Zděšený Veleba se znovu vrací k útokům na Zemana: Tady začíná něco nebezpečného. Může to skončit zle

19.11.2014 8:00

Byl to první přímý útok na prezidenta. Zfanatizovaný dav není obrazem českého národa. Vzniká nebezpečný stav, který nemusí slabý premiér zvládnout. Takto hovoří rozladěný senátor a předseda SPO Jan Veleba v souvislosti s pondělními protesty proti hlavě státu. „Neznám kulturní národ s historickými kořeny jako mají Češi, který by v den státního svátku inzultoval svého prezidenta, jenž se nemohl žádným způsobem bránit a bohužel ho ani nikdo nebránil,“ uvedl také Veleba v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Zděšený Veleba se znovu vrací k  útokům na Zemana: Tady začíná něco nebezpečného. Může to skončit zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Vypadá to, že popularita prezidenta mohla silně klesnout. Co si o tom myslíte vy?

Můj názor je, že jeho popularita neklesne, naopak bude stoupat. V pondělí, při vší úctě, byla v Praze ta řvoucí, do značné míry zfanatizovaná menšina a proti tomu je v republice mlčící většina. Nedej bože, aby se zatím mlčící většina nějakým způsobem dala do pohybu. Toto není demokracie. To, co se v pondělí stalo, mě opravňuje se domnívat, že demokracie má své majitele a není to lid České republiky.

Co spojuje v této chvíli příznivce politiky prezidenta Zemana?

Lidi, kteří ho podporují, a já jsem jeden z nich, spojuje trvalá štvavá mediální kampaň většiny z médií proti prezidentovi. Trvá od doby jeho zvolení pořád, a zdá se, že sílí. Kvůli tomu vzniká nebezpečný stav. Volily ho dva miliony 740 tisíc lidí a tito lidé se proti němu určitě neobrátí. To, co se stalo v pondělí v Praze, může vyvolat i opačnou reakci, že lidé, kteří ho nepodporovali, vzniklou situaci odsoudí, a buď se k prezidentovi více přikloní, nebo ho budou chtít minimálně hájit.

Říkáte, že vzniká nebezpečný stav. Obáváte se eskalace konfliktů?

Na situaci se lze dívat z několika úhlů pohledu. Po pondělku, ačkoli jsem si to nikdy nepřipouštěl, protože jsem vlastenec, si umím představit, že tito lidé, kteří byli na Albertově, jsou schopní, až prezident někde pojede, něco udělat… Začíná to vajíčky a může to končit něčím jiným. Druhý pohled je ten, že organizátoři, kteří jsou teď v euforii z toho, co se jim podařilo, budou pokračovat. Třetí pohled je, že mlčící většina se dá do pohybu a něco začne. Určitě ne Majdan a střílení jako na Ukrajině, ale to, co se v pondělí dalo do pohybu, neukazuje na dobrý vývoj. Navíc je v čele republiky slabý předseda vlády, který ve chvíli, kdy je to nutné, nedokáže dát jasné stanovisko.

Připomenu vaše tiskové prohlášení, kde jste zmínil: „Způsob, jakým se k této skandální události postavila Vláda ČR, nemá v demokratických zemích obdoby. Premiér mlčel v USA, aby potom vyslovil `moudrou větu`, že `demonstranti a prezident si nemají co vyčítat`, ministr zahraničí vyjádřil pro házející na prezidenta porozumění, pouze místopředseda vlády Andrej Babiš akci zřetelně odsoudil!“ Co měli podle vás ministři udělat?

Měli vydat jednoznačné prohlášení a tento způsob demonstrace odsoudit, podobně jako to udělal Václav Klaus. Pozice vlády je ostudná. Vždyť nejsilnější strana je levicová a prezident je také levicový. Ministr Zaorálek přitom vyjádřil porozumění s těmi, kdo vejce házeli, ministr Dienstbier podobně. Předseda vlády, jak to bývá jeho zvykem, se ze začátku schovával, chápu, že byl v Americe, ale dnes je jedno, v které části světa člověk je, vydal vyjádření, že si v podstatě Zeman a demonstrující nemají co vyčítat a teprve pak začal hledat odsuzující pozici. Docela mě překvapilo, jak se zachoval Andrej Babiš, jeho stanovisko bylo jasné.

Přesto, odmítnutí protiruských sankcí, vulgární slova použitá v Hovorech z Lán, sporný postoj při jednání v Číně a prezidentovo velmi kontroverzní vysvětlení listopadových událostí. Proč si myslíte, že pan prezident nepředpokládal, že tato vyjádření budou působit přinejmenším jako „rozbuška“?

Jistě, prezident mívá promyšlené věci na několik tahů dopředu. Já jsem ale studoval kdysi sociologii a mohu jen říct, že společenské procesy jsou natolik složité, že strategie někdy nemusí vyjít. Co se týká jeho návštěvy v Číně a její interpretace u nás, domnívám se, že selhal někdo v jeho okolí. Neumím si představit, že bych byl v Číně v roli prezidenta republiky, doletěl zpět, neudělal tiskovou konferenci a nebombardoval média. Mám zprávy od jednoho účastníka té cesty o tom, že to byla mimořádná událost. Pokládám výsledek za nedobrou práci někoho z jeho okolí. Prezident podle mého názoru všechny ostatní české politiky převyšuje, pravděpodobně mu nestačí, nevím…

Kromě už mnohokrát opakovaných důvodů, co podle vás spojilo veřejnost, která šla včera demonstrovat proti prezidentovi?

Nepochybně to byla kombinace různých vlivů. Přijeli dobrovolně díky sociálním sítím, ale vnímal jsem i jasný organizační prvek. Někteří lidé, kteří tam byli, mají blízko především k TOP 09 a ODS. Nebyla to ale demonstrace, byl to první přímý útok na prezidenta, na hlavu státu. Včera se stala závažná věc, hranice byla překročena. Mohu říct jen to, že stále dostávám neobvyklé množství e-mailů od různých lidí, kteří situaci špatně nesou. Otázkou je, jaký bude další vývoj.

Kolik lidí bylo včera podpořit prezidenta na Klárově?

Nebyl jsem organizátorem, ale jedním z vystupujících, přesto s jistotou říkám, že přišlo asi 500 lidí. Veřejnoprávní televize z toho udělala desítky lidí a během celé doby se nezmohla na jedinou reportáž z akce. To je něco neuvěřitelného. Nevím, proč platíme koncesionářské poplatky, když veřejnoprávní médium neplní své povinnosti. Podáváme podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Jsem naprosto konsternován, jakým způsobem podává zpravodajství Česká televize.

Vrátím se ještě ke společnému programu čtyř středoevropských prezidentů na pražské právnické fakultě, který doprovodil i diskuzní příspěvek jednoho ze studentů, ve kterém nejdřív vypočítal, co všechno prezidentovi vytýká, a pak dodal: „Váš osobnostní a intelektuální úpadek pozorujeme již delší dobu,“ zakončil. Co vy na to?

Vše už je za hranou. Tyto projevy bych nazval dezintegritou našeho národa. Ať tady byli prezidenti odkudkoliv, když z toho vyjmu okupaci, český národ vždy vyjadřoval, když ne úctu, tak zdrženlivost. Neznám civilizovanou západní zemi, kde na státní svátek házejí po prezidentovi vajíčka. Jsme na Balkáně? Myslím si, že ti, kteří to organizují, si zahrávají s ohněm. Zatím počkám, co udělá vláda, ale domnívám se, že vyhraněný názor pana Babiše je ojedinělý. Vzniká velmi nebezpečný precedens. Jeden z pořadatelů řekl, že si chtějí s Milošem Zemanem promluvit - a házení vajíček na člověka, který je málo pohyblivý, to je způsob diskuze? Dostali jsme se bohužel hodně daleko. Jsem z toho velmi znepokojen. Je nutné, aby se projevilo rozložení sil ve společnosti a ukázalo se, že zfanatizovaný dav není pravý obraz českého národa.

Včera také došlo k pokusu zabránit odjezdu prezidentské kolony od právnické fakulty, který ale skončil neúspěšně. Máte o tom víc informací?

Víc informací nemám, ale jen to svědčí o tom, že jde o nebezpečnou situaci. Vláda se k tomu musí nějak postavit, je-li toho ovšem pan Sobotka schopen. Mám o tom vážné pochybnosti.

Aktuálně byla zveřejněna informace, že prezident Miloš Zeman pozval na leden do České republiky představitele čtyř vítězných mocností druhé světové války, mezi nimi i ruského prezidenta Vladimira Putina. I tato informace je signálem, že rozepře mohou pokračovat. Vy jste v tiskovém prohlášení také napsal: „Sečteno a podtrženo – prezidenta republiky, kterého si zvolil český lid, je třeba bránit. Je třeba probudit mlčící většinu!“ Jak budete postupovat?

Nesrovnám se s tím, že několik set zfanatizovaných křiklounů mediálně překryje mlčící většinu. Přemýšlím, jak dál postupovat. Myslím si, že by mělo být jasné, že prezident není bez podpory, i když dělá chyby. Do konce týdne jsem si dal čas na to, abych se poradil nejen s lidmi ze svého blízkého okolí, a pak se rozhodneme, jestli budeme něco organizovat, nebo zda vyčkáme na další vývoj. Zcela jistě ale zintenzivníme práci v terénu s podpisovou akcí Braňme svého českého prezidenta, která je potřebná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …