Zle pro ČT. To není zpravodajství, jen propaganda. Poplatky? Zrušit! Bývalý člen RRTV udeřil

31.03.2022 16:25 | Rozhovor

„Povinné televizní poplatky je třeba zrušit úplně. Není to nic jiného než další daň. Navíc daň neefektivní, iracionální a asociální,“ je přesvědčený první místopředseda Trikolory Petr Štěpánek, který mluví o tom, že veřejnoprávní média namísto skutečného zpravodajství servírují jednostranné aktivistické emocionální a melodramatické válečné leporelo. „Hnisavým vředem je především takzvaná „ótéenka“, Objekt Televizních Novin, tedy ona menší budova, kde sídlí zpravodajství a publicistika. Namísto objektivních zpráv se tu už léta vyrábí jednostranná propaganda,“ netají se svojí kritikou České televize Štěpánek, který byl dlouholetým členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Zle pro ČT. To není zpravodajství, jen propaganda. Poplatky? Zrušit! Bývalý člen RRTV udeřil
Foto: Archiv P. Štěpánka
Popisek: První místopředseda Trikolory Petr Štěpánek

V souvislosti s válkou na Ukrajině se často mluví o tom, jak svou roli zvládají česká veřejnoprávní média. Jak byste jejich práci zhodnotil vy? Poskytují občanům ČR vyvážené a objektivní zpravodajství? 
 
Ne, nezvládají. Ne, neposkytují. Namísto skutečného zpravodajství jsme čtyřiadvacet hodin denně a sedm dní v týdnu bombardováni jednostranným aktivistickým emocionálním melodramatickým válečným leporelem. A netýká se to pouze veřejnoprávních médií. Čest ojedinělým výjimkám. Snad nejlépe to ilustruje reportáž, kterou jsem na vlastní oči viděl v jedněch hlavních večerních zprávách. Informace, že nějaká holčička napsala Putinovi dopis, aby toho nechal, má informační hodnotu nula, míří pouze na emoce.
 
 
Vy se dlouhodobě netajíte velmi kritickým postojem k veřejnoprávním médiím, a to i přesto, že jste byl v minulosti místopředsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Čím si u vás veřejnoprávní média tuto kritiky vysloužila? 
 
Byl jsem nejenom 9 let de facto a 12 let de iure členem a místopředsedou Rady pro vysílání, ale v devadesátých letech také přímo redaktorem České televize. Úplně všechno na Kavčích horách špatně není. Mezi těmi budovami musíme diferencovat. Hnisavým vředem je především takzvaná „ótéenka“, Objekt Televizních Novin, tedy ona menší budova, kde sídlí zpravodajství a publicistika. Namísto objektivních zpráv se tu už léta vyrábí jednostranná propaganda.
 
Jak máme rozumět tomu vašemu de facto a de iure?
 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
To souvisí s odvoláním Rady pro vysílání v roce 2003, které soudy pro jeho nezákonnost posléze zrušily, takže naše mandáty neskočily odvoláním, nýbrž až uběhnutím celého funkčního období. Soudy v téhle věci běží už devatenáct let. Všechno už jsme vyhráli, ale pořád ještě není konec.
 
Kde se podle vás stala chyba, že jsme dospěli až do fáze, kterou popisujete? 
 
Už v 90. letech jsem říkal, že Česká televize není nakloněná ani doprava, ani doleva, ale nahoru. Na Hrad. Na Havlův Hrad. Tenhle její příklon k jisté zájmové a politické skupině se nikdy nezměnil, naopak po spacákové krizi ze začátku tisíciletí to jen a jen akcelerovalo. Tihle lidé veřejnoprávní televizi dlouhodobě ovládají a považují ji za svoje vlastnictví. Jakmile se vyskytne tendence, že by jim na ni kdokoli sahal, a je jedno, zda se aktuálně jmenuje Dědečková, Lipovská či jakkoli jinak, nastane poplach a dotyčný musí být zničen.
 
Velké politické třenice jsou vždy spojené s volbou členů Rady České televize a Českého rozhlasu. Proč podle vás zrovna tato zdánlivá formalita budí tolik politických vášní? 
 
Význam Rady ČT politici přeceňují. Vše důležité se odehrává úplně jinde a českotelevizní radní na to nemají téměř žádný vliv. Ale je to taková pojistka, aby penězovody a informační toky nadále fungovaly tak, jak už byly dávno před lety nastaveny. To znamená tak, aby to vyhovovalo pravdoláskovním hochům a děvčatům, co spolu mluví, kteří si veřejnoprávní televizi již dávno zprivatizovali pro svoji potřebu a pro svůj prospěch. Politický i finanční.
 
 
Stejné emoce otřásají Poslaneckou sněmovnou také ve chvíli schvalování výroční zprávy České televize. Co je právě na tomto dokumentu tak třaskavé? 
 
Nic. Ale dvojí neschválení výroční zprávy znamená odvolání rady. Pak si vládní koalice může novou radu navolit přesně k obrazu svému. Stejným směrem míří také chystaná novela zákona o České televizi, jež mění způsob volby Rady ČT.
 
Diskuse se vede také o koncesionářských poplatcích, na kterých je závislý rozpočet České televize. Proč navrhujete to, aby Česká republika přešla z povinných na dobrovolné poplatky? 
 

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34541 lidí
Povinné televizní poplatky je třeba zrušit úplně. Není to nic jiného než další daň. Navíc daň neefektivní, iracionální a asociální. Neefektivní proto, že část poplatků do televize vůbec nedoputuje. Iracionální proto, že ve zcela změněném společenském, podnikatelském a technologickém prostředí používáme nástroj z první poloviny 20. století. A asociální proto, že v poměru ke svému platu nejvíce platí ti nejchudší. 
 
Snížení příjmů z koncesionářských poplatků by přeci znamenalo, že by na činnost České televize musel doplácet stát. S tím byste souhlasil? Neznamenalo by to pak pokles kvality služeb poskytovaných ČT? 
 
Kvalita zpravodajských služeb České televize už snad ani víc poklesnout nemůže. To není zpravodajství, to už je jen a jen čistá propaganda. Pokud stát chce, aby tu něco takového fungovalo, nechť si to platí sám. Nevidím žádný důvod, proč bychom se my občané měli podílet na financování něčeho, co nám ve skutečnosti škodí. Ale ani to není řešení, protože státní rozpočet jsou také naše peníze. Chce to opravdovou změnu. Ale v režii někoho úplně jiného, než je Fialova eurobolševická partička. 
 
Bývalý premiér Andrej Babiš mluvil v rozhovor pro ParlamentníListy.cz o tom, že dnešní vládě většina českých médií fandí, proto se vyhnula komentování např. 100 dnů vlády Petra Fialy. Máte také stejný pocit? 
 

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26654 lidí
Babiš má v zásadě pravdu, zcela určitě pak, pokud jde o veřejnoprávní televizi. Na druhou stranu je ovšem Babiš sám vlastníkem vlivných médií, což také není úplně košer. Protože z koncentrace politické, ekonomické a mediální moci v jedněch rukou také nikdy nic dobrého nevzešlo.
 
Co by se podle vás mělo stát, aby došlo k narovnání českého mediálního prostředí? 
 
Problém je v tom, že ta naše opěvovaná a vzývaná liberální demokracie už dávno není ani liberální, ani demokracie. A podle toho také vypadají její média, což se zdaleka netýká pouze naší země. Co s tím? Hnát svinským krokem z vlivných postů všechny ty zpovykané pokrokáře všech možných barev a odstínů ještě dřív, než stačí svými imbecilními nápady naši západní civilizaci zničit úplně. A jako první krok odstřihnout jejich politické neziskovky od veřejných peněz. Co se týče České televize, je to v celé té složitosti ve skutečnosti docela jednoduché. Stačilo by, kdyby televize veřejné služby fungovala tak, jak jí předepisuje zákon. Tedy aby byla skutečně pluralitní, vyvážená, objektivní a všestranná.
 
Jak hodnotíte zřízení nové funkce vládního zmocněnce pro média a dezinformace? Potřebuje vláda tuto instituci? 
 
Je to naprosto hanebný počin, který naši zemi obrací zpátky do totality. Celý ten slavný boj proti dezinformacím není nic jiného než snaha umlčet názorové oponenty. Nalejme si čistého vína. Tady už nejde jen o nějakou vládní vlnku. Smyslem zřízení této Pomocné stráže orwellovského Ministerstva Pravdy je systematická podpora propagandistických médií, která půjdou vládě na ruku, a naopak ostrakizace či přímo likvidace médií alternativních, respektive opozičních. Jinými slovy: Jde o konec svobodné žurnalistiky. Přesně takhle to dělají totalitní režimy. Cenzurou se nikdy nehájí pravda proti lži, nýbrž vždy lež proti pravdě!
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…