Na Václaváku popravili tři politiky. Přesto zavládlo zklamání

07.04.2013 17:57

UVNITŘ FOTOGALERIE Nedělní demonstrace Soumrak kmotrů byla dnem s velkým očekáváním. Dnem, který měl podle organizátorů z Holešovské výzvy, ale i dalších občanských iniciativ, započít změny v této zemi. Bohužel, již ráno bylo jasné, že masovou podporu, kterou ti, co se na jejích přípravách podíleli, čekali, mít zřejmě nebude. Přitom by se dal samotný program protestu k divadelnímu představení. A to v nikoli záporném slova smyslu.

Na Václaváku popravili tři politiky. Přesto zavládlo zklamání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli sympatizanti Holešovské výzvy za účelem svržení Nečasovy vlády

Úderem 13. hodiny tak dle očekávání Soumrak kmotrů zvaný též jako Celonárodní shromáždění na Václavském náměstí u koně, začal. V té době tam bylo několik set lidí, někteří vybaveni převážně vlastnoručně vyrobenými transparenty, jiní s českou státní vlajkou, v průběhu demonstrace se dala zahlédnout v davu též modrá vlajka hactivistického hnutí Anonymous. Na transparentech se dala vidět celá řada hesel: například: Chceme pravdu, práci, spravedlnost! Jedno měla přitom ta hesla společné: Všechna byla namířená proti současné vládní garnituře, kterou účastníci demonstrace pokládají společně i s těmi předcházejícími vládními elitami, za hlavní viníky současného stavu země.

Mezi lidmi, kteří se postavili pod speciální podium či velkoplošnou obrazovku, která přenášela i do míst, odkud nebylo na jeviště vidět, záznam vystoupení, byli mladí lidé, lidé středního věku i staří lidé. Mnozí přijeli s velkým odhodláním, že se právě na Václavském náměstí tuto neděli skutečně „něco pohne“. Například dva mladí muži ze Sezimova Ústí na Táborsku. „Jsme ale hodně naštvaní, že tu asi nejsou s námi lidé z Prahy, protože by nás tu nemohlo být takhle málo,“ posteskli si poté, co byli osloveni ParlamentnímiListy.cz. Jak dodali, oni přijeli do hlavního města individuálně, jen tři, ale proto, aby dali najevo, že chtějí něco změnit. „Vždyť máme děti, nemůžeme nic nedělat. Přijeli jsme sem vlakem Jana Žižky, tak si v nadsázce říkáme, že jsme noví husité. Jenomže zjišťujeme, že ty děti o historii Čech už moc neví. I proto by se mělo začít něco dělat, aby ta historie časem úplně nezmizela,“ řekl jeden z nich za přikyvování druhého.

Z jeviště se začíná ozývat hlasitě otázka: Kde je náš prezident, kde je Zeman? (Byl na akci organizátory pozvaný oficiálním dopisem, pozn. red.). Odpověď lidé v davu nesou s projevy značné nelibosti. Miloš Zeman se mezi nimi skutečně ani po této výzvě totiž neobjevil…

Krátce na to pódium oživlo vystoupením, které připomenulo již zmiňovanou českou historii. Ovšem nešlo však o období husitských válek, ale období o několik set let dříve o období, kdy vládl kníže Václav. Hlavním tahákem avízované popravy, což dopředu napovídaly i postavy katů s popravčí sekyrou.

Popravě symbolického Kalouska, Nečase a Klause, příhlížely stovky lidí

Ty se za přihlížení přítomných následně uskutečnily hned na třech figurínách, které měly představovat tři osobnosti, které české zemi uškodily a ubližovaly jí. Ačkoli na pódiu nikdy nahlas jméno žádné z osobností nezaznělo, shromáždění postupně narůstajícího davu lidí, si jména umělo dosadit. Stačilo málo – vždy pár vět „veřejné obžaloby“, kvůli které měla být dotyčná postava ztrestána stětím hlavy. O hlavu tedy symbolicky v neděli odpoledne na Václavském náměstí přišel Miroslav Kalousek, za to, že „nedobře hlídá náš majetek“, Petr Nečas a také podle všeho Václav Klaus – ten za to, že se chtěl stát šéfem všech – zaznělo před tím, než kat zvedl svůj meč potřetí.

Po exekuci zazněla z jeviště slova knížete Václava, který vzpomněl i na jistého asyrského krále. Prohlásil, že by rád předal vládu někomu spravedlivému. A zeptal se přihlížejícíh účastníků demonstrace na to, zda se domnívají, že takový v Česku je. Ti začali skandovat: „Okamura, Okamura.“

A i když tento nezávislý senátor byl avízovaný jako vystupující řečník Soumraku kmotrů, chvíle, kdy by měl vstoupit na jeviště v daný okamžik ještě nenastala.

Až poté, kdy dostal nezávislý senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Tomio Okamura slovo, uvedl mimo jiné:

"Dvacet let tady něco budujeme a přitom jsme stále na začátku. Stát je tak rozkradený, že je chudší než kostelní myš. Máme tisíc důvodů nevěřit politikům. Máme pocit, že nejsme ve své zemi pány, že za nás vládnou jiní, kteří nás okrádají. Problémem dneška je to, že téměř nikdo není za to, co dělá, odpovědný."

Tři až čtyři tisíce lidí, odhadoval šéf odborů

V každém případě se náměstí přece jen začalo více zaplňovat, podívat se přišel i Bohumír Dufek, šéf Asociace samostatných odborů. Podle jeho odhadů tak demonstrovat přišlo kolem 4000 lidí. A to není k dosažení nějakého cíle mnoho. On sám má však podobné zkušenosti jako Holešovská výzva i ze svých odborářských akcí, kdy se po jedné, která skončila nízkým zájmem ze strany protestujících, nechal slyšet, že lidé mají raději své pohodlí a také to, že to svědčí o jejich sobectví. To, že nakonec však odešel z nedělní akce dříve, než promluvil, mu pozdější vystupující u mikrofonu měli za zlé, stejně jako zazněla výtka směrem k šéfovi Českomoravského odborového svazu Jaroslavu Zavadilovi. Ten však na demonstraci nedorazil podle informací ParlamentníchListů.cz vůbec.

Přesto je nutné poznamenat, že odhady počtu lidí se mohou značně lišit i podle toho, v kterém okamžiku by demonstranty chtěl někdo spočítat. Jak redakce připomněla na počátku, na startu akce, byly stovky lidí, v okamžiku vystoupení šermířské skupiny a divadelního historického ztvárnění, to už skutečně bylo oněch zmiňovaných pár tisícovek. Počet přihlížejícíh se pak začal opět měnit vzhledem k chladnému počasí, takže u závěrečných vystoupení řečníků, už opět šlo o několik set lidí - zcela určitě ještě menší počet, než na počátku. 

Desetitisíce lidí, které čekal v neděli odpoledne v Praze u sochy sv. Václava lídr Holešovské výzvy Slávek Popelka či třeba Věra Řezníčková, v každém případě nedorazily. To bylo evidentně zklamáním.

„ Víte, ráno a včera večer se údajně šířila fáma, že ty naše vlaky z Moravy vůbec nejedou. I proto možná lidé nedorazili,“ zaznívalo v davu od těch, co nakonec do metropole přišli či přijeli po vlastní ose. Podle Slávka Popelky za tím mohlo být i to, že k vlakům chyběly správné informace možná i přímo na nádraží v Ostravě, odkud vyjížděly. V každém případě to byla poměrně drahá záležitost, které nespokojení lidé nevyužili.

Že by přece jen byli všichni spokojení?

A protože již v sobotu řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Pomeje větu ve smyslu: Pokud jsou ti lidé tady nespojení, přijdou, pokud nepřijdou, tak ať mlčí, zcela zákonitě se nabízela myšlenka na to, zda tedy zmizí nářky nespokojenců z hospod i internetových diskusí, pokud dali najevo, že do ulice vyrazit nemíní.  

Jiří Pomeje však vystoupil také jako další řečník na pódiu. Zopakoval to, že on sám cítí, že ti lidé u nsá nespokojeni jsou, poněvadž je slyší mluvit v těch hospodách, poněvadž je slyšel, když s emu svěřovali v jeho pořadu v rádiu. I kvůli tomu vzniklo Hnutí politické jednoty, o kterém při svém vystoupení Pomeje také promluvil. „Nezapomeňte jedno – v jednotě je síla. Jedině tak můžeme něčeho dosáhnout,“ řekl.

Slávek Popelka pak upozornil lidi, v té době již značně promrzlé, na to, že demonstrace je jen počátek. „Zítra začneme blokovat vládní budovy, vláda musí odstoupit,“ zmínil. Jako odpověď „publika“se mu dostalo skandování slova: Ano, Demisi, demisi, demisi…    

Je to jen počátek, snad se lidi probudí, doufá Popelka

ParlamentnímListům.cz pak také zopakoval, že je třeba hovořit o tom, že je to začátek, že se snad ještě lidé probudí, dokud je čas. Připustil však i to, že už opravdu neví, co víc by se pro probuzení národa mohlo udělat.

Mimo jiné velkoplošnou obrazovku také zaplnily záběry z kladenské Poldi Kladno. To v okamžiku, kdy na jeviště vstoupil bývalý ocelářský boss Vladimír Stehlík. Ovšem stářím a prožitými útrapami sešlý tak, že ho jen málokdo v davu poznal…

Skoro prázdný vlak, který někdo musel zaplatit...

Do Prahy měly svést z Moravy a Čech lidi dvěma vlaky (jeden vyjel s částečnou finanční úlevou, druhý byl zcela zdarma). Oba vyjely v časných hodinách z Ostravy, na cestě do Prahy je čekalo několik zastávek. Podle prvních ranních informací redaktorky ParlamentníchListů.cz přímo z hlavního nádraží, vyjela však necelá desítka demonstrantů.

Podle programu pak v neděli ještě dopoledne v 11 hodin začal na pražském Václavském náměstí koncert. Na něm vystoupily jak před demonstrací, tak i v jejím závěru hudební skupiny Ravers a Solar System.

Incidenty nebyly

I když se během Soumraku kmotrů snažil zhruba dvakrát narušit akci Zdeněk Ponert, aktivista, který v jednom období byl z Holešovskou výzvou a později také Národní radou spojený, vše se odehrálo bez výraznějších incidentů. Do jaké míry si najde podporu veřejnosti pondělní plánovaný počátek blokád vládních budov, ukáže zítřejší den.

Shromážděním s názvem Soumrak kmotrů vyjadřovala Holešovská výzva protest nejen proti Nečasově vládě, ale i proti současnému systému, v němž rozhodují politické strany. Žádá proto také nastolení nové občanské vlády s přímou demokracií, například referendem či přímou volbou poslanců, hejtmanů a starostů.

Závěrem připomeňme, že iniciátorům Holešovské výzvy se vloni v březnu podařilo na protestní akce do Prahy a dalších měst přivést tisíce lidí. Akce, které měly pokračovat a opakovat se, však postupně oslabovaly. I kvůli vnitřním neshodám uvnitř protestní iniciativy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…