Expert: Únosci cizinců v Libyi chtějí pravděpodobně výkupné

10.03.2015 23:31

Ozbrojencům, kteří se po pátečním útoku na libyjské ropné pole Ghaní zmocnili několika cizinců včetně Čecha a Rakušana, jde nejpravděpodobněji o výkupné. Předpokládá to expert na terorismus Peter Neumann z londýnské King's College, napsala dnes agentura APA. Nynější osud cizinců není znám. Česká diplomacie má za to, že je takřka jisté, že skupina byla unesena radikály z libyjské odnože hnutí Islámský stát (IS), Rakousko je o tom přesvědčeno.

Expert: Únosci cizinců v Libyi chtějí pravděpodobně výkupné
Foto: ČTK/AP AP
Popisek: Libyjský povstalec po dobytí sídla Muammara Kaddáfího v centru Tripolisu

Rakouský kancléř Werner Faymann dnes po jednání tamní vlády nechtěl o možných požadavcích na výkupné spekulovat. Také řekl, že Vídeň nemá žádné přímé či nepřímé kontakty na svého občana. Stejné prohlášení již dříve učinil i rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. Podle Faymanna z rakouské strany bude pro záchranu učiněno vše, kabinet ale o případu jednal s obavami.

IS jde v Libyi skutečně o peníze

Neumann, který založil a vede Mezinárodní centrum pro zkoumání radikalizace (ICSR), považuje únos kvůli možné výměně zajatců nebo kvůli propagandistickým účelům za nepravděpodobný. "Myslím si, že Rakušan nemá tak velkou propagandistickou hodnotu jako například Američan. Neexistují také žádní vězni k výměně," dodal s tím, že "Islámskému státu v Libyi jde skutečně o peníze".

Odborník na terorismus také připomněl, že evropské státy a "částečně i Rakousko" v minulosti výkupné zaplatily, aby dostaly unesené na svobodu. Dodal ale, že nejde o jednoduchou věc, neboť jí předchází několikaleté vyjednávání. To se navíc často neodehrává přímo, ale přes prostředníky.

Libyjská odnož IS je jen enklávou

Libyjskou odnož IS považuje Neumann jen za enklávu skutečného radikálního hnutí Islámský stát, které ovládá rozsáhlé oblasti v Sýrii a Iráku. Vznik lokálních IS v nestabilních a chaotických zemí proto vnímá jako formu rozšiřovací strategie, neboť dobývání dalších oblastí v Sýrii a Iráku se pro hnutí stalo obtížné.

Česká republika zmizení českého občana řeší na vládní úrovni, do krizové oblasti vyslala dva diplomaty. Úzce spolupracuje také s Rakouskem, svého zástupce má i v rakouském krizovém štábu.

Vedle Čecha a Rakušana jsou pohřešováni také čtyři Filipínci, dva Bangladéšané a Ghaňan. K únosu se zatím nikdo nepřihlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…