Zeman má plán. Brutální, vychutná si Kalouska i všechny. Představuje ho Vlastimil Tlustý

03.05.2017 8:51

ROZHOVOR Demise vlády je podle bývalého vlivného politika ODS Vlastimila Tlustého v dané situaci nejlepší možné řešení ze všech špatných, které mohl premiér Bohuslav Sobotka vybrat. „Já premiérovi tuhle situaci, kterou si vytvořil sám, nezávidím, ale podat demisi mi prostě připadá jako docela dobrý nápad. To, kdyby dnes oznámil, že Babiše neodvolá, bych považoval za Sobotkův úplně definitivní konec, tahle varianta mu dává šanci na řešení do budoucna,“ je přesvědčen exministr financí Vlastimil Tlustý. V rozhovoru pro ParlametníListy.cz potvrdil, že teď je řešení na prezidentovi, ať se tedy ukáže.

Zeman má plán. Brutální, vychutná si Kalouska i všechny. Představuje ho Vlastimil Tlustý
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Co říkáte na rozhodnutí premiéra podat demisi, protože odmítá nést spoluodpovědnost za ministra financí Andreje Babiše a jeho finanční problémy? Odvoláním z něj nechtěl udělat mučedníka. Předseda vlády a ČSSD zřejmě dospěl k názoru, že prezident by s odvoláním ministra financí otálel, protože mu Ústava nedává na odvolání ministra žádnou lhůtu.

Je to překvapivé rozhodnutí, ale na první pohled chytré řešení. Ale překvapilo i mne, protože všichni jsme se soustředili na úvahu, jestli premiér Babiše odvolá, nebo neodvolá. Tohle je krok jiným směrem a takové překvapivé kroky bývají většinou i ty nejlepší.

Ale neutíká tak Bohuslav Sobotka zbaběle od problému s Andrejem Babišem a neodevzdává tak jeho řešení do rukou prezidenta, jak říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek?

Myslím, že vhodný okamžik pro odvolání Babiše Sobotka propásl. Nevím samozřejmě, co všechno o podnikání a finančních transakcích svého ministra financí ví, to je můj handicap, ale v ten okamžik, kdy předseda vlády o svém místopředsedovi vlády a ministru financí prohlásil, a já jeho citaci trochu upravím, že ošulil stát na daních, ho musel odvolat. Pokud je pravda, že ministr financí ošulil stát na daních, a říká to předseda vlády, pak musí následovat odvolání. Neudělal to, což je jeho hrubá a fatální chyba. Nebo měl mlčet.

Neměl premiér Andreje Babiše přece jen raději odvolat než vyvolat destabilizaci politické scény demisí celé vlády?

Když udělal takovou chybu, že Babiše neodvolal už v té době, kdy nabyl přesvědčení, že ošulil stát na daních, bylo v dnešní situaci těžké rozhodovat, která z variant, zda odvolat, nebo neodvolat, by byla lepší, protože to byl výběr ze dvou špatných variant. Bylo by to přiznání té chyby, o které mluvím, ale ona už se dnes napravit nedá. Takže tahle překvapivá, třetí varianta je podle mne ze všech těch možných variant nejméně špatná. Všechny varianty by mu byly vyčítány, dovedu si představit, že mu bude vyčítána i tato třetí.

Bylo ostatně vůbec možné, aby premiér zůstal po tom všem, co se v posledních týdnech a dnech stalo, ve vládě s Andrejem Babišem jako vicepremiérem a ministrem financí? Jaké by mělo důsledky, kdyby ho neodvolal a vláda pokračovala dál, jak si šéf ANO představoval, byť se o premiérovi a dalších členech vlády vyjadřuje s opovržením i veřejně a v soukromí i vulgárně, jak dokazují jeho výroky, které unikly do médií?

Nemá smysl dnes už mluvit o tom, co by bylo, kdyby bylo. Myslím, že to řešení, které zvolil překvapivě Bohuslav Sobotka, není špatné řešení. Nejhorší řešení by bylo, kdyby premiér oznámil, že Andreje Babiše neodvolá. Tím jsem si jistý. Tím by prokázal jen potvrzení své neakceschopnosti, neschopnosti něco rozhodnout, něco udělat. To, kdyby dnes oznámil, že Babiše neodvolá, bych považoval za Sobotkův úplně definitivní konec. To se odvažuji prohlásit za nejhorší variantu. Přemýšlím o tom, jestli bylo lepší odvolat ministra nebo podat demisi vlády. Ono se to v konečném důsledku zas až tak moc neliší. Já premiérovi tuhle situaci, kterou si vytvořil sám, nezávidím, ale podat demisi mi prostě připadá jako docela dobrý nápad.

SLEDUJTE VIDEO Politický analytik Erik Best naznačuje skutečné důvody, proč se ČSSD chce zbavit Babiše:

 

Rozhodnutí premiéra předat karty prezidentovi označil předseda ODS Petr Fiala za alibistické. Zdá se, že pravice má obavy – po zkušenostech se jmenováním Zemanovy vlády – s předáním rozhodnutí do rukou prezidenta. Někdo říká, že jde jen o půl roku do sněmovních voleb, ale vzpomeňme, jak dlouho vládl Zemanův kabinet bez důvěry, protože prezident jmenoval koaliční vládu až po několika měsících po volbách. A do toho ještě vpadnou prezidentské volby. Přesto si myslíte, že to je nejlepší z možných řešení?

Ano, myslím, že předání karty prezidentovi je dobrý nápad. Když to řeknu jednoduše: ať se pan prezident předvede, jestli je Babiš jeho tak velký favorit, že z něj udělá ministra financí. Teď už každý bude vědět, že složení vlády bude v rukách Zemana. Podle mne to není pro prezidenta zrovna snadná situace, bude muset s těmi kartami hrát, bude muset něco udělat. A to je na té variantě podání demise lepší, než kdyby premiér jen odvolal Babiše. Právě proto, že se bude muset předvést prezident Miloš Zeman, a to činí tuto variantu lepší.

Myslíte z pohledu sociální demokracie a premiéra?

Ano, teď to hodnotím z pozice ČSSD a premiéra. Pro sociální demokracii to, že premiér a její předseda předává kartu prezidentovi, má svou hodnotu. A sociální demokracii to v každém případě pomůže.

Pražský hrad se zatím k demisi vlády nevyjádřil, zřejmě prezidenta rozhodnutí premiéra také překvapilo. Myslíte si, že je to pro Miloše Zemana určitá nevýhoda, že bude muset odkrýt karty dřív, než předpokládal?

Když to prezident udělá dobře z hlediska svých voličů, tak mu to pomůže. Ale v tom, že je nucen odkrýt karty, je určité riziko. Odkrýt karty v takové situaci, kdy se blíží prezidentské volby, je totiž vždycky potíž, protože někoho tím potěšíte, někoho zarmoutíte. Miloš Zeman to bude muset udělat tak, aby si naklonil ještě víc voličů. Je to sice příležitost, ale dost těžká situace.

Ale nemusel by stejně odkrýt karty ještě před prezidentskou volbou? Nebo myslíte, že by po sněmovních volbách až do zvolení prezidenta na počátku příštího roku nejmenoval premiéra nebo aspoň nepověřil nikoho sestavením vlády?

Z toho, že prezident Zeman určil termín konání parlamentních voleb až na nejzazší možný, jsem usuzoval, že to období mezi parlamentními a prezidentskými volbami bude využívat pouze na přípravná jednání a že do konání prezidentských voleb nikoho sestavením vlády neprověří. Řekl by, že provádí přípravná jednání a že pověří někoho sestavením vlády až po prezidentských volbách. To jsem předpokládal za pravděpodobný postup.

Takže jste předpokládal, že tohle mezidobí využije pro podporu své prezidentské volby?

Samozřejmě. Pro všechno, co bude teď Miloš Zeman dělat, bude rozhodující jediné kritérium – posilování jeho pozice před prezidentskými volbami. Kdyby vedl složitá jednání, dělal přípravné kroky, testoval různé varianty, pravděpodobně by na tom posiloval.

A jaké možnosti mají teď parlamentní strany? Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že povede jednání v rámci vládní koalice o možné vládě postavené na současném půdorysu, ale bez Andreje Babiše, která by pokračovala do voleb.

Rozhodující je, že právo pověřit někoho sestavením vlády má prezident. Do voleb zbývá šest měsíců, takže okolnost, jestli se ve sněmovně najde většina, která by pověřeného předsedu vlády podpořila nebo nepodpořila, je vlastně nepodstatná, to už je vyzkoušené. Ta prezidentem jmenovaná vláda ten půlrok, nebo i tři čtvrtě rok přečká bez důvěry, tím pádem je úplně nepodstatné, jestli ve sněmovně bude taková nebo onaká většina.

Parlamentní strany jsou teď tedy vyšachovány ze hry, protože může vzniknout jakákoli vláda, a krátkou dobou do voleb se to dá jakkoli zdůvodnit.

Parlamentní strany teď s tím – koho prezident pověří a koho do vlády nanominuje, protože ten, koho pověří, s prezidentem celou vládu sestaví, to je třeba zdůraznit, že to bude kompletně vláda prezidenta – neudělají do voleb vůbec nic. A já bych skoro řekl, jak jsem uvedl před chvílí, že s tím neudělají nic až do prezidentských voleb.

Takže je pravda, že teď na nejméně šest měsíců, možná i deset, předal premiér moc do rukou prezidenta?

Je to pravda, ale snažil jsem se vžít do situace sociální demokracie a Sobotky zvláště. A čím déle o tom mluvíme, tím víc je mi jasné, že v bezvýchodné situaci, v jaké se ocitl, je to řešení dobré. Protože kdyby Sobotka Babiše neodvolal, skončil by definitivně v politice, a kdyby ho odvolal, řešení by se odehrálo mezi ním a prezidentem s nejistým koncem. Teď svým rozhodnutím konstatuje, že v tuto chvíli prohrál, nicméně našel variantu, která tu prohru sice potvrzuje, ale dává šanci na řešení do budoucna. To je na tom důležité.

Představitelé hnutí ANO byli zjevně překvapeni, někteří reagovali dost hystericky a obviňovali premiéra z vyřizování osobních účtů s Andrejem Babišem, i když ho k ráznému kroku, pokud ministr financí nevysvětli své finanční transakce, vyzvala i Poslanecká sněmovna. Nemůže tahle situace i tak Andreji Babišovi a jeho hnutí pomoci?

Těžko říci, protože nevíme, jestli ho prezident nepověří jako premiéra. Na to platí jednoduchá odpověď, skončí-li Babiš ve funkci ministra financí, tak mu to samozřejmě ublíží. Ale pokud ho prezident Zeman určí tímtéž, nebo dokonce jeho pozici ještě posílí, tak mu to pomůže. Ale to my teď nevíme. Záleží prostě na tom, co udělá prezident.

I lídři pravicových stran se ke kroku premiéra vyjadřují kriticky. Ale není pro jejich image vlastně dobré, že když minulé pravicové vlády – jedna dokonce i s vaším přispěním – většinou nedovládly do konce volebního období, ať už Klausova, Topolánkova, nebo Nečasova, že předčasně skončí i Sobotkova vláda s Andrejem Babišem? Není to pro ně určitá satisfakce, nepomůže jim to v politickém bojí?

Když jsem řekl, že to spíš pomůže sociální demokracii, je v té myšlence obsaženo, že to nemůže pomoci pravici, protože pravice by se před volbami potřebovala vymezit vůči sociální demokracii. Takhle to bude mít s tím vymezováním horší. Dnes jsou ty pojmy zmatené, nechci se pouštět do analýz, jestli tady nějakou pravici máme. Ale kdyby tu nějaká pravice byla, tak je to pro ni komplikovaná situace, protože se nebude moci vymezovat vůči levicové straně. Ale dnes je všechno jinak díky tomu, že dominantní politickou silou je tady ANO, a to není ani politická strana, ani pravice, ani levice. Hlavní problém dnešní politiky je vyjasnění vztahu k ANO a Babišovi zvláště.

Když říkáte, že v dané situaci je demise vlády nejlepším ze špatných řešení pro premiéra a sociální demokracii, ale je to dobré pro současnou politickou situaci a pro Českou republiku?

Jestli je situace s ministrem financí tak vážná, jak říká premiér, a mně nezbývá než mu věřit, tak to, že tahle bezvýchodná situace – kdy ministr financí na jedné straně mluví o co nejtvrdším výběru daní, na druhé straně prokazatelně své daně přinejmenším optimalizuje, nebo dokonce šulí stát na daních – nyní končí, je to samozřejmě dobře. A když se v nějaké dramatické situaci stane, že horší už to být nemůže (i když je to jeden z nejčastějších omylů), pak i jen v tom, že taková situace nebude pokračovat a že se to vyjasní, vidím přínos. I v tom, že všichni uvidíme, jak se zachová prezident Zeman, jestli pozici Babiše posílí, nebo dokonce oslabí.

Myslíte si, že existuje i taková možnost, že by prezident ještě před sněmovními volbami jmenoval premiérem Andreje Babiše?

To je teď úplně ta nejzávažnější otázka, co udělá prezident s Andrejem Babišem. Dá mu křeslo ve své prezidentské vládě? Pokud ano, jaké? Nebo ho dokonce pověří tím, aby vládu sestavil a byl premiérem? Nebo ho tam vůbec nedá? To je pro mne naprosto zásadní otázka. Ale neodvažuji se předvídat, co prezident udělá. Myslím si, že o tom teď bude hodně přemýšlet. Krokem premiéra jsme překvapeni všichni, ale nejvíc musí být překvapen pan prezident. A nechť se ukáže.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…