Všechno se zhoršilo, všechno je špatně. Na tento průzkum se raději ani nedívejte

09.01.2014 12:06

V prosincovém šetření agentury CVVM hodnotili občané ČR vývoj situace ve vybraných oblastech veřejného života během uplynulého roku. Jak výsledky ukazují, u většiny sledovaných oblastí podíl těch, kdo tvrdí, že se situace loni zhoršila, převažuje nad těmi, kdo mluvili o zlepšení.

Všechno se zhoršilo, všechno je špatně. Na tento průzkum se raději ani nedívejte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Anketa

Kdo by byl lepší premiér?

hlasovalo: 10620 lidí

Zhoršení konstatovali respondenti ve většině případů v souvislosti s nezaměstnaností, korupcí, náladou ve společnosti nebo stavem veřejných financí.

U deseti zkoumaných oblastí podíl konstatovaného zhoršení tvořil výraznou nadpoloviční většinu, a to u nezaměstnanosti (78 %), sociálních jistot (72 %), korupce (71 %), nálady ve společnosti (68 %), stavu veřejných financí (67 %), hospodářské kriminality (65 %), životní úrovně (65 %), fungování hospodářství (62 %), politické situace v ČR (62 %) a mezilidských vztahů (57 %).

Výraznou převahu výroků o zhoršení nad opačným názorem šetření zaznamenalo i v případě bezpečnosti občanů, respektive obecné kriminality, zemědělství, přistěhovalectví, právního prostředí, fungování úřadů, soudnictví a zdravotnictví, píše se ve výsledcích výzkumu CVVM.

Celý průzkum ZDE

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější osobnost?

hlasovalo: 12537 lidí

Tvrzení o zlepšení některé z oblastí mnoho nebylo

Naopak tvrzení o zlepšení kterékoli z oblastí v žádném případě ani zdaleka nedosahovalo úrovně jedné poloviny, přičemž nejvíce se tomu přiblížila nabídka zboží a služeb s o málo více než dvěma pětinami (43 %) těch, kdo si myslí, že se v loňském roce v tomto ohledu situace zlepšovala.

Podrobnější analýza ukázala, že až na výjimky (např. situace v armádě nebo přistěhovalectví) se hodnocení vývoje v uplynulém roce významně zlepšuje se subjektivním hodnocením životní úrovně domácnosti respondenta.

Druhou relativně nejpříznivěji hodnocenou oblastí je životní prostředí a kultura. Další spíše příznivě než nepříznivě hodnocené oblasti, jako věda a výzkum či vztahy ČR se zahraničím, se výší podílu těch, kteří s nimi spojují zlepšování situace, pohybují už jen na úrovni jedné pětiny. Tu dosáhla i oblast dopravní obslužnosti, ale v tomto případě podíl negativního hodnocení vývoje byl s podílem negativního hodnocení pouze vyrovnaný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…