Kancléř Mynář nechápe Mládka: Takhle urážet lidi. Řekl strašnou kravinu

21.03.2013 15:14

ROZHOVOR Znovuzvolení Sobotky předsedou ČSSD nebyla až taková výhra, jak se zdá. Stínový ministr financí Mládek řekl kravinu. Lidé se Schwarzenbergem na klopě jsou netolerantní. Šlouf není ve Straně práv občanů – zemanovci (SPOZ) na indexu. Takhle popořadě se nově jmenovaný kancléř prezidenta Vratislav Mynář vyjadřoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Kancléř Mynář nechápe Mládka: Takhle urážet lidi. Řekl strašnou kravinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Nyní byl jmenován do funkce ministra obrany Vlastimil Picek. Nicméně Miloš Zeman se stal jako prezident vrchním velitelem ozbrojených sil. Už se mu šije uniforma?

Miloš Zeman, jak známo, má modrou knížku a není militantní typ. Nicméně taková otázka za mě na Hradě ještě nezazněla. Dost na tom, že chodí v uniformě - obleku a kravatě. Takže nepředpokládám, že by si pan prezident nechal šít uniformu.

V ČSSD posílila po nedávném sjezdu klika příznivců Miloše Zemana. Nespřádáte plány na nějaký typ koalice se sociálními demokraty?

Potlesk celého sálu ve stoje pro Miloše Zemana pro mě znamenal, že nejde o třetinu či půlku, ale o většinovou podporu lidí v členské základně ČSSD. Pro mě to znamenalo jen potvrzení toho, co jsem si myslel a v co jsem věřil. Jsem rád, že sociální demokraté nezapomněli na to, že Miloš Zeman ČSSD kdysi vyhrabal z popela. Uvědomění delegátů bych spojoval s tím, že nebyl zvolen pan Dienstbier, který se vždy proti Miloši Zemanovi dost vyhrazoval. Panu Sobotkovi jsem k volebnímu výsledku, byť je zkreslený tím, že neměl žádného protikandidáta, poblahopřál. Nebyl to žádný boj a ztrácelo to kouzlo. Holedbat se tím, jak má silný mandát, když byl jediným kandidátem na předsedu, takže jde o poloviční pravdu.

Ptal jsem se ale na možnou koalici SPOZ s ČSSD?

Musíme týden počkat. Nyní máme volební sjezd, bude zvoleno nové velení a pak bude na něm, jak se zachová. Určitě budu proti tomu, abychom měli společné kandidátky, protože bychom šidili voliče.

Jak jste vnímal vyjádření stínového ministra financí Jana Mládka o parazitujících živnostnících?

Hledám slušný výraz. To, co řekl stínový ministr, je strašná hovadina a kravina. Takhle personifikovat a urážet lidi, jedno, jestli jsou to třeba živnostníci, je nevhodné. Pan Mládek by si měl uvědomit, že jde o motor země. Je vidět, že si občas ani politik se zkušenostmi nevidí na špičku nosu.

Prezident Zeman na sjezdu popřál ČSSD vítězství ve volbách do Poslanecké sněmovny. Neberete to jako odsunutí SPOZ na druhou kolej?

Vnímám to takovouto optikou. Miloš Zeman tím projevem ukázal všem škarohlídům a spekulantům, kteří předpovídali, že se bude snažit rozštěpit a tím zničit ČSSD, jaká to byla blbost. Šlo o závistivce, kteří nedokázali unést jeho úspěch. Jako předseda SPOZ to také nijak skepticky nevidím. Jsem realista, a přestože bych si to hodně přál, tak v roce 2014, protože fungujeme jen celkem krátkou dobu, asi nemůžeme mít ambice, že vyhrajeme volby s výsledkem kolem čtyřiceti procent. To předpokládám až v roce 2018.  Proto chápu, jak to prezident formuloval a neoddávám se žádné uražené ješitnosti. Vždyť hned po zvolení řekl, že je čestným předsedou SPOZ a zůstane jím. To dávám jako protiváhu.

Proč se tam rozdvojil na prezidenta Zemana a občana Zemana?

Vždy drží své slovo a na začátku kampaně řekl, že když bude zvolen prezidentem, stane se nadstranickým prezidentem. V ten moment, kdyby jako prezident řekl, které straně fandí, tak nedodrží slovo. Proto oddělil tyto dvě osoby a vlastní rozhodnutí, koho bude volit, říká jako občan. To je podle mě naprosto v pořádku.

Ostatně vy jste se také rozdvojil. Jak budete odlišovat předsedu SPOZ Mynáře od kancléře Mynáře?

Trochu analogie v tom je. Všude jsem deklaroval, že bych velmi rád i z postu kancléře pomáhal SPOZ, protože jsem rád předsedou této strany, ale budu rád i řadovým členem. Nicméně jsme si spolu s panem prezidentem nastavili mantinely, které beru jako zákon. Ve svém volném čase, pokud nebudu vykonávat funkci kancléře a když mi nějaký zbude, zapomenu na své koníčky, což je fotbal a lenivost u televize, a budu se plně věnovat funkci v SPOZ.

Jde to vůbec takhle oddělit?

Myslím, že ano. Slovo SPOZ budu používat stejně, jako spousty zkratek jiných politických stran. Je pravda, že se ale budu muset naučit brzdit se ve veřejné podpoře své strany, spolustraníků a tak dále.

A čím jste nyní, když spolu děláme tento rozhovor?

Občanem.

Preference SPOZ stále rostou. Vlastně už zanedlouho budete možná muset řešit otázku, jestli zůstat kancléřem nebo být poslancem. Jak ji vyřešíte?

Nikdy jsem neměl ambice být poslancem. Pro mě je Poslanecká sněmovna sice sálem, kde se tvoří dějiny Česka, ale ty nechvalně známé dějiny. Pravda, pokud budeme něco chtít udělat pro naše občany, tak tam nebudou moci sedět lidé, co se nechají koupit za deset tisíc, co vytvářejí legislativní paskvily, a co budou zahleděni sami do sebe. Kdyby má účast měla pomoci tyto lidi vymést z Poslanecké sněmovny, tak se vzdám úřadu. Uvidíme. Teď je mým úkolem dělat servis prezidentu Zemanovi.

Do budoucna bude volby vyhrávat internet. SPOZ ho mírně podcenila. Už sjednáváte nápravu?

Samozřejmě vnímáme, že doba moderních médií je tady a bude se nás to dotýkat čím dál víc. Mladí lidé jsou na internetu doslova závislí a je to dáno hektickou dobou. Dnes mladí nejsou připraveni číst obsáhlé články. Chtějí informace rychle. Nicméně vše je o penězích. Když na vás pán s červeným čírem kouká z počítače skoro odevšad, tak to není o podcenění, ale o penězích. Nicméně ano, budeme se tímto fenoménem zabývat, abychom oslovili hlavně mladé spoluobčany.

Pána s červeným čírem, myšleno Karla Schwarzenberga, ještě dodnes někteří nosí na klopě. Jiní tam nosí odznak, že Miloš Zeman není jejich prezidentem. Co byste takovým lidem vzkázal?

Podle mého jsou to velmi netolerantní lidé a neumí prohrávat. Samozřejmě, že v určitém období to byl nadneseně řečeno boj, ale ten skončil a každý člověk, ať už jde o fotbal nebo volby, by měl svou prohru umět uznat. Ti, co to dodnes nedokázali, jsou velmi ješitní.

Jak chcete získat voliče v Praze a okolí?

To bude složité. Praha je historicky pravicová. Je to dáno sociální strukturou, zaměstnaností, portfoliem lidí. Podle mě se to ještě dlouhou dobu nezmění. Prahu bych, ale v dobrém, vyčlenil z České republiky. Je nabíledni zamýšlet se nad tím, jak Pražany oslovit. Na druhou stranu bych nevěnoval sto procent kapacity na to, abychom Prahu předělali z pravicové na levicovou.

Do SPOZ se prý hlásí stále více nových členů. Jak se dokážete bránit proti kariéristům, špehům a podvodníkům?

Kdybych na tohle znal řešení, tak si ho nechám patentovat. S tím se potýkají všechny strany. Na našem posledním předsednictvu jsme přijali usnesení, kterým radíme krajským organizacím, jakým způsobem by měly postupovat při přijímání nových členů. Je to na každé organizaci, jestli se podívá na minulou politickou angažovanost nových členů. Ukazováček jsme tedy zdvihli a řekli pozor. Na druhou stranu, jestliže se nechceme stát zakonzervovanou stranou a nechceme dělat prověrky, což už zde kdysi dávno bylo a netřeba se k tomu vracet, musíme volit kompromisy.

Nemyslíte si, že se SPOZ k Miroslavu Šloufovi nezachovala dvakrát kolegiálně?

Rozveďte to, jak to myslíte.

Zeman se od něj distancoval, při vítězství v prezidentských volbách nebyl vítán a sestřelili jste ho i z funkce předsedy pražské organizace…

Vztah prezidenta Miloše Zemana s Mirkem Šloufem je osobní záležitostí těchto dvou pánů a s SPOZ to nemá nic společného. Jsou to, jak já říkám, dva dospělí kluci, kteří se znají třicet let a je to na nich, jak spolu do budoucna budou komunikovat. Ostatně kdyby bylo deset procent z toho, co o něm vy média tvrdíte, pravda, tak má kopyto, rohy a je ďábel. Vzhledem k tomu, že chodí v polobotkách, tak kopyto nemá a na hlavě žádný pytel, co by skrýval rohy, taky nenosí. Mirek Šlouf mi před dvěma lety, když kandidoval na post pražského předsedy, říkal, že by chtěl dát pražské organizaci řád a vytvořit v ní nějaký systém. Už po roce působení ji zkonsolidoval, takže si vedl na jedničku. V ten moment mi sdělil, že je jeho práce u konce. Sám to pak na pražské konferenci převedl do života a po všech těch štvanicích se mu nelze divit.

Nad financováním SPOZ i prezidentské kampaně Miloše Zemana se stále snášejí otazníky. Máte na ně odpovědi?

Na to je jednoduchá odpověď, platně dodržujeme zákon. I v parlamentních volbách nám všichni říkali, jak to děláme špatně. Odevzdali jsme vyúčtování do výboru Poslanecké sněmovny a nikdo v něm neshledal žádné pochybení. Teď nás čeká uzávěrka prezidentské kampaně a zákon dodržíme do puntíku. Nikdy jsme nepochybili. Prostě lidé, co ještě dnes nosí placku, že Miloš Zeman není jejich prezidentem a většina bulvárních deníků, se snaží obrátit svou naštvanost proti nám tímhle způsobem. Za sebe říkám, že zákon platí pro všechny padni komu padni.

S manželkou jste konzultoval zpočátku vstup do politiky. Co na to říká, že už vás doma neuvidí?

Její názor je konstantní. Tehdy, když jsem domů přišel naštvaný a utahaný, tak se mě ptala, jestli to mám zapotřebí. Dnes reaguje identicky, byť musím říct, že byla ohromena inauguračním procesem a velmi se jí to líbilo. Doufám, že dnes už spatřuje v mojí politické práci větší smysluplnost.

Vaše cesta z Osvětiman na Hrad byla dost rychlá. Jaké máte vnitřní korekce, abyste nezpychl?

Tak to nevím. Když přijedu k nám do Osvětiman a sednu si s klukama na pivo, jak jsem s nimi poseděl naposled v pátek, tak se mnou mluví pořád stejně, nedívají se na mě přes prsty. Připadám si jako ten samý Vratislav Mynář. Jen se kolem mě točí víc médií, která se motají po Osvětimanech a vyptávají se, fotí manželku přes plot a na to lidé na vesnici nejsou zvyklí. To je stinná stránka. Pevně věřím, že mám okruh tak dobrých kamarádů, že kdyby se mi začal zvedat nosánek víc nahoru, tak mi to řeknou a pošlou mě s tím někam.

Přeci jen, necítíte posun v chování přátel, třeba v tom, že už si k vám tolik nedovolí?

Ne. Lidé na vesnici jsou konstantní a já jsem za to strašně rád. Určitým způsobem je to pro mě relaxace. Jde o hospodské povídání o běžných starostech. Je pravda, že je nyní nejvíc zajímá, co se děje na Hradě a kdy pan prezident přijede do Osvětiman. Odpočinkového povídání je tedy trochu méně a politického více.

Špatná politika, korupce, naštvaní lidé. V Česku vládne blbá nálada. Mluvili o ní prezidenti Václav Havel i Václav Klaus. Nicméně nemyslíte, že zdejší nálada bude postupem času ještě blbější, až se stane úplně nejblbější na celém širém světě?

Jsem optimista. Myslím, že se to může změnit k lepšímu, jen se obávám, jestli my dva se toho dožijeme.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…