Zrušit EU? Ne! Něco jiného. Cyril Svoboda navrhl zásadní věc

17.12.2022 9:17 | Rozhovor

„Korupce je zkrátka v nějaké míře všudypřítomná,“ říká ke korupčnímu skandálu v Bruselu zkušený politik KDU-ČSL a bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda. Hlavní příčinu vidí ve výběru politiků, kteří v orgánech Evropské unie působí – jde většinou o politiky druhé a třetí kategorie, což přináší problémy. Tento přístup je prý nutné změnit.

Zrušit EU? Ne! Něco jiného. Cyril Svoboda navrhl zásadní věc
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Cyril Svoboda

Zatýkání, domovní prohlídky, vyšetřování a už i obvinění – například řecké místopředsedkyně Evropského parlamentu Evy Kailisové rozbouřilo vody kolem Bruselu. A právě korupční skandál na půdě Evropské unie dle Svobody ukazuje, že korupce je zkrátka v nějaké míře všudypřítomná: „A bylo vidět, že tito europoslanci byli tak bohorovní, že si mysleli, že si mohou dovolit všechno. Brali peníze za to, že budou zlepšovat obraz Kataru. Je to zavrženíhodné a doufám, že budou potrestáni,“ uvedl. Korupční skandály nejsou v Bruselu tolik obvyklé. Připomněl, že posledním velkým případem byla Santerova komise – tedy Evropská komise, která musela v březnu 1999 rezignovat právě kvůli rozsáhlé korupci.

Zkušený diplomat se však domnívá, že mnohem větší vliv na autoritu a důvěru v Evropskou unii bude mít například řešení krize na Ukrajině, poskytování pomoci a za čí peníze se tak bude dít. „To bude hrát mnohem větší roli než korupce poslanců. Korupce je v nějaké míře všude a jde o to, jestli bude rychle a řádně odhalena, vyšetřena a zda budou všichni zapojení skutečně potrestáni. Nejhorší by bylo, kdyby se vše vleklo a nakonec se ukázalo, že o korupci nešlo,“ vysvětlil. Současně upozornil, že korupce se děje i v demokratické zemi, a proto nesouhlasil s kritikou České republiky v tomto ohledu.

Politici druhé a třetí kategorie v Evropské unii

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17935 lidí
„Stejně tak se podívejte na Maďarsko, jehož kritika byla sžíravá. A když šlo o to, aby Maďarsko zvedlo ruku pro Ukrajinu, i eurokomisařka Věra Jourová řekla, že na papíře jsou nové projekty a kroky, které dávají signál, že Maďarsko jde správnou cestou, ale jinak se nic zásadního nestalo. Vše bylo jen na papíře, ale couvlo se, protože hlas Maďarska byl potřeba,“ popsal. Rovněž upozornil, že korupce a vyšetřování ukázalo určité limity moralizování Evropské unie vůči členským státům. „Jde o to, aby dobře fungoval právní stát v každé zemi a jak se s korupcí vypořádávají.“

Přesto se však podle Cyrila Svobody v krizi projevuje, že Evropská unie drží pohromadě. „Má tu obrovskou výhodu, že dává šanci také chránit zájmy států Evropské unie. V Číně se rozvíjí automobilový průmysl, a to by byla těžká konkurence, kdyby vyráběla auta a dovážela je do Evropy včetně České republiky,“ řekl s tím, že unijní ochrana je i výhodou Česka a ačkoli je diskuse komplikovaná, doufá, že i Češi pochopí výhody setrvání v Evropské unii.

Současné neshody mezi členskými státy nepovažuje za chybu samotné instituce, ale lidí, kteří v ní pracují. „Když nyní posloucháte úvodní slovo k summitu Evropské unie a Sdružení národů jihovýchodní Asie a předsedu Evropské rady Charlese Michela, jsou to jen fráze a frázologie. Problém je, koho instalujeme do klíčových funkcí a i když jde o lidi druhé a třetí kategorie, není důvod zrušit Evropskou unii nebo ji rozkládat,“ popsal. Do funkcí v Evropské unii by měli mířit politici první kategorie, což souvisí i s nedostatkem chybějících silných politických osobností, o čemž Svoboda už několikrát pro ParlamentníListy.cz hovořil.  

Stále chybí silná politická osobnost

Příčinu tedy vidí v politicích jednotlivých stran a států. Nominace jsou výsledkem „handlu v politické straně“, nikoliv výběrem těch nejlepších reprezentantů země. „U nás je politická dohoda v koalici, kdo bude za Českou republiku nominován do Komise, ale neřeší se, zda je osobou na svém místě. Dokud se budeme držet přízemního politikaření, nikdy do Bruselu nepošleme pořádné lidi,“ shrnul. V určité míře je tomu stejně i u ostatních států Unie a navíc svoji roli hraje i překonávání určitých osobních animozit. „Jde o trend mnoha zemí Unie, proto jsem v našich rozhovorech tvrdil, že posledním velkým vizionářem byl Jacques Delors (bývalý předseda Evropské komise přezdívaný „otec eura“, pozn. red.). Tito lidé velmi výrazně ovlivnili, kdo s nimi povede Evropskou unii a prosazovali ve svých stranách, aby se jednalo o nominace těch nejlepších. Je to v lidech, ne v politických stranách. Lídři stran musejí mít odvahu… v Německu, Belgii, Francii, všude,“ doporučil.

Bývalý ministr zahraničí podotkl, že kdyby v Evropě byl skutečný lídr, prosadil by, aby se detailněji zkoumali kandidáti do orgánů Unie, procházely by se jejich životopisy a jejich přijímání by nebylo automatické. Aby záleželo na tom, co daný kandidát umí, odkud se vzal a aby ostatní země o něm mohly diskutovat. Konečné rozhodnutí by však ponechal na státech samotných jako dosud. Zároveň doporučil, aby členové Evropské komise i Evropské rady byli nominováni na pět let a pak by museli soutěžit o svoji funkci. Cyril Svoboda se domnívá, že by je to motivovalo k většímu snažení, zatímco bez časového omezení mají na starost jediné: neudělat průšvih, a to mu připadá málo. Nutno podotknout, že právě skutečnost, že členové orgánů v Bruselu nejsou nikým voleni, bývá terčem kritiky.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Dlouholetý politik KDU-ČSL označil za chvályhodné, že přes všechny rétorické přestřelky drží Evropská unie pohromadě, což vnímá jako velmi dobrý výkon: „Všem euroskeptikům bych doporučil, ať pečlivě sledují vývoj ve Velké Británii a jaká debata probíhá v Británii po brexitu. Byla to po Německu druhá největší ekonomika v Unii, tak aby k tomu přihlédli a zvážili silná hesla o vystoupení z Evropské unie,“ doporučil. Na dotaz redakce, zda se situace v Británii časem vrátí do normálu, jak někteří tvrdí, odvětil, že se ukáže, co je vnější hranice Evropské unie – Britové nemají přístup k systému Galileo, k systému bezpečnostního pohybu, který má Evropská unie, a ani přístup na evropský společný trh.

Avšak jsou to například Norsko, Švýcarsko nebo Lichtenštejnsko, které – ač nejsou členy Evropské unie – s ní normálně spolupracují. Cyril Svoboda tvrdí, že tyto země přesto respektují pravidla Evropské unie, ačkoliv na nich nemají podíl. „Ale Britové do potupné pozice nepřistoupí, museli by respektovat pravidla i mimo ně,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…