Tahle země je naše, vzkázal Zeman k Vánocům. Ohrožuje nás Trojský kůň terorismu

26.12.2015 13:32

Prezident Miloš Zeman přednesl na druhý svátek vánoční své Vánoční poselství, a to z Masarykovy pracovny v Lánech. Věnoval se v něm nejen současné politické situaci v zemi, ale také vizím či samozřejmě uprchlické vlně.

Tahle země je naše, vzkázal Zeman k Vánocům. Ohrožuje nás Trojský kůň terorismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana ze zámku v Lánech

„Setkáváme se opět po roce, abychom společně přemýšleli o událostech, které se v tomto roce uskutečnily. Stejně jako v lidském životě i v životě naší republiky jsou to události radostné i méně radostné, ale jsem velmi rád, že těch radostnějších je podstatně více,“ zahájil svá slova Zeman, který jako tradičně hovořil spatra.

První radostnou událostí je podle něj situace, že s výjimkou Malty je ČR na prvním místě v Evropské unii z hlediska růstu své ekonomiky. „Je to veliký úspěch a chtěl bych za něj poděkovat našim zaměstnancům, našim zaměstnavatelům a chtěl bych také ocenit českou vládu za její hospodářskou politiku. Jak řekl ministr financí, vláda odšpuntovala ekonomiku. A já bych k tomu jen dodal, že ji vymanila ze svěrací kazajky škrtících opatření minulých pravicových vlád,“ uvedl. 

Druhou dobrou zprávou je fakt, že podle našich statistiků vzrostla průměrná měsíční mzda. Podle prezidenta Zemana se nárůst týká i našich starobních důchodců, kteří budou mít příští rok více o 40 Kč, ale v roce 2017 by měli mít až o tři sta korun více. „Přál bych si jenom, aby tato částka byla pro všechny, protože jinak by se prohluboval rozdíl mezi starodůchodci a novodůchodci,“ řekl.

CELÉ ZNĚNÍ PREZIDENTOVA PROJEVU ZDE

„Poslední dobrá zpráva se týká nezaměstnanosti. Jsme na druhém místě v EU hned za Německem. Přibyla volná místa, a proto věřím, že ti, kdo chtějí skutečně práci, práci najdou. To ovšem neplatí pro ty, kteří ji nechtějí. Podporuji růst minimální mzdy, ale nepodporuji růst sociálních dávek, protože se domnívám, že právě nůžky rozevírající se mezi minimální mzdou a sociálními dávkami mají lidi nutit k užitečné práci,“ uvedl Zeman. Zároveň podotkl, že některé sociální dávky jsou podle jeho názoru naprosto nesmyslné, jako například státní příspěvek na bydlení, který vytvořil ubytovny a obchod s chudobou.

S úsměvem jde všechno líp

„Celkově tedy můžeme říct, že skončila blbá nálada a že je důvod pro opatrný a kritický optimismus, pro pozitivní očekávání, které je psychologicky důležitým faktorem ekonomického růstu, a že je důvod, abychom se na sebe občas usmáli jako já teď na vás, protože s úsměvem jde všechno líp,“ sdělil.

„Jsem někdy kritizován, že nemluvím o vizi ČR. Já jsem sice na toto téma napsal několik knih a pronesl několik projevů, mimo jiné i v Poslanecké sněmovně, ale ve vší stručnosti milerád vizi představím,“ pokračoval ve svých slovech dále.

Svou vizi založil na postupném přibližování se ke skandinávskému modelu sociálního státu, který je podle jeho názoru založen na dvou pilířích. Na vysokých daních, zejména progresivním zdanění příjmů fyzických osob, a současně na tom, že se daňový výnos nerozkrade, ale že je určen na investice do lidí, do veřejného sektoru, tzn. do zdravotnictví, školství, ale také do vědy a výzkumu.

„Toto je tedy moje vize, ale plně uznávám, že aby se jí podařilo dosáhnout, je nutné zacpat díry státního rozpočtu, jimiž unikají miliardy formou daňových podvodů. Budu proto podporovat všechny zákony, které čelí daňovým podvodům, ať je to zákon o elektronické evidenci tržeb nebo zákon o prokázání původu příjmů majetku,“ uvedl Zeman. Ti, kdo namítají, že se těmito zákony omezuje osobní svoboda, by si podle hlavy státu měli uvědomit, že zároveň nikdo nemá právo krást, nikdo nemá právo podvádět. „Daňový podvod je v USA druhý nejhorší trestný čin po vraždě,“ dodal.

Temná skvrna v zahraniční politice

„Závěrem mi dovolte, abych se zmínil o zahraniční politice. Ekonomická diplomacie, kterou prosazuje současná vláda i já, zaznamenala v tomto roce významné úspěchy. Jsem rád, že se zlepšily ekonomické vztahy s Čínou, která se stává největší ekonomikou světa, že k nám přicházejí i investice z Korejské lidové republiky, že se zlepšily vztahy se středoasijskými státy,“ podotkl.

A tak v zahraniční politice je podle Zemana jediná temná skrvna – a tou je migrační vlna. „Politici, kteří zavírají oči před tím, že se k nám tato migrační vlna ještě nepřelila, a že se proto není čeho obávat, mi trochu připomínají jednoho pražského primátora,“ rýpl si Zeman do primátora Igora Němce z ODS.

„Tento primátor v době povodní stál na mostě a říkal: Situace je nadmíru výtečná. A dvě hodiny poté voda zalila pražské metro. Někdy si připadám jako Kasandra před vtažením Trojského koně do města, ale jsem hluboce přesvědčen o tom, že to, čemu čelíme, je organizovaná invaze, a nikoliv spontánní pohyb uprchlíků. Ti, kdo se zastávají migrantů, mluví o soucitu a solidaritě. Soucit je možný u starých, nemocných a především u dětí. Ale většina migrantů jsou zdraví, mladí muži bez rodin. A já se ptám, proč tito mladí muži nevezmou do ruky zbraň a nebojují proti Islámskému státu. Jejich útěk objektivně podporuje Islámský stát,“ řekl s tím, že si neumí představit, že by mladí muži v době protektorátu odcházeli do Velké Británie pro sociální dávky, ale prchali proto, aby bojovali za svobodu své země. 

„A to samozřejmě platí pro ty, kteří odcházejí ze zemí, kde se nebojuje. Jejich odchod odsuzuje jejich země k další zaostalosti. Když se připravovala demonstrace zastánců migrace k 17. listopadu, tak jsem od jedné z našich zpravodajských služeb dostal informaci, že na transparentu této demonstrace má být nápis: Tahle země není naše, refugees welcome. Potom někdo poradil těmto organizátorům, že nápis je hloupý, a tak jej nahradili o něco méně hloupým: Tahle země patří všem, refugees welcome,“ vyřkl prezident.

Závěrem Vánočního poselství tak následně vyřkl dvě, podle svých slov, jasné věty. „Tahle země je naše. A tahle země není a ani nemůže být pro všechny. Milí přátelé, šťastný a veselý nový rok,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…