Zle ve vládě, už se to ví. Scéna s Fialou. Už i vlastní se ozvali

03.05.2022 4:46 | Rozhovor

KONTEXT PETRA HOLCE Ivan Bartoš je jediný, kdo ve vedení Pirátů ještě hájí účast ve vládě, a jeho kolegové už mluví jako hnutí ANO, sdělil ParlamentnímListům.cz komentátor Petr Holec. Na podzim čeká překvapení. Věnuje se i scéně s 5000 Kč rodinám s milionem čistého, následně hrubého ročně. To prý naštvalo i vládního rádce. Přirovnání má Holec pro šéfku Sněmovny Pekarovou Adamovou.

Zle ve vládě, už se to ví. Scéna s Fialou. Už i vlastní se ozvali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala s místopředsedou vlády, ministrem práce a sociálních věcí a ministrem zemědělství Marianem Jurečkou

Vláda nejdřív slíbila 5000 korun na děti každé rodině s čistým příjmem do milionu korun ročně, pak ale řekla, že se spletla. Příspěvek nakonec dostanou jen rodiny s příjmem milion korun hrubého. Jak si to vysvětlit?

Může to mít víc vysvětlení a pravda, jedno je horší než druhé. Možná ve vládě opravdu neznají rozdíl mezi hrubým a čistým příjmem, podobně jako neznají rozdíl mezi marží a ziskem. Nejvíc to ale působí tak, že si vláda nejdřív prostě cynicky řekla, že přece nepomůže jen svým chudším nevoličům a něco musí dát i svým v průměru bohatším voličům, když už jí dali hlas. A to přesto, že až doteď opakovala, že ti si mají utáhnout opasky a přežít z úspor, protože prioritou vlády premiéra Petra Fialy je šetřit za každou cenu. Že si na peníze sáhnou všechny rodiny s dětmi s příjmem do milionu čistého ročně, tedy téměř všechny děti, tak to totiž oznámil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. A kdo jiný by to měl správně vědět než právě on?

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí

Jenže poté premiér a lídr koalice SPOLU Fiala oznámil, že se Jurečka spletl a jde o příjem do milionu hrubého. Pak se ale musíme ptát, proč Fiala Jurečku neopravil hned, když to vláda oznamovala společně? Nebo aspoň krátce poté. Podle mě se spíš vláda lekla negativní reakce vlastních poradců, voličů, a dokonce i spřízněných novinářů, a zkusila proto politickou škodu hasit změnou z čistého na hrubý příjem. Fialově vládě se totiž už podruhé krátce za sebou podařilo svou „pomocí“ naštvat úplně všechny. Od svých voličů to okamžitě schytala na Twitteru a ze „své“ vlády si utahovali i spříznění novináři jako třeba komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk, i na něj to bylo moc.

Více z analytické rubriky Kontext Petra Holce ZDE

A nejen to. Fialova vláda dokázala i to, že se od jejího nápadu veřejně radši distancoval i ekonom a Jurečkův poradce Filip Pertold, což mimochodem není poprvé. Předchozí vládní nápad kontroly marží u jídla pro změnu veřejně zesměšnil Tomáš Prouza, poradce ministra průmyslu a obchodu za STAN Jozefa Síkely. I v tom je Fialova vláda výjimečná, pár měsíců od nástupu ji kritizují i vlastní poradci. Vždycky když se totiž rozhodne nějak pomoci, tak buď nepomůže nikomu, anebo popře sama sebe. Anebo jako se snížením spotřební daně na naftu a benzín o pouhou korunu padesát dokonce dokáže obojí! Možná bychom teď měli zavést nějaké časové moratorium, které bude platit vždycky poté, co vláda něco oznámí. Tři dny třeba budeme čekat, jestli se ve Strakovce náhodou zase nespletli a nemysleli to vlastně jinak.

Prezident Miloš Zeman se v Partii na CNN Prima NEWS pustil do šéfky TOP 09 a Sněmovny Markéty Pekarové Adamové. „Paní Pekarová je podle mého názoru prokletí české politiky, ale každá politika si čas od času zaslouží nějaké prokletí, abychom se potom radovali, že toto prokletí zmizelo,“ řekl doslova Zeman. Jak to hodnotíte?

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí

Že to trefil naprosto přesně, ona skutečně je prokletím české politiky. Myšlenkovou prázdnotu maskuje jen zapáleným odhodláním, které připomíná horlivé svazačky, co ve školách dělaly nástěnky a bděly na ideologickou čistotu. Do politiky vnesla jen fanatickou nenávist a nesnášenlivost k odlišnému názoru. TOP 09 pod jejím vedením svou rétorikou připomíná KSČ ze šibeničních a budovatelských 50. let, kdy se za každým jiným názorem hledal třídní nepřítel. Ostatně Zeman není první prezident, který si téhle její výjimečné kvality všiml, podobně už ji před časem popsal i jeho předchůdce ve funkci Václav Klaus.


Zeman připoměl původní myšlenku Pekarové Adamové, že opozice má sedět v koutě, šoupat nohama a mlčet, to ale není její jediná představa o demokracii. Je to ona, kdo do vedení Sněmovny poté, co se stala její předsedkyní, nepustil SPD, protože je prý extremistická. To sice v demokraciích naštěstí nerozhodují šéfové konkurenčních stran, Pekarová Adamová ale SPD přesto do vedení Sněmovny nepustila. A Maďarům zase poradila, ať vyženou Viktora Orbána, a on teď vyhrál volby ještě výrazněji než předtím. Šéfka TOP 09 nejradši mluví o demokracii, nejvíc ze všeho ale svou rétorikou připomíná známé soudružky z KSČ. Politika odjakživa miluje ironii.

Ve vládě vůbec nejsou vidět Piráti. A když už se o nich náhodou mluví, pak v souvislosti s tím, když vláda zamítne nějaký jejich návrh. Je to udržitelná situace?

Je, tedy pokud si Piráti prostě řekli, že kašlou na politiku a jde jim jen o velkoryse placené funkce, které získali jen díky vládnímu angažmá. A nemyslím jen ministry, ale i všechny ty náměstky a poradce. Protože pravda je, že zbylé čtyři strany vládní pětikoalice Piráty po jejich volebním debaklu v podstatě uplatily, aby proti sobě neměly další opoziční sílu. Politicky je ale pirátské vládní angažmá ponižující. Nejdřív je hodil přes palubu STAN, což už patří k jeho tradici, načež je ve vládě začala válcovat hlavně trojkoalice SPOLU.

Ironie je, že Piráti dnes vlastně mluví jako ANO. I oni už uznali, že tzv. adresná vládní pomoc zatím vůbec nefunguje, a proto žádají plošná opatření. A dokonce je stejně jako ANO chtějí i platit z vyšších inflačních příjmů státního rozpočtu nebo polostátní firmy ČEZ. Jenže ve vládě je vůbec nikdo neposlouchá.

Z informací zevnitř strany se ale zdá, že si to dobře uvědomují i Piráti a že jejich šéf a vicepremiér Ivan Bartoš je téměř poslední z vedení, kdo pořád obhajuje pirátské vládní angažmá. Důležité proto bude, jak Piráti dopadnou v podzimních komunálních volbách. A hlavně v hojně sledované Praze, kde proti nim nejvíc jde koaliční parťák z vlády, trojkoalice SPOLU. Ta je viní ze všech pražských průšvihů, což je mimochodem hezká ironie, protože s nimi Prahu vede, a nejen za dopravní masakr je proto úplně stejně zodpovědná. Jestli ale Piráti na podzim schytají další volební debakl a SPOLU je v Praze připraví o primátora, můžou záhy posílit opozici.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…