Zle pro ČT. To není zpravodajství, jen propaganda. Poplatky? Zrušit! Bývalý člen RRTV udeřil

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
31.03.2022 16:25 | Rozhovor

„Povinné televizní poplatky je třeba zrušit úplně. Není to nic jiného než další daň. Navíc daň neefektivní, iracionální a asociální,“ je přesvědčený první místopředseda Trikolory Petr Štěpánek, který mluví o tom, že veřejnoprávní média namísto skutečného zpravodajství servírují jednostranné aktivistické emocionální a melodramatické válečné leporelo. „Hnisavým vředem je především takzvaná „ótéenka“, Objekt Televizních Novin, tedy ona menší budova, kde sídlí zpravodajství a publicistika. Namísto objektivních zpráv se tu už léta vyrábí jednostranná propaganda,“ netají se svojí kritikou České televize Štěpánek, který byl dlouholetým členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Zle pro ČT. To není zpravodajství, jen propaganda. Poplatky? Zrušit! Bývalý člen RRTV udeřil
Foto: Archiv P. Štěpánka
Popisek: První místopředseda Trikolory Petr Štěpánek

V souvislosti s válkou na Ukrajině se často mluví o tom, jak svou roli zvládají česká veřejnoprávní média. Jak byste jejich práci zhodnotil vy? Poskytují občanům ČR vyvážené a objektivní zpravodajství? 
 
Ne, nezvládají. Ne, neposkytují. Namísto skutečného zpravodajství jsme čtyřiadvacet hodin denně a sedm dní v týdnu bombardováni jednostranným aktivistickým emocionálním melodramatickým válečným leporelem. A netýká se to pouze veřejnoprávních médií. Čest ojedinělým výjimkám. Snad nejlépe to ilustruje reportáž, kterou jsem na vlastní oči viděl v jedněch hlavních večerních zprávách. Informace, že nějaká holčička napsala Putinovi dopis, aby toho nechal, má informační hodnotu nula, míří pouze na emoce.
 
 
Vy se dlouhodobě netajíte velmi kritickým postojem k veřejnoprávním médiím, a to i přesto, že jste byl v minulosti místopředsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Čím si u vás veřejnoprávní média tuto kritiky vysloužila? 
 
Byl jsem nejenom 9 let de facto a 12 let de iure členem a místopředsedou Rady pro vysílání, ale v devadesátých letech také přímo redaktorem České televize. Úplně všechno na Kavčích horách špatně není. Mezi těmi budovami musíme diferencovat. Hnisavým vředem je především takzvaná „ótéenka“, Objekt Televizních Novin, tedy ona menší budova, kde sídlí zpravodajství a publicistika. Namísto objektivních zpráv se tu už léta vyrábí jednostranná propaganda.
 
Jak máme rozumět tomu vašemu de facto a de iure?
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…