Tluchoř láká Klause do čela modré strany. A není sám. Nečas slábne

25.08.2012 16:54

Václav Klaus jako staronový předseda ODS. S touto myšlenkou v sobotu přišel expředseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Redakce ParlamentíchListů.cz mezi zákonodárci této strany zjišťovala názor Tluchořových kolegů. Mnozí mu ale připomněli, že to byl právě on, kdo ve straně prosazoval současný spíše levicový směr.

Tluchoř láká Klause do čela modré strany. A není sám. Nečas slábne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Tluchoř

Bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, který je často spojován jako významný spojenec expremiéra Mirka Topolánka, se v sobotním rozhovoru pro Právo vyslovil, že dobrým kandidátem na předsedu ODS by byl Václav Klaus. Podzimní stranický kongres by podle něho mohl Petru Nečasovi prodloužit mandát o půl roku a Václav Klaus poté, co odejde z Hradu, by se o předsednický post mohl ucházet.

„Je to relevantní debata. Náležitosti, jak si představuji předsedu ODS, Václav Klaus nepochybně stále splňuje. Jestliže dnes je ODS ve vleku jiných, ve vleku událostí, opouští principy, které dlouhodobě hlásala, a není schopna prosazovat svůj program, pak právě Václav Klaus je symbolem doby, kdy jsme naopak my udávali směr, kdy jsme byli ideovým i faktickým lídrem politického pelotonu,“ řekl v Právu Tluchoř.

Tluchořova nehorázná drzost

Dlužno ale dodat, že je to právě Petr Tluchoř, který je často jako jeden z nejbližších spojenců Mirka Topolánka podepsaný právě pod tím, že ODS již nerazí původní hodnoty, na kterých ji dnešní prezident republiky vystavěl.

ParlamentníListy.cz oslovily poslanec i senátory z ODS, zda by si návrat Václava Klause do svého čela přáli a jak případně hodnotí, že takovou myšlenku vyslovil právě Petr Tluchoř.

„Václav Klaus se několikrát nechal slyšet, že ODS má ve svém životě jako uzavřenou kapitolu. Myslím, že je to vzájemné a že to má stejně i samotná ODS. Každopádně já jsem v roce 1997 do ODS právě kvůli Václavu Klausovi vstoupila a moc pěkně na tu dobu vzpomínám a pana presidenta si stále vážím,“ uvedla poslankyně Jana Černochová.

Europoslanec Ivo Stejček se pozastavil právě nad osobou Tluchoře. „Já názor pana Tluchoře beru jako nehoráznou drzost a důkaz toho, že je snad schopen čehokoliv. Člověk, který se po léta spolupodílel na zavlečení ODS do stavu, ve kterém v současnosti ODS je, dnes bez skrupulí zneužívá jakékoliv téma k tomu, aby mohl útočit na Petra Nečase. Tak je třeba nahlížet na Tluchořovo ‚náhlé procitnutí‘ v obhajobě nízkých daní či pro něho osobně prospěšné hlásání ‚Klaus do čela ODS‘. Pan Tluchoř bude klidně hlásat čerta s ďáblem, jen když se mu to bude hodit k protinečasovskému osobnímu a politickému revanši. A to vše říkám i s vědomím, že si za spoustu věcí Petr Nečas může, bohužel, sám a zcela zbytečně nabízí takovým lidem jako je pan Tluchoř šanci vstát z popela,“ řekl důrazně Strejček.

Václav Klaus by ODS prospěl

Podle místopředsedy Senátu a kandidáta ODS na prezidenta Přemysla Sobotky měl Václav Klaus obrovskou zásluhu při vzniku ODS. „Ale také se po druhém zvolení prezidentem s ODS rozešel, proto si myslím, že návrat není dobrá myšlenka,“ poznamenal.

„Já se současnou politikou ODS spokojený nejsem a uvítal bych radikální změnu. Pokud by se Václav Klaus rozhodl vrátit do ODS, tak bych to uvítal a podpořil bych jej,“ napsal redakci europoslanec Hynek Fajmon.

Pro Klausův návrat se jednoznačně vyslovil poslanec a šéf sněmovního zdravotnického výboru Boris Šťastný. „Já s Petrem v tomto souhlasím, já bych si návrat Václava Klause do ODS samozřejmě velmi přál. V minulosti jsem totožný názor prezentoval opakovaně. Jak však dobře znám pana prezidenta, v tuto chvíli to nemůže být z jeho strany aktuální. Jde totiž o to, že ODS podle mne už delší dobu neví, co je a co chce být. Zda ODS sama, vůlí členské základny, chce být opravdu pravicovou stranou, hájit malý a levný stát, nízké spravedlivé daně, bojovat za soukromí jednotlivce a podobně, nebo se naopak pod hávem populistické rétoriky plácat někde blízko pravého středu,“ vysvětloval.

Tluchoř nekriticky obdivoval Topolánka. Ale…

„Do budoucna bych nicméně eventualitu možného návratu Václava Klause do ODS, která by věděla, co chce a kam chce jít, vůbec nevylučoval. Dříve jsem byl v takových postojích v ODS v menšině, troufnu si říci, za takového trochu vyděděnce. Plíživým posunem ODS do středu nás však rychle přibývá. Myslím to vůči Petru Tluchořovi opravdu v dobrém, ale mohu-li si dovolit lehkou letní nadsázku, když už i on, v minulosti známý rezervovanými postoji vůči Václavu Klausovi a nekritickým obdivem Topolánkovy teorie tvrdého jádra a měkkého obalu, se veřejně hlásí k takové myšlence, značí to, že naše křídlo, které jsem dříve pojmenoval ‚Stará dobrá ODS‘, nabývá na síle. V tom mi Petr Tluchoř udělal velkou radost,“ míní Šťastný.

Senátor Jiří Oberfalzer narážel na to, že se volební kongres strany koná už na podzim. „V té době bude Václav Klaus ještě prezidentem a mým kandidátem na předsedu zůstává Petr Nečas. Návrat Václava Klause od ODS bych v budoucnu uvítal, uvažovat o něm bez něj se ale nehodí. Docela rád bych vedl diskusi o podmínkách, jaké by ODS musela splnit, aby měl zájem postavit se jí do čela,“ nastínil pro ParlamentníListy.cz senátor.

Ve straně chybí filosofické debaty o jejím směřování

„ODS v období Václava Klause byla stranou více ideově ukotvenou, tím pádem i více zřetelnou a pro voliče předvídatelnou. Je třeba se k tomu vrátit, vést znovu fundamentální filosofické debaty, abychom si ujasnili, co vlastně máme dělat a kam směřovat. Tyto debaty mi dnes chybí. Na nadcházejícím kongresu chci proto podporovat ty, kteří vnesou do ODS právě tohoto ducha,“ uvedl poslanec Walter Bartoš.

Poslanec Aleš Rádl byl podle svých slov řadu let členem ODS, jejímž předsedou byl Václav Klaus, takže si jeho návrat představit umí. „Ovšem umím si také představit, proč s touto úvahou přichází takto mediálně výrazně právě kolega Tluchoř, a proč s ní přichází zrovna teď, když je známým faktem, že právě v době, kdy byl předsedou ODS jemu osobně lidsky i názorově velmi blízký Mirek Topolánek, ukončil Václav Klaus nejen své čestné předsednictví, ale i vlastní členství v ODS,“ poznamenal k Tluchořovým ještě nedávným opačným postojům Rádl.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…