Je podle Vás prodej zlatého pokladu průšvih?

19.06.2012 19:49

Český zlatý poklad přestal skoro existovat v letech 1997 a 1998. Tehdy byl guvernérem České národní banky (ČNB) Josef Tošovský a pod jeho vedením poklad bankéři prodali do ciziny.Byla to podle Vás chyba?

Je podle Vás prodej zlatého pokladu průšvih?
Foto: Zlato, a.s.
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

 Dodnes si nad tím někteří odborníci klepou na čelo, protože zlato se prodalo v době, kdy byla jeho cena na dlouhodobém minimu.
 

Historik Vít Smetana hovoří o mizerném ekonomickém odhadu. Ekonomka Markéta Šichtařová také tvrdí, že se prodej mohl lépe promyslet.

„Takové chyby, jako prodat zlato v době, kdy nemáme ověřeno, jak se bude vyvíjet cena zlata a celková ekonomická budoucnost, jsou neomluvitelné. Vždyť se přeci poradím se všemi mozky, než to udělám. To si malý stát nemůže dovolit. U něj má zlatý poklad větší hodnotu než u mocností jako Německo či Francie,“ sdělil ParlamentnímListům.cz komunistický premiér Lubomír Štrougal. Právě za jeho vlády nám byl zlatý poklad, který ukradli Němci za druhé světové války, a z nějž jsme spojencům platili za osvobození, vrácen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…