Zkušený pozorovatel Ukrajiny prozradil, co se v zemi děje, proč o tom média příliš neinformují i co provádí ukrajinská armáda na východu

10.08.2016 21:00

ROZHOVOR Za Janukoviče bylo zlatě, říká se prý dnes na Ukrajině. Hloupost, fašismus, mafiánské metody řízení státu. Taková je podle bývalého pozorovatele na východě země Romana Blaška dnešní Ukrajina. Ukázkou je podle něj populista a kašpar, bývalý gruzínský prezident, nyní první muž Oděsy, Michail Saakašvili, který řídí oblast hlavně pro zájmy Spojených států. Blaško v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dále popisuje tragikomickou situaci Savčenkové a hodnotí mírové pochody do Kyjeva, které organizovala pravoslavná promoskevská církev, které naše média neuznala za zmínku. Dostává se i k zaměstnávání Ukrajinců u nás, což je podle něj pro nadnárodní kapitál velmi efektivní, ale naopak pro naše občany danajský dar.

Zkušený pozorovatel Ukrajiny prozradil, co se v zemi děje, proč o tom média příliš neinformují i co provádí ukrajinská armáda na východu
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

V médiích se o Ukrajině přestává hovořit. Přesto se na východě stále bojuje a ekonomická situace země je tristní...

Otázkou je, proč tomu asi tak je? Proč média o konfliktu a situaci informují sporadicky. Domnívám se, že jednak ti, co řídí přímo či nepřímo, včetně veřejnoprávních medií, a ovládají mediální prostor nejen u nás, ale zejména v Evropě, včetně Ukrajiny, k tomu mají nějaký důvod. Kdo by informoval a upozorňoval na katastrofickou a vleklou politicko- ekonomickou krizi a také na to, že na Donbasu ukrajinská armáda proti všem slibům, ke kterým se zavázala, porušila Minské dohody a snaží se tyto dohody, naopak jako nefunkční, shodit ze stolu tím, že rozhodla ostřelovat těžkými zbraněmi území Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky.

Přesto, že média tvrdí, že Minské dohody jsou porušovány ze stran povstalců, nebo to alespoň relativizují prohlášeními, že je porušují obě strany. Nicméně OSN upozorňuje na zostřené boje „trošku“ se zpožděním, ale hlavně v souvislosti s posledními civilními oběťmi, ty jsou však téměř výhradně na straně povstalců, což jen potvrzuje to, co jsem již uvedl. Ostatně atentát na Plotnického také potvrzuje, že ukrajinská armáda zahájila celkově útok proti povstalcům. OSN však neuvádí výši materiálních škod na Donbasu, kterou způsobila ukrajinská armáda cíleným ostřelováním za celou dobu občanské války na průmyslu, infrastruktuře, ostřelovaných nemocnic a škol. Řízení státu je zatím pořád v rukou prozápadních oligarchů, a ti skáčou, jak Západ píská, především politici z USA. Ve Vrchovné radě, když mluví opozice, tak je při nejlepším vyhrožováno ukrajinskými „demokraty“ fyzickou likvidací a vznikají přímo tam i rvačky, které jsou velkou ostudou Ukrajiny.

Ukrajinské prozápadní oligarchy řídí politici USA a podle toho to tak vypadá. Proč tedy ekonomika jede pod čarou nouzového režimu a proč USA má zájem nenastolit mír na Ukrajině? Tuto úroveň a další represe aplikují na celé území Ukrajiny, zejména však tam, kde jsou proruské oblasti, jako je Charkov, Dněpropetrovská oblast, Záporožská oblast, Oděsská a další. Tajně služby vyvíjejí tlak na ukrajinskou jurisdikci třeba tím, aby porušovala mezinárodní právo, odsuzováním opozice, proruských občanů s jiným názorem a rovněž komunistickou stranu se snaží zakázat. Soudní spor se vede od roku 2014 a ukrajinské soudy si s tím nevědí rady. Jurisdikce nemůže vynést rozhodnutí, kterým by porušila základní listinu lidských práv a svobod.

Jak vypadá dnes "obilnice" Evropy? Mají pro samotné válečné hašteření obyvatelé čas na sklizeň?

Toto úplně nevím, ale předpokládám, že stav bude odpovídat stavu ekonomiky a zájmům oligarchů. Na této obilnici se pěstuje nejvíce slunečnice, kukuřice, řepka a až potom obilí, a to technologiemi 30 let nazpátek. Ukrajinské zemědělství je od rozpadu SSSR záměrně tlumeno a podfinancováno. Jinak kdo zasel, musí sklidit, aby měl co prodat, tedy pokud má prostředky na pohonné hmoty.

Angažuje se v poslední době Německo nebo Francie na Ukrajině, nebo to ponechávají na USA a Izraeli?

Ukrajina je pořád pod kuratelou USA, pod vedením Nulandové. Tato žena zrovna neoplývá schopnostmi, vlastním uvažováním a ani velkým rozumovým potenciálem, dokonce ani diplomatickým chováním, i když je ve funkci diplomata. No a představme si, jaký je stav v mysli Nulandové a sečtěme to s jejím dalším zadáním, vyjde nám, jaký je stav společnosti na Ukrajině, jen musíme přičíst strach, beznaděj a veliké množství mrtvých ponejvíc z občanské války. Jen si určitá část Ukrajinců není schopna tyto souvislosti uvědomit a pokud ano, stejně neví, co s tím. Myslím, že teď je úkolem USA latentně udržovat status quo, protože Evropa má svých problémů dost a tak nemůže převzít do své režie plné řízení Ukrajiny. Zato Izrael má zájem spíše obchodní, především ochránit své velké investice a obchodní teritorium, třeba také obchod se zbraněmi. A to za každou cenu.

Je rozumné podle vás nabízet stovky a tisíce míst pro Ukrajince u nás, když máme ještě ne úplně zanedbatelnou nezaměstnanost?

Pro nadnárodní kapitál je to velice rozumné a hlavně ziskově efektivní. Navíc to má spoustu dalších výhod. Když vyhodíte z práce Ukrajince, hledá jinou práci a nebojuje přes odbory za změnu těchto systémových antisociálních podmínek. Prostě současné vykořisťování pracovní síly v přímém přenosu. Pro růst reálné mzdy u nás je to špatně, neboť pracovník z Ukrajiny, kde bydlení je na úrovni jedné osminy, či šestiny toho co u nás, tak tento pracovník bude ochoten pracovat za méně než náš občan. Životní náklady Čechů jsou podstatně vyšší. A co se týká Čechů, kteří nemají zájem o určitou práci, jež je nabízena právě těmto Ukrajincům, kteří musí pracovat daleko od domova a od svých blízkých... Není pravda, že by ji nechtěli, ale ti lidé prostě nejsou, jelikož byla zrušena celá řada středních učňovských učilišť a hlavně odborných oborů, ve kterých jsme kralovali a teď se ukazuje, že likvidace těchto učilišť, byl záměr vyplývající z vlivu nadnárodního kapitálu. No a pokud skutečně nechtějí tuto práci, tak je hluboce reálně podhodnocena. Pro zajímavost, značná řada obyčejných lidí na Ukrajině dnes prohlašuje, že za Janukoviče bylo zlatě. Všichni jsou unavení a chtějí konflikt na východě Ukrajiny co nejdříve ukončit, pokud nejsou do něho přímo zainteresováni a nebo zfanatizováni.

To jste mi nahrál na další otázku. Ze Savčenkové se stává mírotvůrce. Je to její pravá tvář? Co se to s ní vlastně děje, že nyní vyzývá ke vzájemnému smíření?

Nadja Savčenko je tragická osoba v ještě více tragické situaci. Je to odsouzený vrah, který usiluje o uplatnění bodu č. 5 Minských dohod ve znění: „Zajistit milost a amnestii přijetím zákona, který zakazuje stíhání a trestání osob v souvislosti s událostmi, k nimž došlo v některých Doněckých a Luhanských oblastech Ukrajiny.“ To se nelíbí jednoduchým fanatickým nacionalistům a ani většině příbuzných obětí na obou stranách. Takže ve výsledku hájí více či méně pouze své vlastní zájmy, jako všichni současní ukrajinští politici, co jsou u moci a „lizu“. Tragická nebo hloupá je i forma hladovky. Svědčí to o tom, že nemá žádný vliv, moc a navíc není ničeho jiného schopna, krom prázdných nacionálně šovinistických slov a hladovky. Jen se prokazuje, že pro Ukrajinu je ve všech směrech už de facto nezajímavá a posloužila jako propagandistický nástroj pro dosažení vstupu do Vrcholné rady Julie Tymošenkové a její strany Vlast, a také jako šovinistický a propagandistický prvek proti Rusům, Ruské federaci a nakonec i proti prezidentu Putinovi.

Do Kyjeva dorazily mírové pochody, protestuje tam však stále Pravý sektor. Je zdejší establishment tak odtržitý od reality a dění ve své zemi?

Tady je kulturně politická ofenzíva neustále pokořované Pravoslavné církve promoskevské, která uspořádala pochod věřících křesťanů s hlavním poselstvím docílit míru na Ukrajině. Tyto myšlenky začíná podporovat valná většina ukrajinské společnosti. Pravý sektor dorážel a napadal průvod, jak jen mohl, ale nedokázal zastavit ani jeden. Všechny došly do Kyjeva. Z toho také plyne, že situace je v rukou samotných Ukrajinců a ti si musí najít cestu, jak vyhnat parazity ze západu i z Ukrajiny. A vynutit si normální legitimní vládu, která bude schopna vyvést Ukrajinu z krize.

Mám za to, jak jsem poznal stranu Opoziční blok, že v této chvíli jsou jediným racionálně uvažujícím a uvědomělým subjektem, který je schopen za pomoci EU a Ruska vyvést Ukrajinu z krize politickou, mírovou cestou. Současná vládnoucí garnitura je zoufalství samo o sobě. Hloupost, fašismus, mafiánské formy řízení státu. K tomu můžu říct, pokud tohle chtějí i nadále evropští politici a EU podporovat, smete je to dřív nebo později. To si ukrajinská vláda uvědomuje a tak si chce prodloužit život válkou, obviňovat nadále Ruskou federaci z agrese a jak jsem už řekl, shodit Minské dohody ze stolu. Bohudík masky jsou strženy a Ukrajinci jim to už nebaští. No a evropští politici také vědí, že tuto vládu nemohou už dále podporovat, jak to dělali do teď. A jsme u toho, proč se média o Ukrajině málo zmiňují.

Polsko v nedávné době označilo přes hrubou nespokojenost Ukrajiny události v období před a po druhé světové válce za genocidu v souvislosti s Volyní, kde rukou Ukrajinců zahynuly tisíce Poláků. Co byste nám k tomu řekl?

To jsou zcela významné a zásadní výroky a jevy, které naznačují, že Porošenko se svým hrdinou Banderou a současnou mafiánskou vládou půjdou od válu. Nic víc, nic míň.

Bývalý gruzínský prezident Saakašvili, dnešní gubernátor, primátor Oděsy se kasal, že zatočí s kriminalitou. Zatím se však nic moc - kromě hádání - neděje. Jak to vidíte vy?

Gubernátor ukrajinské oblasti, který není Ukrajinec, i když přijal od Petra Porošenka ukrajinské občanství, byl podle mne účelově dosazen především jako rusofob. Smutné je, že je obviněn ze sexuálního vydírání politiků, defraudace a zneužívání pravomocí svého úřadu. No a podle toho jeho působení vypadá. Myslím, že Ukrajinci jím pohrdají a stydí se za něj, zároveň nechápou, proč ho prezident Porošenko jmenoval. To ostatně nechápe ani on, jelikož to dostal za domácí úkol a hádejme od koho.

Prostě gruzínsko - ukrajinská nadnárodní ostuda, zoufalec, egocentrik, defraudant, vyděrač, těžký populista, nebo spíš kašpar a pojídač kravat, který není schopen ani plnit to nejzákladnější zadání od USA. Miško zastává významný post a řídí Oděskou oblast a pro zájmy USA. Opravdu smutná postava neschopna cokoli řídit. Možná pašovaná kola, která rozdává, aby si koupil občany Oděsy. Směšné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…