Že se s komunisty nemluví? Velká lež. Když je Václav Klaus potřeboval ke zvolení prezidentem... Jaroslav Foldyna také prozradil, jak to má s Jiřím Dienstbierem

19.02.2017 6:29

ROZHOVOR Nešťastné prohlášení, pan prezident se zmýlil, říká sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna, který má jinak k prezidentu Zemanovi blízko, na adresu jeho výroku o tom, že stokoruna za hospitalizaci denně „nikoho nezabije“. Sociální demokraté v Evropě musejí podle něj zaujmout realističtější přístup k migraci. „Princip solidarity zůstává, ale má určité hranice. Není možné, aby ho lidé zneužívali. Nejdou do první bezpečné země, ale do té, která je z jejich pohledu pro ně ekonomicky lepší. Tak to rozhodně ne,“ vysvětluje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Že se s komunisty nemluví? Velká lež. Když je Václav Klaus potřeboval ke zvolení prezidentem... Jaroslav Foldyna také prozradil, jak to má s Jiřím Dienstbierem
Foto: Archiv J. Foldyny
Popisek: Jaroslav Foldyna.

Vy jste znám přátelskými vztahy s prezidentem Zemanem, většinou s ním souhlasíte. Zajímalo by mě, jestli to platí i u jeho výroku z tohoto týdne, kdy řekl, že stovka denně za hospitalizaci nikoho nezabije... To není úplně sociálnědemokratický názor, co v případě seniorů s dlouhodobější dobou takovéto hospitalizace. Pro ně to už taková legrace asi nebude?
 
Další důležitou věcí je, že tento poplatek zrušil Ústavní soud. Tady v tomto případě se pan prezident zmýlil.
 
Mluví se o zneužívání lůžek, je to opravdu tak vážný problém?
 
Problém to je. Jsou ale jiné mechanismy, jak to řešit. Musejí na tom zapracovat revizní lékaři jednotlivých pojišťoven, a ne to řešit plošně poplatky. Tudy cesta nevede. Z mého pohledu to bylo nešťastné vyjádření pana prezidenta.
 
Předpokládám ale, že s prezidentem souhlasíte v jiných věcech? 
 
V mnoha věcech zahraniční politiky. S principem Evropská unie ano, ale musejí ti politici vykazovat jinou činnost. Prezident Zeman je na rozdíl od Václava Klause příznivcem Evropské unie, ale kritizuje současné politiky Evropské unie. Tam má pravdu.
 
V přístupu sociálnědemokratických stran k migrační krizi vám asi bude bližší Robert Fico než třeba švédští sociální demokraté?
 
Švédové – to je takový extrém. Tato politika však vyvolává napětí i ve Švédsku samotném. Budou to muset řešit. Nepochopení v rámci sociálnědemokratické Evropy stálo body Rakušany. Je potřeba k tomu přistoupit realisticky, ne pouze z idealistického pohledu některých lidí. To je velká chyba. Evropa, místo aby byla globálním hráčem, se zmítá v té situaci.
 
Takže aby měli evropští sociální demokraté úspěch ve volbách, radíte jim pragmatičtější přístup?
 
Měli by být realističtější. Je to především vztah k vlastnímu občanovi. Princip solidarity samozřejmě zůstává, ale má určité hranice. Je potřeba si určité věci definovat. Není možné, abychom zastávali princip solidarity a ti lidé ho zneužívali. Nejdou do první bezpečné země, ale do té, která je z jejich pohledu pro ně ekonomicky lepší. Tak to rozhodně ne. Tento způsob je špatný a je třeba si to říci. Myslím, že si to sociální demokracie v řadě zemí – i v Německu – začala uvědomovat a dělá korekci této politiky. Jsem rád, že sociální demokracie v rámci vlády České republiky žádné zásadní chyby v této politice neudělala. Je tu dvanáct migrantů, kteří dostali azyl. V tomto nelze vládě nic vytýkat.
 
Diskutuje se, koho hlavně má oslovovat ČSSD. Zda konzervativní venkovské levicové voliče, nebo ty takzvaně moderní...
 
Vyměňme slovo konzervativní za tradiční. Konzervativní bych použil v rámci pravicové politiky. Ten liberální proud existuje a já ho nevylučuji.
 
Mohou v ČSSD existovat bez problémů oba tyto proudy?
 
Ono je to dokonce velice nutné. Sociální demokracie žije proto, že v ní ty proudy jsou. Přežila proto tak dlouho. Že tam byl i ten liberální proud. Ale nemůže to být hlavním tématem politiky strany. Jsem rád, že v tuto chvíli, když slyšíte politické náměty, se sociální demokracie vrací k tradiční politice – zdanění, restrukturalizaci financí státu směrem k udržení sociálních standardů. Tady se privatizovala veřejná služba. Byla tu snaha doprivatizovat ji a posouvat to dál. Sociální demokracie se probudila, uvědomila si to a v této chvíli diskuse probíhá tímto směrem.
 
Změna je vidět i v tom, že byl odvolán z vlády nejvýraznější představitel toho druhého proudu Jiří Dienstbier. Přiznejme si, že debaty o genderu asi lidi na severu Čech moc nezajímají...
 
Je to okrajové téma pro tradičního sociálnědemokratického voliče. Tématem to samozřejmě zůstává, ale okrajovým.
 
 
V sobotu se bude mluvit o zrušení takzvaného Bohumínského usnesení zákazu spolupráce ČSSD s komunisty na vládní úrovni. V Ústeckém kraji s komunisty jste v koalici, takže předpokládám, že jste pro toto zrušení. Ale jak to podle vás dopadne?
 
Bohumínské usnesení bylo přijato v nějaké době, která se přežila. V této chvíli jsme postaveni před obhajování principu sociálního státu. Pakliže má komunistická strana stejný názor jako my, tak by bylo proti principu levicové politiky sociální demokracie, kdybychom nespolupracovali na tom, že budeme bránit doprivatizaci veřejných služeb. Situace se výrazně změnila oproti tomu, co bylo před 20 lety, takže konstatování, že toto usnesení je přežité, je správné. Pokud budu úplně upřímný, já jsem pro něj nehlasoval ani tehdy.
 
Když to vezmu prakticky, stejně by ČSSD s komunisty vládu dohromady nedala, na to byste potřebovali minimálně ještě někoho třetího...
 
Tady jsou různé směry typu, že s komunisty se nemluví či tak nějak podobně. To je ale velká lež. Když třeba se volil Václav Klaus za prezidenta, Občanská demokratická strana vyjednávala s kluby KSČM a při řadě zákonů s nimi hlasovali a museli vyjednávat. Myslím, že sociální demokracie správně konstatuje, že je to přežité, relikt minulosti.
 
Jak je to s vámi? Už se rozhodlo, jestli budete lídrem do Poslanecké sněmovny za ČSSD v Ústeckém kraji?
 
Už je to v podstatě rozhodnuto. Mám informace, že grémium strany to potvrdilo.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…