Známý hudebník má jasno: Praha si myslí, že prezidentem bude Drahoš, ale venkov vidí, že to bude Zeman!

29.10.2017 11:11

„Proč si KSČM a ČSSD za výsledek voleb sypou popel na hlavu? Chtějí měnit stranické vedení, ale napřed by si měli uvědomit, že vina není na jejich straně! Problémem totiž je, že teď se na politickém nebi objevily tři velké hvězdy – Babiš, Okamura a Bartoš. Politika je v podstatě v tomto showbyznys. Lidi jdou radši na Eltona Johna, nežli na někoho, kdo má stejně dobrý hlas, ale nemá jméno...,“ tvrdí skladatel, producent, hudební vydavatel, politik a kandidát na prezidenta Petr Hannig (Rozumní). V rozhovoru ParlamentníchListů.cz se ale svěřuje i s jinými postřehy, které v politice nasbíral.

Známý hudebník má jasno: Praha si myslí, že prezidentem bude Drahoš, ale venkov vidí, že to bude Zeman!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hannig

Cítíte spokojenost s výsledkem sněmovních voleb? Co vás ve spojitosti s tím překvapilo a co vás zklamalo? Zvolil národ „moudře“?

Já jsem s výsledkem docela spokojenej, protože politika, která vládla předtím, byla zahnívajícím rybníkem. Nevíme sice, kam ta prudká nastupující řeka bude téct, ale každopádně to bude čerstvá voda.

Obáváte se teď něčeho?

Trošku se bojím digitalizace, kterou chtějí prosazovat Piráti, protože to bude obrovský problém pro starší generaci. Pro důchodce už je teď problém si na webu zjistit, co a jak mají dělat v případě, když jim přijde složenka, anebo jiné upozornění z plynáren, či od dodavatele elektřiny.  Dnes už se totiž věci dějí obvykle jen přes internet, anebo v lepším případě přes různá call centra. A tady je mi líto těch starších lidí, co nejsou tak obeznámeni s elektronizací. Dosud při jednání s úřady spoléhali jen na sebe a na osobní jednání. Když jsem před volbami objížděl republiku, tak si mi mnoho lidí stěžovalo právě na tento problém. Lidé říkali, že by chtěli, aby byl dosavadní osobní styk mezi úřadem a úředníkem zachován, protože když volají přes call centrum, tak mnohdy těm mladým na druhém konci drátu ani nerozumějí. Ti mladí přes telefon totiž prý mluví rychle a naučeně a lidé si to v té rychlosti nedokáží srovnat v hlavě. Při té příležitosti jsem si uvědomil, že se málo myslí na starší generaci. Teď jsem byl zrovna na pohřbu Richarda Adama, kde pouštěli jeho písničky, a při té příležitosti jsem si uvědomil, jak ten „klidný svět“, kdy bylo všechno na svém místě, tak nějak odchází...

Vládu bude sestavovat Andrej Babiš, ale nemá (zatím) s kým. ODS ho tvrdě odmítla, KDU-ČSL spíše nechce, ČSSD se bojí, TOP 09 a STAN zásadně s Babišem nechtějí... Do vlády se naopak těší Tomio Okamura, komunisté nevědí. Mluví se o menšinové vládě, vládě s přeběhlíky apod. Za jaké řešení byste byl nejšťastnější?

Možná za předčasné volby. Tohle je situace patová a jediná cesta, jak z toho ven, sice není příliš čestnou cestou, ale byla by to cesta čistá. Když si to ale spočítáme: Babiš a Piráti dohromady mají sto křesel, Babiš a Okamura stejný počet mandátů, Babiš a ODS – ta kdyby s Babišem šla, tak by se pak rozpadla na dvě strany. Ta jedna část je mladého Klause a druhá pak Petra Fialy. Jak říkám – předčasné volby by byly ideálním řešením! Nehledě na to, že tento podzimní termín voleb je nevhodný pro státní rozpočet a další věci. Stejně se ale bude muset rozpočet státu projednávat znovu a hrozí rozpočtové provizorium. I proto by bylo dobré uspořádat klasické volby v červnu tak, jak to bývávalo dříve.

Dejme tomu, že to Andrej Babiš nakonec nějak poskládá, s někým se dohodne. Co by případně měla "jeho vláda" v naší zemi rozhodně pozvednout? Ve své knize vizí toho napsal spoustu. Chce třeba zlepšit infrastrukturu, zavádět výrobu s přidanou hodnotou, optimalizovat státní finance, podpořit učňovské a technické školství, bojovat s korupcí, podporovat malé firmy... Věříte mu podobné úmysly?

Nevím, zda mu mám věřit. Jen vím, že je hodně pracovitý a že i kolem volební kampaně běhal od rána do noci – rozdával koblihy, podepisoval knížky apod. I Okamura je ale prý podobně pracovitý jako Babiš. Jenže otázka stojí tak, zda i ty starší strany jsou zvyklé takto rychle pracovat. Kdybychom si měli na to odpovědět, tak bychom si museli přiznat, že dosud politiku "vytvářeli" pomalounku, polehounku, a v tom by asi i setrvávali, kdežto Babiš by skutečně stát řídil jako firmu. Právě proto s ním nikdo nechce jít do vlády, protože by musel rychle makat. Neberte to ale, prosím, tak, že bych s Babišem ve všem souhlasil. Je mnoho věcí, které jako ministr financí udělal, ale přitom jsou na pováženou. Třeba povinné kontrolní hlášení. Každý malý podnikatel si teď kvůli tomu musí zaplatit účetního. EET pak ničí malé obchody a restaurace na venkově. Mělo se to udělat jinak, aby to nepostihovalo malé firmy.

Teď se také hojně hovoří o Okamurovi a jeho SPD. On si to totiž pěkně rozlil u veřejnoprávní televize a rozhlasu. Rád by je převedl přímo pod stát. Ředitele ČT a Čro by měli podle něj volit lidé přímo a ne „nějaké“ rady, jelikož nyní v obou institucích vládnou různá bratrstva. Co tomu říkáte? Znamená působení Tomia Okamury a jeho strany ohrožení demokracie, jak někteří tvrdí?

Okamura ale má tah na branku! Okamurovci navíc nestojí úplně mimo, třeba s Piráty mají podobné názory na referenda. Referenda jsou podle mne dobrou věcí - na tomto principu to třeba dobře funguje ve Švýcarsku, kde veškerá důležitá rozhodnutí musejí proběhnout referendem a to i v jednotlivých kantonech. Myšlenka referenda není rozhodně špatná. My, Rozumní, je prosazujeme také.

Byla by ohrožena demokracie a pozice Česka jako součást Západu za předpokladu, že by ve vládě byl Okamura a komunisté, případně by vládu jen podporovali a měli vliv ve Sněmovně?

U nás je demokracie dost silná. Jsou tady pojistky jako je Senát a další instituce. Podle mne ale Okamura nebude mít takové páky, aby si tady mohl dělat cokoliv a také cokoliv mohl ohrozit. Bude se určitě snažit o to, aby byl prosazen zákon o obecném referendu, který by nijak nebyl limitován. To, co navrhly ty staré strany, tak to je totiž limitované, o něčem se smí a o něčem se nesmí hlasovat. Lidi by ale měli mít možnost hlasovat o všem.

A kdyby komunisté měli možnost se jakkoliv podílet na moci, myslíte si, že by nás tím táhli na Východ?

Tak to určitě ne. Komunisté jsou už v rámci demokracie profesionálové. Jejich předseda Filip zná výborně právní záležitosti okolo ústavních procesů, ví, jak má fungovat Poslanecká sněmovna. I mnozí poslanci mi nedávno říkali, že když se něco nevědělo, tak se šlo právě za Vojtěchem Filipem. Určitě ani ostatní komunisté v tomto nejsou výjimkou, nejsou to titíž komunisté, kteří tady byli před rokem 1989. V tomto smyslu se spíše trošku obávám Pirátů. Chtějí podle mne navrhnout věci, které – jak jsem již zmiňoval – mohou starší generaci vyřadit z rozhodování. Hovoří totiž o digitalizaci, a dokonce chtějí i „digitální volby“, ale to už bude pro starší generaci fakt mimo.

Jak už všichni víme, levice ve volbách dostala silný výprask. A ČSSD dokonce měla slabší výsledek nežli KSČM. Čím si vysvětlujete takové pohoření tradičních levicových partají? Ostatně tento fakt se dotýká i celé Evropy. Čím to je, že lidé už nechtějí levici volit?

Odpověď se ukrývá právě v demokracii. Zvláště v levicových stranách – a řekl bych, že obecně i ve všech dalších tradičních stranách – totiž probíhají demokratické procedury, díky nimž si pak na základě okresních, krajských a celostátních konferencí partaje navolí své kandidáty na první, druhé, třetí a další místo kandidátních listin. To je ale problém. Když přijde nějaký nový talent, tak pak nemá skoro šanci. Není totiž u těch řadových členů tak známý. Kdežto když se u Pirátů objevil Ivan Bartoš, tak se hned stal hvězdou, byl „na tapetě“ jako první! Přesto všechno si myslím, že tradiční strany neměly až tak silně propadat panice, další a další volby to mohou zase ještě zvrátit. Problémem totiž je, že teď se na politickém nebi objevily tři velké hvězdy – Babiš, Okamura a Bartoš! Politika je v podstatě v tomto showbyznys. Já showbyznys znám a tak vím, co takové hvězdy dokáží s lidmi udělat. Lidi jdou radši na Eltona Johna, nežli na někoho, kdo má stejně dobrý hlas, ale nemá jméno. Takto to funguje v showbyznysu, a takto to funguje i v politice. KSČM i ČSSD chtějí měnit vedení, ale neměli by si sypat popel na hlavu, není to tak úplně jejich vinou, že propadli. Je to vinou toho, že tady jsou tři velké politické hvězdy a že proti nim nikdo neměl šanci. Lidi vždycky volí „někoho“, tedy tvář", nežli partaj...

Tím chcete říci, že komunisté a ČSSD nemají žádné zářící „hvězdy“?

Víte, co je za problém? Že zatímco Český rozhlas dal všem stejný prostor ve vysílacím schématu, tak Česká televize na konci srpna udělala průzkum, v němž ale lidem nedala na výběr ze všech jednatřiceti politických subjektů, které kandidovaly. Otázali se lidí jen na to, koho budou volit. A lidi pak samozřejmě odvětili, že budou volit ČSSD, ODS, nebo Okamuru, či Zelené. Zelení dokonce byli v debatách 14 krát plus ještě superdebata! Takže nakonec bylo v televizi jen deset stran, a to stále dokola. V primetime! Ostatní tak neměli šanci na sebe ani upozornit. Byli jen v pořadu Politické spektrum, které se ale vysílá jen v sobotu odpoledne, kdy je každý venku, na zahrádce, nikdo se na to nekouká. Zelení sice byli v primetime, ale zase říkali dost nepopulární věci. Proto propadli.

Otážu se znovu - chcete říci, že komunisté a ČSSD nemají žádné své „hvězdy“ a pokud je měli, tak se již okoukaly?

No, zrovna u komunistů vypadli mladí a máte pravdu, že tam zůstaly „staré hvězdy“, které to už všechno znají. Každá ze stran by si ale měla najít jednu „mluvčí hvězdu“, mocenské věci pak mohou zůstat na vedení strany. Ta hvězda nemusí být mladá, ale musí to být osobnost, která dokáže mluvit svěžím způsobem. A nemusí mít ani totální vládu nad stranou. Dneska jsou prostě v politice potřeba osobnosti, skoro nikdo nemá zájem číst politický program! Okamurovci třeba měli pro svou prezentaci sál, jako když se chodí na fotbal. To je prostě nový způsob „prodeje“ politiky, který na lidi ale působí. I ve světě! Vemte si třeba takového Macrona ve Francii. Protože vládnu francouzským jazykem, tak jsem sledoval ty jeho projevy předtím, než jej zvolili. A mohu vám potvrdit, že on ve svých prezidentských projevech neřekl jedinou konkrétní věc!

Takže působil na lidi jen svou image, tím, že je to hezký chlap a má také velmi zajímavou manželku, která je starší?

Ano. Kvůli tomu ho třeba volili důchodkyně, které si asi řekly, že mají pořád šanci i ony mít takového chlapíka. Ze strany Macrona šlo o velkou show. Showbyznysový manažer by to nevymyslel lépe, než to nastrojili pro Macrona. Chudák Marine Le Pen! Ta neměla vůbec šanci! Četla klasicky z papíru svůj program, kdežto Macron jel a jel a přitom neřekl nic konkrétního, čeho by se dalo chytit. No a když nic neřeknete, tak proti tomu ani nikdo nebude nic mít. Macron v tomto byl učebnicový příklad. Ne, že bych s jeho politikou souhlasil, to vůbec ne, on je to takový nový Napoleon a bylo by zle, kdyby ho Evropa ve všem poslouchala. To by pak šlo do záhuby!

Ještě jedna česká politická hvězda mne napadla. TOP 09 má přece novou vycházející hvězdu... Dominika Feriho!

Ano. Kdyby se teď právě Feri stal šéfem TOP 09, tak by topka šla nahoru. Pozor, teď se ale vyjadřuji jako manažer, ne jako předseda strany, či jako prezidentský kandidát! Podívejte, jak TOP 09 byla nahoře, když byl předsedou Karel Schwarzenberg! Ten byl taky jiný, nežli všichni ostatní. Pokud by ale Feri šel dopředu, tak to by vůbec nemuselo znamenat, že by se Miroslav Kalousek měl hned odporoučet. On zná řemeslo politiky, zná stranický provoz a to je pro stranu přínos.

Je vám líto Kalouska, že už nebude kandidovat na předsedu a že se loučí?

Není mi ho líto. Ale on své místo má, měl by kandidovat na výkonného místopředsedu. Já jsem jako manažer v hudebním světě věděl přesně, co nemají zpívat. To, co mají zpívat, není tak důležité jako to, co nemají zpívat. A v politice to je obdobné. Nebezpečné je, když řeknete něco, co se říkat nemělo. Nikdo si nevšimne toho, když říkáte věci pozitivní, ale všichni si všimnou toho, když říkáte věci negativní. Třeba Okamura říkal do voleb věci tak, jak to mělo být – za jeho projevy bych mu dal několik hvězdiček. Teď momentálně kvůli své prezidentské kandidatuře nemám šanci jeho projevy sledovat, nevím tak, v jaké linii jede. Podobně jako Okamura se ale choval i Pirát Bartoš...

Do vlády míní hovořit prezident Miloš Zeman, který dostal od Babiše slib, že ANO nenominuje vlastního prezidentského kandidáta. Podle některých tak prý má Zeman nyní znovuzvolení jisté. Může ale vůbec Zeman dotáhnout Babiše k tomu, že mu zajistí dalších pět let na Hradě?

Miloš Zeman je samozřejmě v prezidentských volbách jasným favoritem, nikdo se mu v tomto nevyrovná. Praha si sice myslí, že to pojede podle ní, ale nebude tomu tak. Bylo to vidět i na těchto parlamentních volbách, kdy v Praze ANO dostalo 20 procent, ale všude jinde přes třicet. Praha si myslí, že bude prezidentem Drahoš, venkov ovšem vidí, že to bude Zeman.

Médii proběhla zpráva, že už prý máte k dispozici 20 poslaneckých podpisů pro kandidaturu na prezidenta a odevzdal jste je na ministerstvo vnitra... Můžete říct ona jména poslanců?

Nebuduje je říkat!

Je k tomu nějaký důvod?

Teď probíhá registrační řízení a to skončí 24. listopadu. Navíc budeme oslovovat další poslance, abychom měli kompletní politické spektrum.

Jste spokojeni s tím, jak Rozumní ve volbách dopadli?

S ohledem na to, že jsme pro volby neměli tolik peněz – jen nějakých 600 tisíc – tak jsme dokonce skončili ještě před Realisty, kteří měli všude možně vyvěšené billboardy i reklamy. My neměli nic, jen myšlenky. Proto považujeme skoro 37 tisíc hlasů za veliký úspěch. Za námi zůstalo i SPO! Určitě ještě výsledky v porovnání s náklady projdou nějakým statistickým šetřením, a to nám dá za pravdu. Vyšli jsme z toho plusově. Takže pokračujeme dál a nemáme žádné rozkoly...


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…