Známá ekonomka sráží Putina a jeho odvetný plán: Gesto obnovení studené války

27.07.2014 7:17

ROZHOVOR Symbolický akt, politické gesto pro nadšené obdivovatele Vladimira Putina a obtěžování Evropy a Spojených států. Plán, že bude Rusko vyžadovat platby za ropu a plyn ve zlatě, ani to, že nechává razit měnu jištěnou zlatem, nezaskočil ekonomku Markétu Šichtařovou. Tvrdí, že tento protiútok dvouhlavého orla nebude mít reálný ekonomický význam. Jak uvedla Šichtařová v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, Rusko je prý jen ochotno částečně rezignovat na obchod s Evropou.

Známá ekonomka sráží Putina a jeho odvetný plán: Gesto obnovení studené války
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Začíná se mluvit o tom, že Rusko připravuje odvetu za sankce Západu. Nově totiž bude vyžadovat platby za ropu a plyn ve zlatě. I proto prý Rusko už začalo s ražbou zlaté pětirublové mince, která by měla být v oběhu ještě letos. Co to přinese?

Sice je to kuriozita, ale technicky vzato tohle opatření nebude mít nějaký velký dopad na země, které ropu odebírají. Pokud by k této situaci došlo, nebude to nic příjemného a může dojít k mírnému zdražení, protože bude nutné kurzové zajištění. Země si budou muset dopředu nakupovat zlato, ale zároveň to není nic, co by obchod znemožnilo. Státní společnost, která obhospodařuje odběr ropy nebo zemního plynu, nejdřív nakoupí dolary, ty obrátí na světovém trhu na zlato a zlato papírově přepošle do Ruska. Jde o jednu nebo dvě účetní operace navíc. Samozřejmě, že tato změna cenu zlata vyžene nahoru, ale vzhledem k tomu, že zlato je na světových trzích obchodováno v dolarech, tak ten, kdo nakupuje zlato, nejdřív musí koupit dolary. Pro dolar to vyjde prašť jako uhoď. Je to spíš obezlička pro veřejnost, než aby jiná platba měla na USA nějaký vliv. Navíc Spojené státy neodebírají od Ruska žádné suroviny a Rusko je vůči nim bezzubé. Pokud by byla uplatněna nějaká razantní rozhodnutí v EU, například, že by došlo k tomu, že evropské země nemohou odebírat ropu a plyn z Ruska, tak by na tom naopak Spojené státy vydělaly, protože by vznikl větší tlak na dovoz zkapalněného břidličného plynu. Myslím si, že od Ruska jde o symbolický akt a celý tento plán mi přijde hodně spekulativní.

Takže ani pro nás by nebyl tento způsob obchodování problematický. Vidíte jiné riziko?

Možná jen takové, kdyby se situace chopili spekulanti a vyhnali cenu zlata příliš vysoko a pak by to vedlo k prodražení ropy a plynu. Ale existují limity. Zlato se nemůže příliš propadnout nebo vyrůst nad nějakou hranici, protože je to dáno možnostmi těžby.

Každopádně podle některých odborníků může prý zlatý rubl dokonce položit dolar. Dokážete si představit, že by k tomu mohlo dojít?

To nevím, jakým způsobem by se mohlo stát. Ani Čína, a to je hodně velká ekonomika, nezvládá položit dolar. Ze strany Ruska jde spíše o obtěžování, které trochu zkomplikuje život a účetnictví ostatním zemím, jež s Ruskem obchodují.

Takže podle vás je ražba rublů krytých zlatem jen politické gesto?

Ano. Je to gesto hlavně pro ruskou veřejnost, pro davy lidí, kteří v Rusku podporují Putina a pro ně bude znít to, že má Rusko měnu krytou zlatem, velmi pěkně, protože budou mít pocit, že Rusko je velmoc, která si diktuje podmínky. Jde spíš o vyvolání dojmu, že Rusko ovládá situaci a ne ten, kdo pasivně přijímá sankce. Reálný ekonomický význam to mít nebude. Ekonomika USA je daleko důvěryhodnější než ruská. Rusko už dokázalo téměř zbankrotovat v minulých letech, takže do ruského rublu například žádná centrální banka neuloží své devizové rezervy. Čínská ekonomika je mnohem silnější a stejně do jüanu nikdo neukládá své rezervy. Dolar zatím nemá konkurenci. Ani euro nedokáže dolaru konkurovat.

Rusko ale není jediným státem, který pracuje na zajištění své měny zlatem. Podobnou cestu podle odborníků už nastoupily, nebo brzy nastoupí, nejméně čtyři další státy. Podle všeho by mělo jít o Brazílii, Čínu, Indii a Jižní Afriku…

To je od těchto zemí jen plácnutí do vody. Jde o snahu jít na truc Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance, ale ve skutečnosti jde spíše o gesto znovuobnovení studené války. Ekonomicky Rusko nemá šanci vytvořit protiváhu Světové bance a Mezinárodnímu měnovému fondu. Jejich měny nejsou rezervní měny a v globální ekonomice nehrají prakticky žádnou roli. Stejně se ropa bude dál obchodovat v dolarech. Musely by na tuto ekonomiku přejít další země, například Saúdská Arábie, a to je nemyslitelné. Proč by to dělaly?

Jaký předpokládáte další vývoj?

Rusko nemá šanci zvrátit světový obchod, spíš to znamená, že je ochotno a dává najevo, že hodlá natolik obtěžovat zahraniční obchod, že země, které s ním obchodovaly, si budou hledat nové a nové cesty a čím dál více se budou přiklánět k odběru ropy a plynu více ze Západu. Role Ruska v obchodu s Evropou bude klesat a Rusko se bude chtít více orientovat na východní trhy jako je třeba Čína. V poslední době Rusko demonstruje velkou ochotu více obchodovat s Čínou, Indií a tímto regionem. Určitě to znamená určité přeskupení geopolitických sil a tlaků ve světě, ale neznamená to nějaké energetické ohrožení Evropy. Je to demonstrace toho, že Rusko je částečně ochotno rezignovat na obchod s Evropou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…