Zelený novinář: Kriminálníků je kolem Putina armáda, ale když padne jeho systém...

20.08.2014 21:27

ROZHOVOR Jestliže současný systém v Rusku Vladimir Putin neudrží, země se rozsype jako hrad z písku a odehraje se zde stejná tragédie jako na Ukrajině. Regiony totiž velmi posílily a vyrostly v nich nové elity. Toho si všímá ekolog, podporovatel hnutí Greenpeace a novinář z Vladivostoku Anatolij Lebeděv. Je předsedou neziskové organizace BROK a šéfredaktorem časopisu Ekologie a byznys.

Zelený novinář: Kriminálníků je kolem Putina armáda, ale když padne jeho systém...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda veřejnoprávní organizace BROK a šéfredaktor časopisu Ekologie a byznys Anatolij Lebeděv

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

Zejména starší lidé s nostalgií k SSSR mají Greenpeace za bandu chuligánů, která mediálně vděčnými akcemi získává štědré sponzorské dary. Jak na tyto názory reagujete?

To jsou propagandistické řeči ze strany lidí, kteří berou přírodu jako bezednou pokladnu pro svůj byznys. Jde o ideologii velkých průmyslových monopolů. Nebojím se ani sovětské terminologie, protože se jedná o ideologii imperialismu, podle níž je kapitálu dovoleno vše. Pro něj není zákonů a hranic, protože vytváří peníze, za něž si může koupit vše. Přírodu, ideje, hospodářství a tak dále. My, ekologové, se snažíme lidem připomínat, že zákony platí pro všechny stejně. To se průmyslníkům nelíbí, proto provokují a nazývají nás třeba cizími agenty.

Nejsou v Ruské federaci tyto monopoly přeci jen pod větší kontrolou státu?

Ani ne. Všichni berou politiku ve velmi zúženém smyslu, jako naši politiku nebo vaši politiku. Ale takhle ji brát nelze. Politik je nespočet. Sociální, ekologická, hospodářská a tak dále. Všichni by měli přemýšlet, jak tu kterou politiku zlepšit. Je absurdní bojovat proti vládě nebo občanské společnosti, měli bychom táhnout za jeden provaz. Boj proti neziskovkám je ubíjením vlastního státu. Nicméně vysoká debilita lidí, bývalých zlodějů a kriminálníků, kteří pronikli do dumy za ukradené peníze, je problém. Vidíme, co to znamená na Ukrajině.

Co to znamená na Ukrajině?

Obrovské problémy a tragédii ruského hospodářství. Když se to zavčasu nezastaví, zůstaneme sami. Tady, ve Vladivostoku, jsme všichni Ukrajinci. Moje máma, táta, dědové i babičky se sem přistěhovali z Ukrajiny. Šlo totiž o státní program osídlení Dálného východu. Pro nás to je opravdová tragédie. Přestože jsem analytik, současné situaci na Ukrajině úplně nerozumím. Jasno mám v tom, že v tamním parlamentu vládnou stejní kriminálníci jako v dumě. Gangsteři si rozdělili Rusko dříve, takže se dnes už vydávají za vážené občany. Vladimir Putin je sice drží silou, ale nic není věčného. Může se stát to samé, co na Ukrajině. Bude to jako pohled do zrcadla. Eskalace násilí a rozkol.

Takže je Vladimir Putin Rusku dobrý vládce?

Putin se bojí rozrušit systém, který je postaven na korupci. Dokonce tomu rozumím. Potřebuje, aby se hospodářství a ekonomika rozhýbaly. Nicméně ty jsou také postaveny na korupci. Proto s ničím moc nehýbe a je to logické. Neudělá nic se svým Anatolijem Čubajsem, tím zlodějem, který rozvrátil zemi. Ostatně takových kriminálníků je kolem Putina celá armáda. A na Ukrajině vidíme, co se může stát, když se systém vzniklý z korupce rozboří. Aby bylo jasno, nemám rád Putina kvůli tomu, jak se chová k občanské společnosti. Bojí se jí a nenávidí ji.

Kdyby tedy Vladimir Putin rezignoval nebo byl vyhnán z Kremlu, tak by v Rusku podle vás proběhlo také něco na způsob Majdanu?

Kdyby se nyní zbořil Putinem vybudovaný systém takovým silovým způsobem jako na Majdanu v Kyjevě, tak by se Rusko rozsypalo na jednotlivé regiony. Protože regionální elity jsou už ve federálních okruzích dobře zformované. Jsou sice svázané s Moskvou, ale už mají své vlastní regionální systémy. Navíc jsou dostatečně nezávislé, protože se naše ekonomika zvedla. A reálný federalismus se v Rusku nepodařilo zavést, protože zde jsou lidé nenanžraní. Každý si hrabe na svém, nejraději by se o vlastní regionální zdroje s nikým nedělil.

Na Ukrajině se také podle vás vede závod o zdroje?

Také. Ten závod je tam ale následován obrovskou nenávistí. Nacionální nenávistí navázanou na americkou propagandu. Pořád se hovoří o zformování Ukrajiny na federativním základě ze dvou regionů. Nicméně ta země byla vždy rozdvojená. Jeden region byl napojen na Rakousko - Uhersko, druhý na Rusko. A to není jedno hospodářství. Komunisté je silou slepili a fungovali pod násilím. Přišla svoboda, uběhlo dvacet let, oligarchové zbohatli a všechna nenávist různých kultur se jen prohloubila a vyvřela na povrch. Stejně jako došlo k rozpadu Jugoslávie. Bojím se, že tento problém zůstane na věky.

Například jako nenávist mezi Izraelem a Palestinou?

Ano, to je dobrý příklad. Při vší mé úctě k Židům, mám mezi nimi spousty přátel, bylo zabrání území, kde legálně žili lidé, silou, špatným krokem. Palestinci to nikdy nezapomenou. Měl se proces, kdy byly z jedné země udělány dvě, řešit dialogem. Na Ukrajině proběhl opak. Ze dvou zemí byla vytvořena jedna. Nelze si takto hrát s národy. Je třeba s nimi hovořit, provádět referenda a tak dále, protože jsou to velmi delikátní záležitosti. Všichni by si měli přečíst geniálního ruského etnologa a filozofa Lva Nikolajeviče Gumiljova. Většina mých novinářských závěrů vychází z jeho idejí.

Kdo je Anatolij Viktorovič Lebeděv?

Novinář, ekologický aktivista a podporovatel hnutí Greenpeace. V době Sovětského svazu  byl disidentem a vždy na hraně GULAGu. Před patnácti lety založil v ruském Vladivostoku neziskovou organizaci BROK (Kancelář regionálních veřejných organizací). Sám říká, že jeho aktivity vyrostly díky finanční podpoře amerických občanských společností, které ale nemají nic společného s tamním politickým establishmentem a vládou. Moderoval vlastní televizní pořad o ochraně přírody a od roku 2006, tedy od založení, vede redakci časopisu Ekologie a byznys, který vychází čtyřikrát ročně.

Reportážní cestu redaktora ParlamentníchListů.cz sponzorvaly firmy: 

CZ CAR International, s. r. o., Česká východní, a. s., Kilián-Lipno, s. r. o. a  Zdeněk Zbytek - hotel Kilián.

Loga partnerů reportážní cesty ParlamentníListy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…