Z devíti lidí pohřešovaných v Libyi jsou prý jenom dva z Evropy

09.03.2015 8:35

V Libyi se od pátečního útoku na ropné pole Ghaní pohřešuje devět pracovníků společnosti poskytující služby libyjskému ropnému průmyslu. Je mezi nimi Čech a občan Horního Rakouska, napsal dnes list Die Presse. Podle listu Libya Herald zbylí nezvěstní nejsou ze států Evropské unie. Libyjská státní ropná společnost oznámila, že při útoku islámských radikálů zahynulo 11 strážců zařízení; první zprávy uváděly, že mrtvých je osm.

Z devíti lidí pohřešovaných v Libyi jsou prý jenom dva z Evropy
Foto: ČTK/AP AP
Popisek: Libyjský povstalec po dobytí sídla Muammara Kaddáfího v centru Tripolisu

Tajemník rakouského ministerstva zahraničí Michael Linhart dnes řekl agentuře APA, že se skupinou pohřešovaných zatím nebyl navázán kontakt a že žádné zprávy nepotvrzují, že je skupina naživu, nebo po smrti. 
   

Libyjská armáda tvrdí, že má ropné pole znovu pod kontrolu, ale vojáci do areálu ještě nevstoupili, protože v okolí jsou miny. 

Podle Linharta za útokem stojí ozbrojenci napojení na organizaci Islámský stát (IS), kteří operují v nedaleké Syrtě a o kterých "je známo, že v minulosti stáli za brutální vraždou skupiny koptských křesťanů". Představitele mezinárodně uznávané libyjské vlády, která sídlí v Tobrúku, se nepodařilo kontaktovat, uvedla agentura AP. Zástupci jejich soupeřů, milic podporovaných islamisty, které obsadily Tripolis, ale uvedli, že si nemyslí, že by útočníci patřili k radikálům napojených na IS. 
   
Pohřešovaní pracovali podle Die Presse pro společnost VAOS (Value Added Oilfield Services), která dodává služby libyjskému ropnému sektoru. Die Presse tvrdí, že mezi nezvěstnými jsou také Filipínci a lidé z Bangladéše a Súdánu, podle APA by ve skupině mohli být i Pákistánci. 
    

Vlády v Rakousku i v Česku svolaly krizové štáby a Praha do oblasti posílá dva diplomaty. Případem se podle rakouského serveru Der Standard zabývá i rakouské velvyslanectví v Tunisku. V Libyi je dalších 20 až 30 Rakušanů, kteří většinou pracují pro ropné firmy a bezpečnostní agentury; počet Čechů v severoafrické zemi se podle českého ministerstva zahraničí pravděpodobně pohybuje spíše v řádu jednotek.    

Linhart dnes předsedal schůzce rakouského krizového štábu, na níž byla zastoupena ministerstva zahraničí, vnitra a obrany. Řekl, že Rakousko je v kontaktu se všemi státy, kterých se věc týká, a že do konzultací zahrne také českého odborníka a rovněž státy a instituce, které mají zkušenost z oblasti. Ministerstvo zahraničí poslalo jednoho experta z Vídně do tuniské Džerby, aby pomohl diplomatům na místě. Rakouský tisk píše, že s jistotou se pouze ví, že se skupina pohřešuje, nikdo s ní nemá spojení a nikdo ani nevznesl požadavek na výkupné. 
    

Rakousko ani Česko podobně jako většina jiných zemí v Libyi nyní nemá zastupitelské úřady. ČR své velvyslanectví zavřela loni v červenci a evakuovala ze země jeho pracovníky. Důvodem byla špatná bezpečnostní situace, která v zemi trvá po svržení bývalého vůdce Mummara Kaddáfího v roce 2011. ČR svůj úřad zavřela i při tehdejších bojích v únoru 2011 a misi pak otevřela až v říjnu, tedy po Kaddáfího pádu. 
    

Ropné pole Ghaní leží asi 750 kilometrů jihovýchodně od Tripolisu. Jeho denní těžební kapacita je 74.000 barelů. V provozu je 25 let a součástí celého komplexu je podle libyjských zdrojů také továrna na zpracování ropy a generátory na výrobu elektřiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…