Komunistům neodpustím, tvrdí starosta. Čtěte o životě muže, který zažil hrůzy totality

24.03.2013 7:50

PŘÍBĚH Starosta více než čtyřtisícových Blovic na jižním Plzeňsku Jan Poduška (ODS) má s komunisty své zkušenosti. Jak říká, podepsali se v jeho životě takovým způsobem, že je nemůže mít v oblibě.

Komunistům neodpustím, tvrdí starosta. Čtěte o životě muže, který zažil hrůzy totality
Foto: Archiv Krajského úřadu Plzeňského kraje       
Popisek: Jan Poduška

„Aby mi komunisté nevyčítali, že opakuji stejné, za co se již údajně omluvili, a co dnes někteří lidé zpochybňují, a aby to bylo snadno prověřitelné, uvedu vám zkušenosti své rodiny jako jedné z tisíců dalších v západních Čechách,“ říká na začátek populární starosta, který je již od roku 2000 v zastupitelstvu Plzeňského kraje.

Perzekuce už od Němců

„Dědu mé manželky nejdříve vyhnali ze svého domova Němci. Bydlel totiž v zabraných Liticích. V roce 1949 přišli komunisté a zabavili mu soukromé uhelné sklady. V roce 1953 co by zámečník ve Škodovce se zúčastnil stávky a demonstrace v Plzni. Byl propuštěn a vystěhován do Šluknovského výběžku s určením práce v uranových dolech Rožínka na Moravě. Můj děda, v Blovicích uznávaný ředitel školy, byl v květnu 1948 poslán do předčasné penze, protože odmítl kolaborovat s novými vládci na blovické radnici. Můj táta, ředitel blovické školy od roku 1967,  byl v roce 1970  po komunistických čistkách propuštěn ze školství“.

…a přišel Babiš

„Pamatuji si už hodně, někdy bych řekl, že až bohužel. Například, když maminka v roce 1957 přišla ze schůze, kde bylo řečeno - buď vstoupíte se svými hektary do JZD, nebo se budete stěhovat do pohraničí. Na lístku měla konkrétní místa k výběru. Nedobrovolně vstoupila do kolchozu, neuměla si představit opustit rodné město. Při řešení restitucí dostala jako náhradu za zabraný zemědělský majetek akcie současné zemědělské společnosti. Náhrada nijak velká s ohledem na dobu zabaveného majetku, ale přece jen určité zadostiučinění. Před pár lety se objevil kontroverzní velkopodnikatel Babiš a skoupil většinu akcií. Mamince tím klesly akcie téměř k nulové hodnotě.“

S povolenkou do NDR

„Vrátím se ještě ke dnům nesvobody. Tátu mé manželky  několik dnů před naší svatbou v červnu 1973 zatkla STB. V Plané u Mariánských Lázní., kde pracoval jako automechanik, odmítl opravit šedou volhu okresního výboru KSČ Tachov se slovy - Pro rudé nedělám! Trest za urážku republiky a jejího představitele zněl -  rok odnětí svobody ve věznici na Borech. Odseděl si celých dvanáct měsíců. Nebyla mu povolena ani jedna návštěva. Po návratu nesměl nikam vycestovat. Pouze jednou v Tachově dostal výjezdní doložku na jeden den do NDR. Byl jsem při tom, kdy estébák za přepážkou pronesl:  ,Á panu Hochmalovi by se chtělo cestovat!  Tady máte na den a buďte rád!‘ To byl rok 1980!"

„A nakonec ještě jednou můj táta, co by v roce 1990 první nekomunistický tajemník městského úřadu Blovice. Bohužel, onemocněl těžkou nemocí. Soudruzi ho navštívili v nemocnici, aby se utvrdili  ve svém plánu jej odvolat z funkce pro nemoc. A tak v době nemoci tátu z funkce tajemníka odvolali a chopili se zase otěží. Naštěstí jen do prvních svobodných voleb.“

Tolerance má své meze

Jak závěrem dodává Jan Poduška pro ParlamentniListy.cz: „Takové události v tisících rodinách měly dopad i na další členy v rodině. Nemůže přece obstát argument: ,Lidé si je zvolili a současní komunisté nejsou ti, kteří zvěrstva totality tolerovali a prováděli‘. Co až  třeba uspějí u voličů neonacisté, také snad budete říkat – to je legitimní, to nejsou ti hitlerovčíci, kteří umučili miliony lidí? Ideologie obou těchto politických směrů je pořád stejná a nebezpečná pro svobodu a demokracii vždy a v každém čase!“

Jan Poduška (nar. 18.12.1948). Vstoupil do politiky v roce 1989, člen Občanského fóra, od roku 1994 člen ODS. Od r. 2001 starosta města Blovice, v zastupitelstvu Plzeňského kraje zasedá od jeho založení v roce 2000. Má rád rybaření a cestování, velmi se angažuje v zachování dobrovolných hasičů.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…