Když vláda nezaplatí Zemanovi cestu do Moskvy, ať na to vznikne celonárodní sbírka. Rusové nás zachránili před vyhlazením nacisty. I to zaznělo z ČSSD

09.04.2015 17:01

ANKETA Vláda Bohuslava Sobotky odložila rozhodnutí o proplacení květnové cesty prezidenta Miloše Zemana do Moskvy u příležitosti 70. výročí porážky nacismu na své příští zasedání. Na něm má ministr zahraničí Lubomír Zaorálek předložit bližší informace o programu návštěvy.

Když vláda nezaplatí Zemanovi cestu do Moskvy, ať na to vznikne celonárodní sbírka. Rusové nás zachránili před vyhlazením nacisty. I to zaznělo z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Premiér Sobotka ještě před schůzí vlády řekl, že ministři za ČSSD Zemanovu cestu do Moskvy blokovat nebudou. ParlamentníListy.cz se dotázaly předáků ČSSD, zda za předpokladu, že se prezident Zeman zúčastní vojenské přehlídky na Rudém náměstí, jsou pro to, aby mu cesta do Ruska u příležitosti oslav vítězství nad nacismem byla vládou proplacena.

Prezident se bude muset přehlídky zúčastnit

Ačkoli ParlamentníListy.cz oslovily s dotazem většinu poslanců, senátorů, europoslanců i ministrů za ČSSD, odpovědělo jich jenom několik. A názory se mezi nimi různí.

„Podle mých informací je součástí oslav v Moskvě i vojenská přehlídka. Proto jsem přesvědčen, že se pan prezident z důvodu zachování diplomatického protokolu bude muset dané přehlídky zúčastnit. Proto bych proplacení návštěvy pana prezidenta nepodmiňoval jeho neúčastí na vojenské přehlídce. Jinak bude naše vláda vypadat jako radní v Kocourkově. A to si snad ani česká opozice nepřeje,“ sdělil ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Je samozřejmě na rozhodnutí pana prezidenta, zda se zúčastní vojenské přehlídky, nicméně snad toto ještě přehodnotí. Uctění památky vojáků Rudé armády, kteří položili životy i za naše osvobození, je zcela na místě. Přítomnost na vojenské přehlídce po boku severokorejského diktátora však považuji za zcela nepřijatelnou. Pokud se přece jen tak stane a vláda se rozhodne náklady cesty neproplatit, určitě bych pak pro její rozhodnutí měl pochopení. Doufám ale, že pan prezident vše přehodnotí,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Záchrana národa před vyhlazením nacisty stojí za dvě letenky

„Ať si vláda rozhodne, jak umí, do toho bych ji nemluvil. Pokud prezidentovi na cestu nedá, měla by vzniknout sbírka. Přispěli by do ní ti, kteří se domnívají, že záchrana národa před vyhlazením nacisty stojí za dvě letenky,“ řekl redakci europoslanec za ČSSD Jan Keller.

„Domnívám se, že Vláda ČR by měla prezidentu Miloši Zemanovi cestu do Moskvy na oslavy 70. výročí Dne vítězství nad nacismem proplatit a je dobře, že se prezident České republiky, která byla nacismem určená k likvidaci, těchto oslav zúčastní. Chtěl bych doplnit, že v mé rodné obci Křepice měl maršál Malinovskij pozorovatelnu, odkud řídil Bratislavsko-brněnskou operaci a my na naše osvoboditele nezapomínáme!“ uvedl senátor Jan Hajda.

„Vítezství nad nacismem je třeba připomínat a vzdát hold těm, kteří v bojích druhé světové války padli. Nejvíc jich bylo z Ruska. To nikdo nemůže zpochybnit. Nemám ambice ministrovat přímo voleného prezidenta. A nemám osobně ani žádný problém s jeho účastí na ceremoniálu v Moskvě. Byl i ve Francii na oslavách vylodění v Normandii,“ soudí poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

„Vadí mi, že jednotlivé ústavní instituce nejsou v souladu. Diskuse je proto spíše populistická nežli věcná, zvláště kvůli zástupcům jedné z koaličních stran. Obdivuji pana premiéra, že dokáže věc velmi klidně moderovat. Podle mého názoru je připomínka sedmdesáti let od konce nejstrašnějšího konfliktu v historii lidstva příležitostí k uctění památky obětí. Ať chceme, nebo ne, Rusko, respektive Sovětský svaz, bylo mezi čtyřmi mocnostmi, které válku nad nacismem vyhrály jako spojenci. Už proto je logické, že se oslavy ukončení druhé světové války uskuteční mimo jiné i v Moskvě, proto mě cesta prezidenta Zemana nijak nepohoršuje,“ sdělil hejtman Pardického kraje Martin Netolický.

Ostuda bude, až si pan prezident vše zacvaká sám

„Za toho předpokladu by škoda za zaplacení cesty byla zanedbatelná ve srovnání s ostudou, kterou bychom měli na mezinárodní scéně. Já však doufám, že český prezident se přehlídky nezúčastní,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor František Bublan.

„Tuto otázku zcela jistě nemyslíte vážně! Prezident Zeman jede na oslavu 70. výročí ukončení druhé světové války! Součástí oslav ukončení válečných konfliktů bývají, zpravidla, vojenské přehlídky,“ reagovala poslankyně Miroslava Strnadlová.

„Miloš Zeman je prezidentem České republiky a zda se zúčastní i vojenské přehlídky k 70. výročí vítězství nad fašismem, je jeho rozhodnutí, které by vláda neměla zpochybňovat,“ soudí poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Ve vší úctě, ony tu jsou i jiné a daleko závažnější problémy. Ostuda bude, až si pan prezident vše zacvaká sám. Natož pak pan prezident Putin,“ říká poslanec Jiří Koskuba.

„Prezidentu Zemanovi bude cesta do Ruska proplacena tak či tak,“ uvedl senátor Petr Gawlas.

Neschválení cesty by vyvolalo skandál. Stanovisko prezidenta republiky je neměnné: 9. května v Moskvě uctí památku padlých

Premiér Sobotka nepokládá za vhodné, aby vláda zablokovala prezidentovi Miloši Zemanovi cestu do Moskvy. Řekl to v rámci interpelací. Uvedl mimo jiné, že neschválení cesty na květnové oslavy výročí konce druhé světové války by způsobilo „určitý skandál“, který by mimo jiné poškodil vnímání ČR navenek.

Pokud by vláda prezidentovu cestu neschválila, musel by ji zaplatit z vlastních prostředků. Náklady na ni byly vyčísleny na více než 600 tisíc korun bez započítání dopravy armádním speciálem.

„Stanovisko prezidenta republiky je neměnné: 9. května v Moskvě uctí památku padlých při osvobozování ČSR. Počítáme se všemi variantami vývoje,“ napsal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…