Stovky radnic věší hrdý moravský prapor. Olomouc: Ta vlajka neexistuje

05.07.2012 7:25

Přestože měst a obcí chystajících se na Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje vyvěsit moravskou vlajku každoročně přibývá, Olomouc jako významné centrum střední Moravy tak opět neučiní. Důvod? Moravská vlajka oficiálně neexistuje. To potvrzuje i heraldik a autor českého státního znaku Jiří Louda. Moravané jsou však jiného názoru.

Stovky radnic věší hrdý moravský prapor. Olomouc: Ta vlajka neexistuje
Foto: Martin Šimák
Popisek: Výroční pochod Moravanů Brnem

Vlajky se žlutým a červeným vodorovným pruhem a znakem orlice v modrém poli uprostřed jsou každoročně zdrojem četných diskusí. Na den zemských patronů Cyrila a Metoděje je vyvěsí minimálně 380 obcí a měst v České republice. Mezi nimi i některé radnice v Jihočeském, Libereckém, či Pardubickém kraji. Přitom při prvním ročníku moravskou vlajku vyvěsilo pouze 75 samospráv a vloni už jich bylo 220. Olomouc se však k této iniciativě, kterou organizuje občanské sdružení Moravská národní obec, nepřipojí, jelikož vlajka oficiálně neexistuje. Avšak vlajka Tibetu na olomoucké radnici vlaje pravidelně.

Město raději podporuje Tibet

Mluvčí olomoucké radnice má však vysvětlení. „Moravskou vlajku nevyvěšujeme, protože oficiálně ani neexistuje a s moravskými aktivisty město nesouhlasí. V případě Tibetu jde o symbolické vyjádření podpory,“ řekla ParlamentnímListům.cz Jana Doleželová.

Louda: Probouzí se neexistující

Heraldik a autor českého státního znaku a tvůrce mnoha desítek městských a obecních znaků a praporů v celé České republice Jiří Louda k tomu dodává: „Nejen, že neexistuje moravská vlajka, ale Morava není politický celek. Jsou pouze kraje. Jejich vlajky jsou legální. Vyvěšovat moravskou vlajku tedy považuji za probouzení něčeho, co vlastně neexistuje,“ uvedl pro redakci Louda, který žije právě v Olomouci.

Novotný: Prapor není ilegální

Místopředseda Moravské národní obce a hlavní koordinátor iniciativy vyvěšování moravských vlajek Vladimír Novotný je však trochu jiného názoru. „Já bych tomu nepřikládal nějak velkou důležitost., protože i třeba Brno vlajku nevyvěsilo v prvním ročníku a v dalších dvou se již k iniciativě připojilo. Není to však o moravském aktivismu, ale o vlajce Moravy, a ta prakticky existuje, protože ji schválil sněm v roce 1848, což je prokazatelné. Podle docenta Koudelky z Masarykovy univerzity není užívání moravské vlajky v rozporu s žádným zákonem České republiky,“ vysvětlil Novotný s tím, že jako Moraváka ho fakt, že Olomouc vlajku nevyvěsí, mrzí. „Olomouc je sídlem duchovní správy Moravy díky arcibiskupství, takže z tohoto pohledu je škoda, že na radnici moravská vlajka vlát nebude,“ doplnil.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, jak se staví k informaci, že moravský prapor měl být v roce 1920 tehdy Československým parlamentem zakázán a je tedy v podstatě ilegální, Novotný odpověděl, že jde o lež a odkázal znovu na docenta Koudelku, jehož expertiza to prý dokazuje.

Smital: Všechno se upeče v Praze

Předseda krajské rady Moravanů v Olomouckém kraji Jan Smital dodává: „Politická strana Moravané a Moravská národní obec již zhruba 10 roků  společně usilují o zavedení Moravských svátků. Ono to tak totiž bylo. Po roce 1989 došlo k restitucím, rehabilitacím, nápravě různých křivd, ale rehabilitace Moravy - to se jaksi nemusí. No a sme i u toho, proč Olomouc a jeho politická reprezentace nevyvěsí Moravský prapor - oni sou totiž přímo spjati s tím svým Pražským centrem - jsou poslušní. V Praze se všechno upeče,“ řekl redakci Smital.

Podle něj by bylo vhodné společně se zastupci města Olomouce usednout k jednacímu stolu a celou věc náležitě prodiskutovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…