Fašista, populista, diktátor a magor! Politici se bojí Okamurova hnutí

30.04.2013 16:54

ANKETA Senátor Tomio Okamura zakládá politické hnutí Úsvit přímé demokracie. Cílem hnutí je prosazení změny politického systému v České republice směrem k přímé demokracii a prezidentskému systému. Co na to říkají politici?

Fašista, populista, diktátor a magor! Politici se bojí Okamurova hnutí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Úsvit není standardní politickou stranou. Jeho jediný úkol je spojovat a podporovat osobnosti z celého spektra společnosti a politiky, regionální hnutí, sdružení a aktivisty, jejichž hlavním cílem pro nadcházející volby je prosazení změny ústavy ve smyslu přímé demokracie. Cílem hnutí není účastnit se koaličních vlád. Hnutí však podpoří takovou vládu, která společně s ním prosadí ústavní změny směrem k přímé demokracii. 

ParlamentníListy.cz oslovily politiky z parlamentních stran s dotazem, co si o novém hnutí a jeho programu myslí a zda má podle nich šanci uspět. Ti často reagovali, že se jedná o nebezpečný populismus až fašismus. Hnutí často přirovnávají k Věcem veřejným.

Úsvit se jmenuje strana řeckých fašistů

„Pan Okamura by musel získat ústavní většinu jako Viktor Orbán v Maďarsku, aby uspěl. Obávám se spíše soumraku demokracie než úsvitu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„Úsvit se jmenuje strana řeckých fašistů, představy pana Okamury o přímé demokracii vidím jako dost zmatené. Je tu riziko vnášení do politiky mixu většinového systému a populistického ohlupování,“ myslí si místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Europoslanec ODS Hynek Fajmon míní, že takové uskupení v Česku šanci nemá. „Program hnutí velmi připomíná italský fašismus,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Fajmon.

„Pan Okamura je především velký populista a vše činí pro své zviditelnění,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Podle předsedy KSČM Vojtěch Filipa zakládané hnutí nepředkládá žádná nová témata a velkou část prvků již zahrnuje  program KSČM: "Lišíme se v otázce rušení zákona pomocí referenda. Tady klademe větší důraz na legitimitu, a tak místo toho, abychom organizovali referendum k jednotlivému zákonu, je možné vyvolat nové volby, a tak obnovit legitimitu ústavních institucí."

"Líbivá slova, sliby zářných zítřků. Další projekt Tomia Okamury považuji za čistě populistický. Kdyby byla v této době ´in´ místo přímé demokracie otázka lesního hospodářství, bude slibovat každému strom, nejlépe vlastní les. Nemyslím si, že s novým hnutím konečně přichází úsvit, a proto vidím jeho šance jako velmi malé," říká první místopředsedkyně LIDEM a poslankyně Dagmar Navrátilová.

Vždycky se najde dostatečný počet magorů

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík míní, že hnutí výraznější šanci uspět nemá: „Myslím, že po zklamaných nadějích, které voliči vložili v minulých volbách do Věcí veřejných, budou napříště vůči obdobným populistickým projektům skeptičtější.“

„Tomio Okamura je dokonalý populista a tomu odpovídá i strategie. Máme parlamentní demokracii a při všech chybách je to velmi dobrý systém. Chyby je nutné napravovat, a ne měnit systém,“ říká místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Je to naprostá magořina a zajisté se vždycky najde dostatečný počet magorů, který je bude volit. Například zde bylo 11 procent voličů Věcí veřejných, kteří se musejí někam uchýlit,“ reagoval poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Je to populismus nejtěžšího zrna a pokud voliči těmto lžím uvěří, budou zklamáni jako v případě Věcí veřejných. Je to jen další nový podnikatelský projekt,“ říká poslanec ODS David Šeich.

Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek ParlamentnímListům.cz uvedl, že přímou volbu podporuje také. „Pokud budou myšlenky hnutí reprezentovat zajímavé osobnosti, mají šanci,“ dodal Čunek k vyhlídkám Úsvitu demokracie.

Rozvrácení demokracie a otevření dveří totalitní vládě

Europoslanec ODS Ivo Strejček před hnutím výrazně varuje: „Považuji to za pokus, který v případě úspěchu rozvrátí demokracii a otevře dveře totální vládě. Jde o důsledek kolapsu evropského sociálně-ekologického modelu a s tím spojeného umírání systému politických stran. Okamurův styl anarchistického a ve svém důsledku destruktivního myšlení je nebezpečný. Ne Okamuru samotného, ale příčiny stavu, které Okamurům otevírají dveře, je třeba se vší vážností analyzovat.“

Někteří politici se inspirovali při komentování Okamury japonskou historií či literaturou. „Lze na to říci jediné: Tora! Tora! Tora!“ reagovala místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková. „Tora! Tora! Tora!“ byl japonský kód k útoku na americký Pearl Harbor na Havaji.

„Četl jste knihu Haruki Murakamiho 1Q84? Pokud ano, pak snadno pochopíte, co si myslím o hnutí Úsvit Tomia Okamury,“ reagoval poslanec ODS Pavel Bém.

„Je to hnutí plné neotřelých myšlenek. Pokud jde o přímou demokracii včetně referend, jako bych četl náš program. Myslím, že to ostatně mají v programu i jiné strany. Zajímavější je, zda oba nové poslanecké údy tohoto hnutí přecházejí do tábora opozice. Pokud ano, jsou dny Nečasovy vlády sečteny. Spíše to ale bude tak, že pánové poslanci budou ve sněmovně podporovat koalici a opozičně radit jaksi mimo sněmovnu a jen řečmi. Jak praktické,“ řekl předseda NS-LEV 21 a poslanec Jiří Paroubek. Podporu hnutí totiž vyjádřili poslanec Radim Fiala a poslanec Aleš Roztočil, který je nestranickým členem poslaneckého klubu TOP 09.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Populismus má jen krátkodobý efekt

„Myšlenky má to hnutí bezesporu krásné až revoluční. Ve vší úctě, chybí mi však jejich důvěryhodní kazatelé. Populismus má jen krátkodobý efekt. A to ještě jenom pro někoho,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Že kolega Okamura je tak trochu populista, se ví. Většina z bodů programu o tom svědčí. Myslím, že sází především na mladé lidi, kteří se nechají nejsnáze ovlivnit. O možnosti odvolání poslanců či senátorů jsem hovořil již dávno. Rušit zákony referendem je sice líbivá představa, ale v praxi těžko uskutečnitelná. Jsou zákony, které by asi zrušeny byly, ale bez nichž by řada věcí nefungovala. Dovedeme si představit například zrušení zákona o pozemních komunikacích? Přímá volba čelních představitelů má svá pro i proti. Tam, kde ji mají, mají více negativních než pozitivních zkušeností. A tak bych mohl pokračovat,“ řekl redakci senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Podle poslance KSČM Miroslava Opálky Okamura dlouhodobě populisticky reflektuje názory společnosti. „Vesměs souhlasím s jeho kritikou, méně již s návrhy na řešení. Jakou má naději na úspěch si netroufám odhadnout. Těch nových hnutí je více a každé z nich očekává, že nahradí Věci veřejné. Situace ve společnosti je zralá pro změny. Nejsem však pro anarchii, nesystémovost či ještě větší destabilizaci,“ dodává Opálka.

Brouk Pytlík

Poslanec ČSSD Richard Dolejš míní, že se jedná o čistě účelový a populistický projekt: „Myslím, že za tímto úsvitem brzy přijde západ. ČSSD dlouhodobě prosazuje prvky přímé demokracie a zákon o obecném referendu, jehož přijetí pravice dlouhodobě blokuje. Přímá volba starostů a poslanců neodpovídá tradici demokratického systému v ČR.“

„Tento návrh sice na první pohled působí hezky a podbízivě, ale ve skutečnosti by jeho aplikace vedla k rozdrolení politického spektra a ještě k většímu chaosu. Bylo by obtížnější sestavovat vlády a hledat potřebné většiny. Tato destrukce by vedla k nástupu autoritativního nedemokratického systému. Vytvořila by poptávku po vládě pevné ruky. Toho by jistě využily populistické a autoritářské politické proudy. Problémy naší společnosti nevyřeší pan Okamura svým populismem. Na rozdíl od ČSSD nenabízí ekonomickou alternativu vůči vládnoucí pravici,“ dodal Dolejš.

„Zdá se mi, že pan senátor dá vše možné, co se mu hodí, a zatroubí k útoku bez ohledu na to, jaké mohou být ztráty. Proto nevěřím v úspěch tohoto populistického přístupu,“ reagoval poslanec TOP 09 Václav Kubata.

„Každá politická scéna potřebuje svého představitele politického folkloru. A právě pan Okamura je tímto představitelem v současnosti. Jeho návrhy jsou stále častěji populistické a nerealistické. Čtení jeho návrhů mi připomíná trošku mé dětství a čtení pohádek o brouku Pytlíkovi – práce všeho druhu,“ reagoval poslanec ODS Igor Svoják.

Věci veřejné číslo 2

Poslanec ČSSD Ivan Ohlídal říká, že s návrhem na zvýšení přímé demokracie v ČR lze souhlasit. Například zákon o všeobecném referendu, který ČSSD dlouhodobě prosazuje, je prospěšný. „U pana Okamury mám však v případě vzniku jeho hnutí Úsvit podezření, že jde o projev populismu. Myslím si proto, že toto hnutí nemá příliš velkou šanci na úspěch,“ dodal poslanec.

„Jsou to Věci veřejné číslo 2,“ říká poslanec STAN Stanislav Polčák.

Europoslanec ČSSD Libor Rouček říká, že v demokracii si každý může založit hnutí, jaké chce: „Doufám jen, že pan Okamura nehledá pro svůj Úsvit inspiraci u řeckých fašistů z tamní strany Zlatý úsvit. To by nebylo pro české občany dobré. Okamurovo hnutí nemá ve volbách sebemenší šanci na úspěch.“

Populisté mají ve volbách úspěch

To jeho stranický kolega, poslanec Ladislav Šincl, se obává, že hnutí by uspět mohlo. Na první pohled se může zdát, že Hnutí Úsvit nemá v příštích volbách do sněmovny žádnou šanci, podle Šincla ale volič u nás i v blízkém okolí ukázal, že umí nepředvídatelně zamíchat volebními kartami a ukázal, že nic není nemožné.

„Příkladů je spoustu - např. u nás fenomén tzv. "kroužkování", který zamíchal stranickými kandidátkami, zvolení VV atd. V blízkém Polsku došlo například ke zvolení strany "Ruch Palikota" (Palikotovo hnutí), které bylo založeno Januszem Palikotem 1. června 2011, pouhých pět měsíců před parlamentními volbami v Polsku 2011. Výsledkem voleb je to, že tato strana má v polském Sejmu 40 poslanců. Jednou z příčin tohoto výsledku bylo i to, že tradiční etablované politické strany v Polsku, nebyly schopny odpovědět a správně reagovat na mnohé otázky, které hýbou polskou společností stejně jako u nás,“ upozorňuje Šincl.

Šincl podotýká, že největší podpora pro tuto v podstatě populistickou stranu se našla u mladých voličů a lidí z větších měst – třetina jejích voličů byla mladší 29 let.

„Toto by podle mého názoru mělo analytiky současných tradičních stran hodně zajímat, jestli se nechtějí dožít nepříjemného překvapení. Tady mají současné strany ve sněmovně velké rezervy. Nechci Hnutí Úsvit a Ruch Palikota srovnávat. Jde o hnutí s různými cíli - na rozdíl od Hnutí Úsvit je cílem strany Ruch Palikota zrušení výuky náboženství ve školách, zavedení registrovaného partnerství pro osoby stejného pohlaví i pro heterosexuály, uvolnění potratové politiky, zrušení Senátu nebo legalizace měkkých drog. Obě hnutí jsou si ovšem velice podobné svým líbivým populismem a proto i potenciálně nebezpečné pro tradiční etablované strany v ČR,“ varoval Šincl.

Hnutí inspirováno knihou Pavla Kohouta Úsvit

Poslanec ODS Walter Bartoš ParlamentnímListům.cz říká, že jde o pohled na svět, který nesdílí a který jde zásadně mimo něj. „Jsem zastáncem nepřímé demokracie a zavedených mechanismů, nikoli radikálního rozumářství,“ vysvětluje.

Podle poslance ČSSD Antonína Sedi se jedná o populistické návrhy neprovázaných změn, které nepovedou k pozitivní změně, ale spíše zhorší současný stav: „Naše země potřebuje probudit občany z jejich pasivity, aby kontrolovali své politiky na všech úrovních. Nové strany jsme tady v roce 2010 měli a všichni sledujeme, jak to dopadlo.“

Hnutí Úsvit přímé demokracie bude usilovat, aby nová ústava obsahovala základní prvky přímé demokracie: právo v referendu navrhovat a rušit vybrané zákony, přímou volbu starostů, poslanců a hejtmanů, možnost v referendu přímo volené politiky odvolávat, osobní hmotnou a trestní odpovědnost politiků, kteří ve veřejných funkcích hospodaří s veřejným majetkem, zcela jasné oddělení moci zákonodárné a exekutivní - princip, kdy vládu jmenuje a řídí přímo volený a občany odvolatelný prezident v zákonných mantinelech.

Hnutí, které samo sebe neřadí na levici ani pravice, je inspirováno myšlenkami ústavní reformy podle knihy Úsvit, jejímž autorem je ekonom Pavel Kohout. Podporu hnutí vyjádřili: poslanec Radim Fiala, ekonom Pavel Kohout, poslanec Aleš Roztočil a další osobnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…