Itálii je v současné době držena jen díky Evropské unii. Kdyby Italové nebyli v Evropské unii a měli vlastní fiskální politiku, tak by měli obrovské problémy s opakovanými krachy.
 
Dalším bodem, který uvádíte v souvislosti s reformou EU, je - přestaňme řešit nesmysly. Co tím myslíte?
 
Evropa dnes řeší problémy, které v uvozovkách nikoho nezajímají. Práva homosexuálů nikdo nepopírá. Ale abychom řešili práva transgender osob na to mít děti je úplně mimo mísu. Musíme řešit zásadní problémy Evropy. Máme generaci lidí, kterým je 35 let a nemají děti. Nejsou k tomu motivováni. Evropská civilizace vymírá. Můžeme koukat na globální problémy, kdy kvůli kácení pralesa v Amazonii ubývá dešťů. Koukněme se na rozšiřování pouště na Sahaře, jak evropské státy se začínají potýkat se suchem, erozí krajiny. I Česká republika, když se nezačne něco dělat, bude mít po roce 2035 obrovské problémy s pitnou vodou v řadě oblastí. Tyhle problémy neřešíme a zabýváme se marginálními věcmi a diskuzemi o nich. Měli bychom se zabývat důležitějšími tématy.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…