Jedličku kvůli Liberlandu zatkla chorvatská policie. Je to ale prý trochu jinak, než tvrdila

10.05.2015 12:29

Česká média na základě krátké zprávy na Twitteru informovala o zatčení Víta Jedličky, prezidenta nově vyhlášeného státu Liberland. Chorvatská policie podle médií Jedličku zatkla pro překročení státní hranice mimo hraniční přechod. Jenže ParlamentníListy.cz zjistily, že je to úplně jinak.

Jedličku kvůli Liberlandu zatkla chorvatská policie. Je to ale prý trochu jinak, než tvrdila
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vlajka nového státu Liberland, který založila skupina Čechů

Liberland v noci na svém oficiálním twitterovém účtu oznámil, že chorvatská policie zatkla Víta Jedličku. V médiích se následně objevila zpráva, že se tak stalo poté, co prezident Liberlandu překročil státní hranici Chorvatska (mimo hraniční přechod) a tedy porušil zákon. Dle informací přímo z Jedličkova týmu, který se momentálně ze své srbské kanceláře přesouvá do Chorvatska, vůbec k překročení hranice nedošlo.

Redakce ParlamentníchListů.cz zjistila, že Vít Jedlička sám tvrdí, že hranici nepřekročil a byl chorvatskou policií zatčen na území Chorvatska. Podle tamních médií sám přitom nejdříve s policií komunikoval a v klidu jim oznámil, že se chystá vstupem do Liberlandu překročit hranice EU a policie ho nechala pokračovat v cestě. Pak se měli ovšem příslušníci vydat za ním a zatknout ho. To jsou však tvrzení médií. Oficiální informace zní, že byl Vít Jedlička zatčen ještě v Chorvatsku a ničeho se nedopustil. Jeho tým proto netuší, za co je obviňován.

Celá situace je nepřehledná právě i kvůli územnímu sporu. Česká média tvrdí, že dnešní Liberland nebyl územím nikoho, ale že si teritorium o rozloze sedmi kilometrů čtverečních nárokovaly oba státy, Srbsko i Chorvatsko.

Tuto teorii ale popírá realita i konání chorvatské policie. Kdyby Chorvatsko říkalo, že je Liberland jeho území, pak by nemohlo pokutovat lidi po vstupu na toto území za překročení chorvatské státní hranice, protože by se logicky nacházeli ještě v Chorvatsku.

V jednom z policejních protokolů z minulého týdne, kdy policie pokutovala několik Čechů rovněž za překročení státní hranice, bylo uvedeno, že šlo o hranici Srbska a Chorvatska.

Srbsko ale samo říká, že dnešní Liberland není jeho území. Potvrzuje to sdělení Ministerstva zahraničních věcí Srbska, které si vyžádala přímo redakce ParlamentníchListů.cz. Z prohlášení vyplývá, že Liberland není na srbském území a hranice Srbska vede středem toku řeky Dunaj. „Nový stát Liberland není zformován na území Republiky Srbsko,“ píše se mimo jiné v prohlášení s hlavičkou ministerstva.

Z vyjádření srbského Ministerstva zahraničních věcí Srbska pro ParlamentníListy.cz:

Vít Jedlička byl chorvatskou policií zatčen v sobotu navečer a dosud je zřejmě zadržován. ParlamentníListy.cz zjistily, že ještě v sobotu večer jeho chorvatská právnička informovala, že policie ho viní z překročení státní hranice a v této době by měl probíhat přestupkový soud v chorvatském městě Beli Manastir.

Policejní složky především v Chorvatsku, věnují Liberlandu obrovskou pozornost a neustále masivně střeží všechny možné přístupové cesty. Už během soboty se objevovaly zprávy, že lidé, kteří se chtěli do Liberlandu dostat, čelili blokaci ze strany jak chorvatské, tak srbské policie. Přitom se tam měli příznivci nového státu chtít dostat pomocí lodí po Dunaji, který spadá do mezinárodních vod.

ParlamentníListy.cz z nejbližšího týmu Víta Jedličky zjistily, že policie na člunech blokovala vylodění v Liberlandu a údajně i zakazovala místním lidem k tomuto účelu pronajímat své lodě. Zde zase mělo být argumentem, že na březích, kde se Liberland nachází, není oficiální přístav. Dokonce měli údajně chorvatští policisté dostat varování, že pokud se do Liberlandu někdo dostane, bude jim o třicet procent snížen plat.

Informace ParlamentníchListů.cz potvrzuji tiskové prohlášení, které v neděli odpoledne vyšlo na oficiálním webu Liberlandu. "Dne 9.5.2015 ve večerních hodinách zatkla chorvatská policie prezidenta Svobodné republiky Liberland Víta Jedličku. Některá média uvedla nesprávně, že byl prezident Vít Jedlička zatčen chorvatskou policií kvůli překročení státní hranice Chorvatské republiky mimo hraniční přechod. Prezident Jedlička byl zadržen na území Chorvatska, aniž by překročil hranice a žádného porušení zákona se tak nemohl dopustit," zmiňuje web.

"Rovněž není pravda, že území Liberlandu si nárokují oba sousední státy, Chorvatsko a Srbsko a že tak nejde o území nikoho, jak některá média informovala. Kdyby si území Chorvatsko nárokovalo, nebude nikoho zatýkat za údajné nelegální překročení hranic. Stejně tak Srbsko si území Liberlandu nenárokuje, jak uvedlo Srbské ministerstvo zahraničí. O dalším aktuálním vývoji budeme informovat prostřednictvím oficiálních kanálů," konstatují představitelé Liberlandu.

Kolem patnácté hodiny byl Vít Jedlička po jednání přestupkového soudu propuštěn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…