Senát obžaloval prezidenta z velezrady. Čtěte, jak se hlasovalo

04.03.2013 19:02

Senát dnes schválil ústavní žalobu na prezidenta Václava Klause pro velezradu. Byť bylo pondělní hlasování o ústavní žalobě neveřejné, hlasovalo se jmenovitě. Je tedy známo, jak kdo hlasoval. Pro obžalobu prezidenta Klause se vyslovilo 38 senátorů, proti 30. Ostatní senátoři se hlasování neúčastnili. A tady jsou jména.

Senát obžaloval prezidenta z velezrady. Čtěte, jak se hlasovalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Kubera zveřejnil novinářům výsledek hlasování ještě před tiskovkou

Pro podání žaloby

Pro podání žaloby byli zejména senátoři za ČSSD, a to Miroslav Antl, Ivo Bárek, Zdeněk Besta, František Bublan, Jiří Dienstbier, Alena Gajdůšková, Petr Gawlas, Petr Guziana, Marcel Chládek, Miloš Janeček, Jaromír Jermář, Miroslav Krejča (zvolen za ČSSD, nyní klub KDU-ČSL a nezávislí), Pavel Lebeda, Miloš Malý, Antonín Maštalíř, Hassan Mezian, Miroslav Nenutil, Vladimír Plaček, Jozef Regec, Eva Richtrová, Božena Sekaninová, Radek Sušil, Eva Syková, Zdeněk Škromach, Josef Táborský, Dagmar Terelmešová, Martin Tesařík, Pavel Trpák, Jan Žaloudík.

Za KSČM pak návrh podle informací serveru IDNES.cz podpořila Marta Bayerová, za KDU-ČSL Petr Šilar, také Jan Veleba (nezávislý, klub KDU-ČSL a nezávislí), Tomio Okamura (nezávislý, klub KDU-ČSL a nezávislí) a Libor Michálek (za Piráty, klub KDU-ČSL a nezávislí). Za STAN potom Jan Horník a Jiří Šesták (za STAN, klub Starostové a Ostravak). Prezidenta by z velezrady obvinily též senátorky Alena Dernerová (za Severočechy.cz) a Eliška Wagnerová (za SZ).

Proti podání žaloby

Proti návrhu se vyslovili někteří senátoři ČSSD, konkrétně Jiří Bis, Milada Emmerová, Jan Hajda, Karel Kapoun, Karel Korytář, Jiří Lajtoch, Josef Řihák, Jaroslav Sykáček, Milan Štěch, Petr Vícha a Veronika Dagmar Zvěřinová.

Negativní názor vyjádřovala od začátku ODS, proti tedy hlasovali její senátoři Petr Bratský, Pavel Eybert, Daniela Filipiová, Tomáš Grulich, Tomáš Jirsa, Tomáš Kladívko, Jaroslav Kubera, Jiří Oberfalzer, Milan Pešák, Miroslav Škaloud, Veronika Vrecionová, Miloš Vystrčil, Jaroslav Zeman.

Za KDU-ČSL se proti žalobě postavili Jiří Čunek, Stanislav Juránek a Zdeněk Brož (za KDU-ČSL, klub KDU-ČSL a nezávislí). Za Severočechy.cz pak Jaroslav Doubrava, za TOP 09 Jaromír Štětina a Luděk Jeništa (STAN, klub Starostové a Ostravak).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…