Zemědělec a venkovský starosta: Důchodcům se mělo přidat ještě více, jen si to na měsíc zkuste! Lesy nám sežere kůrovec, protože brouci jsou dnes důležitější, než člověk

01.01.2019 4:43

CO NÁM DAL ROK 2018 V příštím roce nás hezké věci nečekají, míní v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, bilancujícím letošek, jeden z posledních (ne-li poslední) větší český zemědělec na Tachovsku, starosta Chodského Újezdu Jiří Dufka. S vládou ANO je spokojen, přidávání důchodcům podle něj není populismus, naopak, lidé narozeni před rokem 1950 by si zasloužili ještě víc. To samé také maminky na mateřské dovolené, a hned by společně s podporou státu mladým rodinám byla větší porodnost. Perspektivní stranu vidí ještě v ODS, ostatní se s chutí pustili do bonzování a „nahlašování“ všeho možného třeba i do Bruselu...

Zemědělec a venkovský starosta: Důchodcům se mělo přidat ještě více, jen si  to na měsíc zkuste! Lesy nám sežere kůrovec, protože brouci jsou dnes důležitější, než člověk
Foto: archiv J. Dufka
Popisek: Zemědělec Jiří Dufka s kobylkou plemene Qater horse

Pokud jde o prezidentské volby, lze říci, že naši spoluobčané rozhodli moudře? Nebo by Jiří Drahoš, viděno optikou dneška, byl lepším prezidentem? Drahoše podporovaly umělecké a intelektuální kruhy, Miloše Zemana spíše chudší obyvatelstvo z venkova. Tyto dvě skupiny se nemají v lásce... Která z nich během prezidentských voleb víc přikládala pod kotel?

Myslím, že rozhodli rozumně s citem pro okamžik, protože kampaň „antiZeman“ byla místy až nechutná. Neumím si představit pana Drahoše na Hradě, myslím, že by byl jen slouhou těch,  kteří nechtěli, aby byl znovu zvolen současný pan prezident, a pan Drahoš by brzy litoval, kdyby to dopadlo lépe pro něj. Musím podotknout, že mým favoritem byl pan Fischer. Poslední dny voleb byly nechutné z obou stran.

Andrej Babiš získal důvěru Poslanecké sněmovny, ale důvěru většiny národa nemá. Stojí za to, aby Česku vládl dál? Protestovaly proti němu různé skupiny lidí. Ubližují mu kauzy jeho minulosti, jeho rozdávačný a štědrý politický program, jeho vystupování, či je to něco jiného? Co Babiš dělá špatně?

Žádná partaj ani žádný lídr, kromě pana prezidenta Zemana, nemá většinu. My Češi se bojíme většinového systému a já nevím proč, když ten jediný je dle mého spravedlivý. My neustále něco vyvažujeme a pak to tak vypadá. Koalice je hrozné zlo, a proto je ten rozdávačný a štědrý politický program. Protesty na náměstích, to beru jako folklór zhrzených lidí, kteří možná ani nebyli u voleb. A co dělá Babiš špatně? Moc mluví. Nechme ho vládnout dál a uvidí se, ale strach z toho, že by mohl být úspěšný, je veliký.

Zlevněné jízdné pro důchodce a studenty, zvýšení důchodů, obědy zdarma pro školní děti. To vše prosazuje vláda Andreje Babiše. Rozhazuje a korumpuje voliče, nebo zjednává sociální spravedlnost?

To je ten důsledek českého vyvažování a chybějícího většinového systému, ale souhlasím s podporou důchodců a jakékoliv úlevy a zvýšení důchodů kvituji. Opravdu si myslím, že tato skupina obyvatel si to zaslouží, ale co je pro mne podstatnější, že se nemohou bránit a nemohli se na tuto dobu většinou připravit. Já osobně bych jim přidal ještě víc,  a to mluvím hlavně o lidech, kteří se narodili před rokem 1950.

Obecně řečeno, je Babišova vláda úspěšná? V předtuše blížící se hospodářské krize prý rozhazuje, neinvestuje a premiér vše překrývá nákladnou reklamou...

Jaká krize? Kde je? Kdy přijde,  nikdo neví! Až přijde, tak tu bude. Nyní pokládám za důležitější, aby měl kdo a hlavně za slušné peníze učit naše děti a kvalitně a dostupně léčit naše rodiče.

ODS, TOP 09, Piráti, STAN či KDU-ČSL jsou v opozici vůči vládě Andreje Babiše. Bojují tak mnohdy o stejného voliče, který Babiše nemá rád a hledá stranu, která ho dokáže odstavit. Která z dotyčných partají si v tomto směru letos polepšila? Proč právě ona by měla Babiše porazit?

No vidíte, těch jmenovaných pět stran má celkem zhruba stejně mandátů, jako má ANO 2011. Myslím, že v blízké budoucnosti na to nemá žádná z těchto stran, když budou používat metody, které doposud v politickém boji používají. Mám na mysli to objednané šmírování, bonzování a udávání do Bruselu. To fakt se mi obrací žaludek. Budoucnost tyto dnes běžné praktiky pánů Pospíšilů, Bartošů, Michálků, Bělobrádků, Farských a spol. odsoudí. Myslím, že do budoucna bude velký soupeř ODS, a to mi vůbec nevadí.

Obrovské množství exekucí dle sociologů ničí českou společnost. A spolu s nízkými platy nízkopříjmových vrstev způsobuje, že statisíce lidí žijí v neštěstí a bídě. Je v našem vymáhacím systému, i s jeho horentními úroky, něco shnilého? Či je to v pořádku a lidé mají být odstrašeni od zadlužení se?

Tady je zásadní otázka. Na jakém základě se tito lidé dostanou k půjčkám? Úvěrové společnosti, které tyto prostředky bez prověření půjčí, by neměly mít nárok vyžadovat jejich vrácení formou exekucí. Prohnilý je celý exekutorský systém, nastavení vysokých úroků a odměn z toho činí výnosný kšeft. Finanční gramotnost není dobrá, tak bych odpovědnost přenesl na firmy, co půjčují peníze. Exekutory bych zrušil jako povolání hned zítra.

Jak se tento rok změnila situace českých důchodců? Nebyli na vrcholu mediálního zájmu, nicméně žije se jim lépe? Stejně tak naše zdravotnictví, mají dle vás občané pocit, že je dostupnější či kvalitnější?

To neumím posoudit, ale mediální zájem je v pořádku. Ať si každý vyzkouší ne měsíc, ale alespoň půl roku být „průměrným“ českým důchodcem... vyžít za průměrný důchod, a pak mohou  říkat, jak se žije českým důchodcům. Ještě si umím představit, když do rodiny přijdou dva  důchody, ale vyžít z jednoho průměrného důchodu si představit neumím.

Na zdravotnictví mám asi tento názor – ještě jsem nevstřebal jeho privatizaci. Hnusí se mi kšeft se zdravím. Otevírá se mi kudla v kapse, když někde čtu, že v jedné nemocnici je operace slepého střeva proplácena za 10 tisíc, a ve druhé za 15 tisíc. To je přece hnus nejvyššího kalibru. Můžu vyskočit z kůže, když se lidi musí skládat na operaci druhých, kterou pojišťovny neplatí.

Zdravotnictví, energetika a alespoň jedna banka měly podle mne  zůstat státní.

Zahraniční pracovníci z Ukrajiny i z jiných zemí dále zaplňují pracovní místa, která Češi nechtějí. Na Plzeňsku i jinde je to doprovázeno kriminálními excesy. Je dobře, že na manuální pracovní místa do ČR přicházejí dělníci z Východu? Filozoficky řečeno, byli jsme my za chudé v roce 1990, a teď jsme za „pány“ nad Ukrajinci či Rumuny, kteří k nám jezdí pracovat? A jaké je naše soužití s nimi?

Tady se v minulé době zapomnělo podívat na demografickou křivku a začali se sem  pod různými pobídkami lákat investoři na výrobu. A tak se z nás stalo území pro nízko kvalifikovanou práci, kterou teď nedělají Češi, ale zahraniční dělníci, a s tím ruku v ruce jde i zvýšená kriminalita. Ale to museli všichni vědět, že to tak bude. Problém není asi ani tak s Ukrajinci, to jsou Slované jako my. Problém je s jižními národy, to je naprosto jiná kultura, i když jsou z Evropy. Nemám žádné informace,  jak je agentury platí nebo neplatí, jenom vím, že tu je například mnoho komunálního odpadu, za který nikdo neplatí a jde to z obecních rozpočtů, a tedy jsme nuceni obírat vlastní občany.

Andrej Babiš se chlubí, že s Viktorem Orbánem mluvil o politice navýšení porodnosti. Prozatím jsou z toho ty zamýšlené obědy pro děti zdarma. Co nám v ČR reálně chybí k tomu, aby náš populační růst nemuseli dorovnávat migranti? Proč je tak málo českých dětí? Motivuje stát málo k plození nové generace?

Jistoty pro mladé rodiny... obědy zdarma to nevyřeší. Co nám chybí? Bezúročné půjčky na bydlení a hypotéky. úrok ať hradí státní pokladna, když není schopná uhlídat úrok a máme nejdražší peníze v okolí. Mateřskou alespoň 15 tisíc korun čistého měsíčně do tří let dítěte. Jinak to jsou jenom kecy. Kde na to vzít? Nevím, kolik je to v reálu peněz, ale při případné redukci zdravotních pojišťoven na dvě by možná ještě peníze přebývaly. 

Donald Trump byl letos několikrát nařčen z toho, že je hloupý a neschopný prezident. V čem uspěl a v čem selhal, v politice vůči NATO, Rusku, Číně, KLDR či jiným entitám?

Americkou politiku nesleduji. Hloupý a neschopný určitě není, když je prezident. Je ale rázný a má svá řešení.

V posledních měsících roku 2018 čelil premiér Babiš reportáži stran svého syna a Čapího hnízda. Projevil se premiér jako chlap, který byl obětí médií, nebo se vymlouval a zahrál věci do autu? To byly v době průběhu kauzy dvě její dominující interpretace. Jak to tedy dle vás dopadlo?

Myslím, že soudci a státní zástupci jsou slušně honorováni ze státního, tedy z našich daní, tak ať podle toho makají. Už je to vše skoro trapné. Kdyby makali, tak už nám všem řekli, jestli byla pravidla čerpání porušena, nebo ne. Jestli byla splněna podmínka malé farmy očima roku 2007, jestli si legálně od pana Kalouska koupil dluhopisy.

A k reportáži. To byl hnus od první do poslední vteřiny, to si postupem krátkého času uvědomila  zaplať pánbůh většina lidí i všichni opoziční politici a „ubrali plyn“. Když hned po reportáži to byl z jejich strany osobní útok na Babiše a druhý den to už byl jen útok na funkci premiéra. Ať novináři dělají svou práci, ale ať při prokázání jejich nepravdy dostanou stejný trest, jak chtěli pro své oběti reportáží.

Žijí si Češi nad poměry? Doporučujete jim v nadcházejícím roce spíše šetřit, nebo odpovědně investovat? Třeba do vlastního bytu, nebo si raději hledat lepší práci? Jaký rok 2019 nás podle vás čeká?

To bych neřekl. Šetřit by se mělo stále a rozumně investovat také. Bydlení vlastní nebo za rozumný nájem je s jistotou práce základ, proto bych spíše upevňoval pozici ve stávajícím zaměstnání, pokud možno v českých firmách. Ty zahraniční k nám totiž nic necítí a až přijde problém, tak to zabalí a zmizí.

A jaký bude rok 2019? Bude takový, jaký si za 30 let nicnedělání zasloužíme. Neopravujeme mosty, takže občas některý zavřeme nebo nějaký spadne. Nečistíme potoky a vodní nádrže a rybníky, nebudeme mít vodu, nebo naopak se potoky vylejou ze svých mělkých koryt. Lesy nám sežere kůrovec, protože brouci, obojživelníci, plazi a ptáci jsou pro nás důležitější než člověk. Do kostela nechodíme, skoro všechno už jsme rozprodali, jeden druhému závidíme, žalujeme až do Bruselu, tak co bychom chtěli jiného...


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…